Barometer: Vind i seglen för rödgröna blocket

av Janne Wass

Finländarna förhåller sig mer positivt till de röda och gröna partierna än till de blå eller bruna dito. Det visar en partibarometer som TNS Kantar publicerade i dag. De rödgröna partierna knep alla tre första platser då finländarna tillfrågades vilka partier de förhåller sig positivt till. Etta på listan är SDP: 43 procent säger att de förhåller sig positivt till socialdemokraterna. Tvåa är De Gröna, med 42 procent positiva omdömen. Sedan kommer barometerns verkliga skräll, det vill säga att Vänsterförbundet kvalar in som trea på listan med 38 procent positiva omdömen – och går förbi Samlingspartiet.

36 procent av de svarande förhåller sig positivt till Samlingspartiet, medan endast 33 procent har en positiv bild av Centern. Av de sex stora partierna är Sannfinländarna i en klass för sig: endast 18 procent av de svarande förhåller sig positivt tlll dem.

Sannfinländarna är också det parti som har klart flest motståndare: hela 47 procent av de svarande uppger att de förhåller sig ”mycket negativt” till Sannfinländarna. Tvåa i den statistiken är sedan Vänsterförbundet: 29 procent förhåller sig ”mycket negativt” till Vänsterförbundet, följt av De Gröna (26) och Centern (25). Inställningen till SFP, KD och Blåa undersöktes inte i barometern.

TNS Kantars barometer bekräftar ytterligare de signaler om ett uppsving för vänstern som getts av de senaste partistödsmätningarna. Både Yles och Helsingin Sanomats senaste partimätningar har visat på ett dalande stöd för de borgerliga partierna, i synnerhet Samlingspartiet, och ett stigande dito för vänsterpartierna. Socialdemokraterna är Finlands överlägset populäraste parti och fick 22 procent eller lite mer av opinionsstödet i båda mätningarna i oktober. Vänsterförbundet fick i båda undersökningarna ett stöd på 9,8 procent. Det är den högsta gallupsiffran som Vänsterförbundet fått i en HS-gallup under hela 2010-talet.

Då det nu är drygt ett halvt år kvar till riksdagsvalet är det mycket som talar för en valseger för SDP, och i så fall kan också en regeringsmedverkan bli aktuell för Vänsterförbundet – beroende på hur mycket stöd de rödgröna lyckas samla. En rödgrön regering med SFP-stöd skulle kräva åtminstone fem procentenheter till för SDP, Vf och Gröna.

Hursomhelst talar mycket för att Vänsterförbundet kan göra sitt bästa riksdagsval sedan 2003, då partiet under Suvi-Anne Siimes ledning fick 9,9 procent av rösterna. Sedan dess har Vf tappat nästan en procentenhet i varje riksdagsval, med bottennoteringen 7,1 procent år 2015. Bakom sig har Vänsterförbundet ett lyckat kommunalval, där partiet höjde sin röstandel med 0,7 procentenheter till 8,8. Ordförande Li Andersson har i undersökning efter undersökning visat sig vara en av landets allra populäraste politiker över partigränserna och torde bli röstmagnet i Åboland. Hanna Sarkkinen har byggt upp en stadig popularitet i norra Finland och Paavo Arhinmäki är ett säkert kort i Helsingfors.

Goda gallupsiffror ett halvt år före valet bådar gott för Vänsterförbundet: Varken i riksdags- eller kommunalval har partiets opinionssiffror under de senaste femton åren fluktuerat mycket mer än med en procentenhet under det sista halvåret före val. Partiet har inte förmått göra samma plötsliga framryck i galluparna som SDP och De Gröna gjort till och från, men denna tröghet fungerar också åt andra hållet. Inte ens då det stormade som mest mellan Siimes och taistoiterna 2006-2007 eller då Arhinmäkis alkoholanvändning ältades i rubrikerna ledde det till något dramatiskt popularitetsras.

Men Vänsterförbundet ska inte heller ta ut någon storseger på förhand: Partiet har under de senaste valen fallit en bra bit under gallupsiffrorna i själva valet. I riksdagsvalet 2015 låg partiets opinionsstöd stadigt på kring 8,5 under hela valkampanjen, men sedan blev det som känt total sammanklappning med ett valresultat på 7,1 procent. Inför kommunalvalet 2017 var Vänsterförbundet till och med framme och nosade på 10-procentstrecket, vilket gjorde att jublet efter valsegern på 8,8 procent trots allt var ställvis dämpat.

I nästa nummer av Ny Tid tar vi tempen på vänstern då ett halvt år återstår till valet.

Janne Wass

EDIT 18.10.2018 kl. 22.15: Tredje stycket, rättade stavfel: SDP –> SFP.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.