Bokmässan tar sig stapplande ur krisen

av Tove Lillsund

Marscherande nazister, författarbojkotter och störtdykande besökarsiffror. Förra årets bokmässa i Göteborg var en bokmässa i kris. I år hade ordningen så gott som återställts, men frågan kvarstod: Vilka åsikter ska få ta plats på Bokmässan?

För två år sedan gjorde den högerextrema tidskriften Nya Tider entré på Bokmässan i Göteborg, men det var när de förra året åter fick ta plats på mässgolvet som en utdragen debatt drog igång om vilket utrymme främlingsfientliga röster ska få i yttrandefrihetens namn. Tvåhundra svenska författare, och även flera finlandssvenska, valde att ta ställning genom att bojkotta mässan. Flera alternativa mässor arrangerades i protest och debatterna på kultursidorna gick heta. Till råga på allt fick den nazistiska rörelsen NMR tillstånd att marschera i närheten av mässan under lördagen. Det är inte konstigt att Bokmässans ledning i år gjort allt för att få det sjunkande skeppet på rätt köl igen.

Nya Tider tog allt vårt fokus och allt medieutrymme. Det är orimligt när man ska arrangera en bokmässa som i vanliga fall har över 90 000 besökare. Vi kom fram till att vi inte kan tillåta att en enda utställare står i vägen för oss att utveckla och driva Bokmässan vidare, säger Frida Edman, mässansvarig, i ett panelsamtal arrangerat av Expressen.

Hon återvänder många gånger till samma argument för varför ledningen valde att inte tillåta Nya Tider att medverka i år – de tog för mycket fokus. Elsa Westerstad, debattredaktör på Svenska Dagbladets kulturredaktion, säger att hon förstår argumentet ur ett ekonomiskt perspektiv eftersom Bokmässan är en kommersiell aktör, men enligt henne går argumentet inte ihop med mässans ambition att vara en plattform för yttrandefrihet.

– Ni säger att ni vill vara en arena för fri åsiktsbildning och att ni står för yttrandefrihet. Det blir väldigt svårt att kombinera den typen av uttalanden med att Nya Tider inte får närvara.

Elsa Westerstad riktar också kritik mot förlagen, författarna och medierna för att de gav Nya Tider så stor uppmärksamhet.

– Det hjälpte bara tidningen att få fler prenumeranter. Plötsligt visste alla vilka Nya Tider är. Jag har fått nog av dumheten i att de ges så mycket uppmärksamhet och sedan klagas det över samma sak – att de har fått så mycket fokus.

Frida Edman berättar att Bokmässan har ett internationellt utbyte med andra bokmässor där de här frågorna diskuteras. Bokmässan i Frankfurt är en av de mässor som ger utrymme till högerextrema grupper.

– Där jobbar sex personer heltid med enbart de här frågorna. Det är helt orealistiskt för vår organisation, säger hon.

Det är tydligt att Bokmässan jobbat på sin image utifrån förra årets tumult. Att Forum för levande historia, som är en myndighet som informerar om Förintelsen och mänskliga rättigheter, var Bokmässans samarbetspartner i år var knappast en slump. Inte heller att ett av årets teman var det lite luddiga begreppet ”Respekt”.

Många av panelsamtalen och seminarierna kretsade kring frågor om rasism och extremism, och även om Nya Tider inte var fysiskt närvarande präglade de ändå mässan på många sätt. Även flera samtal som gick under helt andra rubriker gled över till diskussioner om högerextremism och främlingsfientlighet.

När mässan sammanfattades på söndagens presskonferens stod det klart att besökarsiffrorna åter pekade uppåt. Bokmässan i Göteborg ser ut att behålla sin plats som Nordens största kulturevenemang även i fortsättningen. Men debatten kring Nya Tiders närvaro eller icke-närvaro lär fortsätta även nästa år.

text & foto Tove Lillsund

Läs också: Intervju med grönländska författaren Niviaq Korneliussen

Lämna en kommentar