Konstnären Daniel Malpica utvisas inte

av Janne Wass

Den mexikanska konstnären, grafikern och poeten Daniel Malpica har efter en lång rättslig kamp fått ett tvåårigt arbetsrelaterat uppehållstillstånd i Finland. Det skriver Malpica själv i ett öppet inlägg på Facebook. Malpica, som bott i Finland sedan 2013, har fått medial uppmärksamhet på grund av sina problem med migrationsverket, som bottnar i att han 2017 beviljades ett ettårigt arbetsstipendium från Kone-stiftelsen.

Malpica var gift med en kvinna som fick arbete på Helsingfors universitet då han anlände 2013, och fick då först ett 90 dagars uppehållstillstånd, och sedermera ett fyraårigt dito. Under den tiden skiljde han sig också från sin dåvarande partner. Han uppmanades av migrationsverket 2017 att ansöka om uppehållstillstånd som företagare, vilket han också gjorde, en process som ledde till att han registrerade sig som enskild näringsidkare. Strax efter att han lämnat in ansökan, fick han meddelande om att han beviljats ett ettårigt arbetsstipendium från Kone-stiftelsen, vilket han också meddelade Migrationsverket om. Men då beskedet om hans uppehållstillstånd kom, var det negativt. Allt detta har Malpica berättat bland annat intervjuer i tidskriften Nuori Voima, Helsingin Sanomat, samt för Finlands PEN, där han själv är medlem.

Problemet är alltså att om man ansöker om uppehållstillstånd som företagare, måste man också arbeta som företagare, och då går det inte att motta arbetsstipendium. Detta är i sig en logisk slutsats från Migris sida, men en som förbiser verkligheten för personer som arbetar som frilansare eller företagare på den konstnärliga fältet, där inkomsten för det mesta består av ett lapptäcke av offentliga och privata bidrag och stipendier, löneinkomster, försäljningsintäkter och olika typer av arvoden och ersättningar. Att förbjuda utländska konstnärer som arbetar i Finland att motta konstnärsstipendier kan tolkas som ett brott mot lagen om allas lika behandling. Malpica skriver också i sitt Facebookinlägg det fortfarande behövs förändringar i Finlands migrations- och arbetspolitik för att bättre ta i beaktande konstnärers arbetsförhållanden.

Att Malpica alls sökte uppehållstillstånd som företagare hade delvis att göra med att Migrationsverket inte ansåg att han hade tillräckligt starka personliga band till Finland för att få uppehållstillstånd på grund av dem – detta trots en finländsk flickvän, en etablerad position som konstnär och ett brett samarbetsnätverk. Malpica påpekar i en intervju i Helsingin Sanomat att han aldrig lyft utkomststöd i Finland, utan under alla sina år i landet livnärt sig som konstnär. I intervjun från 31.1 uppger han att polisen uppmanat honom att gifta sig med sin flickvän för att få uppehållstillstånd – vilket Malpica i princip inte har något emot, men uppger att det inte kan vara etiskt försvarbart att myndigheterna tvingar utlänningar till tvångsäktenskap för att de ska få stanna i landet. Malpica överklagade sitt negativa beslut om uppehållstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen, som ändå förkastade överklagan i slutet av januari. Samtidigt lämnade han in en ny ansökan om uppehållstillstånd till Migri, med hjälp av ett brett nätverk av vänner och olika organisationer, inklusive Kone-stiftelsen, PEN, Artists at Risk och föreningen Kultur för alla. I dag kom alltså beslutet, efter tre års kamp, att han får stanna i Finland åtminstone i två år till.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.