Denna höst återvände Marcus Floman till Ny Tids redaktion efter tre års vistelse i Stockholm. Under de tre åren har både Finland och Ny Tid genomgått stora förändringar.
– Tre år är en ganska lång tid att bo i ett annat land och hela familjen hann vänja sig vid vardagen och vid att bo i en helt svenskspråkig omgivning.
Men framför allt är det den snabba samhälleliga förändringen i Finland som Floman väntar på att ska sjunka in.
– Jag har ju följt med utvecklingen i medierna, dels har det talats mycket om det hårdnade samhällsklimatet och den nya regeringen. I viss mån hade ju attitydklimatet redan blivit kyligare då jag flyttade till Sverige. Men det omfattande motståndet mot regeringens politik från flera håll i samhället har varit jätteintressant att följa med från Sverige. Det är inte längre bara antirasister och anarkister som demonstrerar, utan stora yrkesgrupper och fackförbund, säger Floman.
Månadsutgivning rätt beslut
Den största förändringen på Ny Tids redaktion är givetvis att tidskriften nu utkommer en gång i månaden istället för veckovis.
– Jag läste ju Ny Tid medan jag bodde i Sverige; att gå över till månadsutgivning framstår som helt rätt beslut. Artiklarna håller sig också i det nya formatet livskraftiga och aktuella och det halvt tidlösa greppet funkar bra. Att tänka kring en eller två temahelheter är också bekant från andra tidskrifter som jag jobbat med. Jag tycker det är ett bra sätt att greppa världen, ett tema i taget.
Det viktigaste för Ny Tids framtid är att hitta nya läsare. Tidskriften har lyckligtvis många trogna läsare, men att fortsätta nå ut till nya läsare är som Floman ser på saken det allra viktigaste för framtiden.
– På ett allmänt plan känns det som om Ny Tids betydelse i det finländska och finlandssvenska medielandskapet bara har blivit viktigare under de senaste, säg fem åren. Det är en pressröst som behövs, och som också hörs. När jag började läsa tidningen på 1990-talet så var den lika viktig och analytisk som nu, men det avtryck tidningen gjorde i det omgivande samhället var inte lika synligt. Då kändes det som ett mirakel om exempelvis Hufvudstadsbladet lyfte upp något som stod i Ny Tid, men numera noteras Ny Tid i andra medier allt oftare. Ny Tid har fått en tyngre position i opinionsbildningen och samhällsdebatten.
Då nyhetsförmedlingen i regel har blivit kortare, snabbare och mindre strukturerad reser sig Ny Tids utgivning ur flödet.
– Folk är intresserade av andra perspektiv på nyhetsgröten, säger Marcus Floman.
text & foto Lasse Garoff