Samhället är våldsamt, inte individen

av Ana Valdés

Män som våldför sig på kvinnor och barn lever själva ofta utsatta liv, säger kvinnorättskämpen Rita Segato.

Den brasiliansk-argentinska feministen och kvinnorättskämpen Rita Segato drar en stor publik. Vi träffar henne i stadshuset i Uruguays huvudstad Montevideo då hon ska förlänas titeln ”hedrad besökare”. Jag berättar för henne att samma titel nyligen tilldelades Angela Davis (se Ny Tid 4/2019).

– Min idol!, skrattar hon.

Vi är nära tvåtusen som väntar på att få lyssna på henne, och jag får en privat pratstund i korridoren när hon kommer gående med Lilian­ ­Celiberti, en  gammal fängelsekamrat till mig och koordinator för ett av Latinamerikas äldsta feministiska kollektiv, Cotidiano Mujer.

Det är de som arrangerar det nu pågående seminariet med tre dagar av feministisk diskussion; ett spretigt program av debatter och workshops. Kollektiva bostäder, klimatförändringen, politiska verktyg för att skydda kvinnliga journalister, gräsrotsekonomi, och allt möjligt annat står på programmet.

Rita Segato är socialantropolog, utbildad vid Queens University på Irland. Hon har specialiserat sig på etnisk musik och har besökt och arbetat med flera stammar i både Argentina och Brasilien. Hon har forskat i dans och musikinstrument från tiden före erövringen av Amerika. Men det som hon har blivit speciellt känd för är sitt engagemang i våldet mot kvinnor. Hon föredrar att prata om ”genusvåldet”, det vill säga ett våld som också drabbar arbetare och fattiga.

Med hjälp av indianska myter och psykoanalytiska teser har hon utforskat hur våldet ser ut i olika samhällen, från Guaranifolket i Paraguay och Brasilien till utkanterna av Brasilien där hon själv länge har levt.

Persona non grata i Mexiko

Segato har skrivit en bok om den mexikanska staden Ciudad Juarez som har blivit ökänd för det utbredda dödliga våldet mot flickor och kvinnor. Då hon 2004 besökte staden i samband med ett symposium, tvingades hon åka hem efter fyra dagar eftersom hennes värdar ansåg att de inte kunde garantera hennes säkerhet. Då hon skulle hålla tal på symposiet släcktes direktsändningen i kabel-tv-nätet ner.

– Ciudad Juarez är en plats där rovkapitalismen visar sig naken i hela sin brutalitet. Morden på kvinnorna följer mönster som man känner igen från andra situationer, kvinnorna används som metaforer, som transporter, som rökridåer som döljer exploateringen av arbetarna som är fastklämda på gränsen mellan USA och Mexico. Flera modiga journalister har arbetat länge med flera hypoteser om vad som ligger bakom morden. Det är på grund av detta arbete som Lydia Cacho mordhotades och kidnappades, säger Segato.

Våldet blir en ventil

Rita Segato har arbetat i brasilianska fängelser där hon intervjuat våldtäktsmän i jakt på mönster och strukturer, en berättelse, ett narrativ som skulle ge våldet mot kvinnor ett sammanhang och en inramning.

– Många av männen använder sig av våld mot kvinnor och barn för att ge utlopp för en mer allmän frustration. Det är ofta fråga om män som lever ett utsatt liv; det finns inget jobb, ingen trygghet, och då blir det naturligt för dem att hämnas, att agera mot de svaga, mot dem som inte själva kan försvara sig.

Det finns också olika typer av våld som genomsyrar samhället men som i Latinamerika inte se som brottsligt, till exempel fotbollsvåldet, våldshandlingen att inte respektera grannens tvätttider, att slänga soporna på gatorna, att se de fattiga som latmaskar som inte tar itu med sina liv, att köra bil utan att ta hänsyn till trafikreglerna. Det förekommer en eskalation av våld som ofta gör män arga och maktlösa, menar Segato.

– Staten kan inte längre garantera individens rätt till jobb och bostad och då uppstår ett vakuum där den starkes rätt blir det som styr. Kriget är gemensam nämnare i hela världen i dag. Alla länder tillverkar vapen och alla vapen säljs både officiellt och inte officiellt, vapen smugglas, vi ser en ökning av civila offer i konflikter, vi har drönare som fäller bomber. Vi lever i en våldsam värld där det individuella våldet kan ses som en reflektion av det samhälleliga våldet.

Segato säger att kampen mot patriarkatet inte bara handlar om kvinnors rättigheter.

– Också män förtrycks och förnedras, vi är alla offer. Det är systemet som dödar, inte individerna. N

Foto: Beto Monteiro/Wikimedia Commons

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.