Prioritera rätt frågor i val av parti

av Susanne Björkholm

I april har vi vår stora chans att påverka hur landet styrs. Det är viktigt att rösta, det har vi säkert alla hört. Men mycket viktigare är att rösta rätt; att ge sin röst åt ett parti som jobbar för ett samhälle som just du vill bo i. Jag har röstat fel många gånger. Mina misstag kan placeras i två kategorier.

När jag begått misstag av kategori ett, har jag faktiskt gett min röst åt det parti, vars politiska program ligger så långt som det är möjligt att komma från min egen ideologi. Varför? Jo, för att jag röstat på ”en god typ”. I det här fallet min goda väninna. Det här har jag rationaliserat för mig själv med följande tankegång: Eftersom partiet är ruttet, men min väninna är intelligent och dessutom ganska mycket humanare än sitt parti, så späder jag liksom ut det ruttna och får dessutom in en agent bakom fiendens linjer, så att säga.

Min väninna blev riksdagsledamot och hon jobbade hårt, som hör hennes karaktär till. Och hon fick nog en del inflytande i maskineriet. Men partiet överträffade sig själv med att föra en än mer hänsynslösare politik, betraktat från min ideologiska synvinkel. Varje gång det verkligen gällde, gjorde riksdagsgruppen så som ledningen bestämde; fritt fick de rösta endast i obetydliga frågor.

Det andra misstaget jag gjort, är att prioritera fel frågor i mitt val av parti. Jag har läst politiska program och satt plus och minus i marginalen och röstat för den som kom mest på plus. På senare tider har jag svarat på valmaskiner och svurit över bortlämnade frågor och ideologimättade formuleringar, men tillämpat samma princip: högsta poäng vinner min röst.

Vad jag sedermera lärt mig är, att det spelar marginell roll, vad partiet påstår att de vill göra med invandrare och om de vill att receptmedicin skall säljas i närbutiker, eller om det tycker att flickor och pojkar skall ha gemensamma toaletter.

Det som har all betydelse är följande frågor: Vilka funktioner vill partiet att den offentliga sektorn skall ha hand om? Hur vill de samla in pengar för dessa funktioner? Vill partiet ha progressiv inkomstskatt för all slags inkomst eller inte? Vill partiet kämpa för en fungerande offentlig sektor, eller låta servicen produceras av vinstdrivande företag? Vill partiet hålla makten inom demokratins sfär, eller vill de överlåta den åt ”marknaden”, det vill säga återinföra systemet där storföretagen bestämmer?

Talar ett parti för fri marknadsekonomi med socialt ansvar, talar partiet lika tjock strunt som 1970-talets stalinister. Antingen styrs samhället politiskt, eller så styrs det med pengar. Det förstnämnda kan ske med socialt ansvar om vi vill, det sistnämnda sker alltid endast för maximal vinst, oberoende av vad vi vill. Högt klingar mina varningsklockor också, om partiet säger att vi måste dra åt svångremmen för att vi helt enkelt inte har råd med vår välfärdsstat. Det är ren och skär lögn.

När plutokratin fått övertaget, kan det vara en blodig affär att få tillbaka demokratin. Så om du gillar demokrati, välj noga vilket parti du röstar på.

1 kommentar

Jack 22 januari, 2019 - 13:51

Kloka tankar förvisso. Vi lever ju i en demokrati och som alla vet betyder det folkvälde. Kanske inte en fullständig demokrati ändå. Inte får ju folket bestämma att små BBn, små butiker, små skolor mm skall få finnas kvar. Inte får människorna bestämma om det byggs billiga bostäder i stället för stora varuhus tex.
En gång fanns det en som påstod att det nuvarande systemet är parlamentarism,inte demokrati. Hur förklarade han det,jo han skrev: ”Vad nyttar det
om det var fjärde eller var sjätte år väljs ett parlament som förtrycker och förtrampar folket.
För i bankernas och företagens styrelserum har folket inget att säga till om.” Det låter rått, men frågan är om det inte ligger något i det.

Reply

Lämna en kommentar