Det miljömedvetna Finland

av Alfred Backa

Jag läste nyligen att vi ska börja exportera griskött till Kina. Den finländska produktionen lär hålla god kvalitet och Kinas stora köttätarkultur lockas av finländska varor.

En av de aspekter som kineserna särskilt har gett oss beröm för är vår miljömedvetenhet. Någon sådan existerar tydligen inte i Kina, eller åtminstone hinner man inte med miljöfrågor i en så stor och växande ekonomi. De är inte särskilt brydda av parisavtalet och kan fuska sig igenom det vid behov, och vad skulle de annars göra? Kina är ett gigantiskt land som har fullt upp med sina egna problem.

Men är vi i Finland så mycket bättre då? Ja, miljön är vi medvetna om, och vi bryr oss om den också, när det passar oss. Nu i riksdagsvalstider har det visat sig att ungefär hälften av partierna bryr sig om miljön. Uppdelningen är såsom man skulle kunna tänka sig, vänsterpartier bryr sig, högerpartier bryr sig inte (inte ens Kristdemokraterna, som hellre är fruktsamma och uppfyller jorden med växthusgaser).

Dessutom bryr sig ungdomarna. Trots att de inte har något att säga till om i rent beslutsfattande termer så har de tagit sig an den mest progressiva rollen i klimatfrågorna. De skolkar från skolan och demonstrerar för miljön, vilket åtminstone borde leda till att vuxna skäms för att de inte gör samma sak.

Men man kan ju inte skolka från sitt jobb heller, det inser vi. Om stora delar av befolkningen gick ut och demonstrerade och lät bli att arbeta så skulle produktionen i landet bli lidande och i värsta fall skulle det leda till … minskade växthusgaser och i det långa loppet ett bättre klimat. Det vore den enklaste lösningen, men riktigt så miljömedveten är ingen villig att vara. Ingen som har något att säga till om i alla fall, inte i beslutsfattande termer.

Bättre är tydligen att lösa problemet genom att anställa fler experter som hittar på lösningar och samtidigt kan lyfta lön för det. Då är pengar i rörelse, ekonomin ser bättre ut och vi gör helt tydligt något för miljön. Det är ungefär lika vettigt som att sälja griskött till Kina och få beröm därifrån för vår miljömedvetenhet. Så länge man får betalt behöver man inte fundera på klimatkriser. Javisst ska man undvika långa transportsträckor, men bara när de går andra vägen.

Lämna en kommentar