Tre frågor till Liban Sheikh, ordförande för Vänsterunga

av Mio Lindman

Med anledning av utspelet om att flytta vissa statyer till en statypark som skulle inrättas på Sveaborg.

1. Hur ska Vänsterungas krav på att flytta vissa statyer till en statypark förstås? Är det här ett konkret politiskt förslag eller ska det förstås som ett sätt att sparka igång en diskussion?

– Vänsterungas ställningstagande var nog ett sätt att få igång en diskussion som skulle öka medvetenheten om Finlands politiska historia. Vi föreslog att de kontroversiella statyerna skulle förses med informationsplaketter, så att man på ett helt bokstavligt sätt skulle öka förståelsen av historien, istället för att dölja den. Det är frågan om att starta en samhällsdiskussion, och ur den kan sedan konkreta idéer plockas.

Black Lives Matter-rörelsen handlar om mycket annat än om statyer, men vårens diskussion har varit ett sätt att lyfta fram offentliga platsers politiska dimension. Att statyer ifrågasätts är inte heller i Finland något nytt och det har alltid varit frågan om vem man anser att offentliga platser tillhör och vem vi lyfter upp på piedestal, och på vilkas bekostnad gör vi det? Det är alltså frågan om stadens platser och om maktförhållanden – alltså inte bara om historia och historieskrivning.

2. Hur har diskussionen gått hos er angående Mannerheim, varför vill ni flytta Mannerheim-statyn? Kretsade er diskussion kring rasism, eller snarare Mannerheims roll under inbördeskriget?

– Vi föreslog att Mannerheim till häst-statyn kunde flyttas bort med tanke på de blodiga dåden under inbördeskriget. Tiotusentals röda civila slaktades både i och utanför fångläger med skyddskårens överbefälhavares välsignelse. Inte ens på 1960-talet, då monumentet avtäcktes i Helsingfors, var ryttarstatyn okontroversiell. Vi tror att man kan fira vårt gemensamma hemland genom konstruktiva monument istället för att dyrka kontroversiella personer.

3. Hur skulle en bra statypolitik se ut?

– En bra statypolitik är enligt mig demokratisk. Invånarna bestämmer vad som ska hända med monumenten – det sker alltså inte genom beslut uppifrån eller på initiativ av den rikaste procenten. Ett bra minnesmärke erbjuder en helhetsbild av en tidsperiod, snarare än att eventuella våldsdåd göms undan. Minnesmärken bör istället för att lyfta fram enskilda individer ge en bild av betydelsefulla händelser och skapa förutsättningar för att förena människor oberoende av social bakgrund. 

Foto: Pinja Nikki

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.