Nordiska rådets litteraturpris till feelgoodroman med djup

av Ny Tid

Den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir har mottagit Nordiska rådets litteraturpris för sin roman Ärr (Ör, 2017). Romanen följer en medelålders man som reser till ett krigshärjat land i Europa för att ta sitt eget liv. I bagaget har han endast en verktygsback. Under resans gång inser han att alla människor han möter har sin egen verktygsback, och kan välja hur de använder den.

I prismotiveringen skriver juryn att boken ”är full av underfundig humor och ett språk som gnistrar av liv, samtidigt som den ställer djupa frågor om liv och död, om individen mot helheten, om människans privilegier, rättigheter och plikter i värden. Inte minst plikten att ge mänskligheten möjlighet att utmana mörkret.”

Svenska Dagbladets Jenny Aschenbrenner kallade i sin recension Ärr för ”en avskalad och bitvis drastisk relationsroman, välformulerad och lättglidande”, medan Anna AnderssonAftonbladet inte var helt övertygad, och kallade romanen för ”charmig med övertydlig”:”Jo, det finns något irriterande banalt i den här berättelsen, eller om det bara är övertydligt. Jónas lagar saker och människor, titelns ärr är både bokstavliga och metaforiska och i staden där han ger sig själv en vecka till finns en restaurang som heter Limbo. Give me a break.”

Marta Norheim på NRK och Jan-Olov NyströmNorrbottens-Kuriren noterar också båda i sina recensioner den lättsamma tonen, som gör den ”lekande lätt” att läsa, men där Nyström kallar romanen för banal, menar Norheim att den inte alls är så ytlig som den vid första anblick kan verka, utan lyfter upp tunga frågor för eftertanke.

Ólafsdóttir har studerat konsthistoria i Paris, och arbetar som konsthistoriker Reykjavik, vid sidan av sitt författarskap. Ärr är hennes femte roman – de tre senaste har alla översatts till svenska.

Ólafsdóttir mottog priset av Norges kronprinsessa Mette-Marit under en ceremoni på Operahuset i Oslo i går kväll. Prisets storlek är 350 000 norska kronor, eller kring 47 000 euro.

Red

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.