Ortega i krig mot sitt eget folk

av Ana Valdés

Den 56-åriga biskopen Rolando Alvarez i Nicaragua tillhör den nya generationen av progressiva biskopar utnämnda av påven Franciskus som förnyare, ämnade att leda kyrkan i de nya tiderna. 

Befrielseteologin föddes i Latinamerika och många präster och biskopar deltog aktivt i upproret mot de gamla konservativa regimerna och mot en katolsk kyrka som hade tagit maktens och kapitalets parti. 

Alvarez har inom kyrkan varit en av de mest uttalade kritikerna av president Daniel Ortega, vänsterkämpen som gled högerut och blev autokrat (se Ny Tid 12/2022). Sedan augusti i fjol har Alvarez varit försatt i husarrest, då han predikat mot människorättskränkningar, religiös förföljelse och andra orättvisor under Ortegas styre. Enligt regimen sprider han fake news leder sammansvärjning mot staten.

Sedan 2018 har den katolska kyrkan gått i bräschen mot Daniel Ortega och hustrun Rosario Murillo, som utlyste sig själva som president och vicepresident i ett val utan motkandidater 2021. 

Ortega har blivit en internationell paria, och bjöds till exempel inte in då den folkkära vänsterledaren  Inacio- Lula da Silva svors in som president för andra gången. Enligt Brasiliens nya utrikesminister anser Lula att Ortega är en diktator och vill inte ha honom som allierad. 

Ortega har tillfångatagit de flesta presidentkandidater som han ser som allvarliga rivaler. Bondeledaren Medardo- Mairena har varit både inne och ute ur fängelset, men sitter nu inne igen. Detsamma gäller studentledarna Leather Aleman och Max Jerez samt sportjournalisten Miguel- Mendoza.

I fängelset finns också Nicaraguas före detta första lady Maria Fernanda- Flores, änka till förre presidenten Arnaldo Aleman. Mest känd internationellt är kanske historikern Dora Maria Tellez, gerillakommendör, hälsominister under sandinisternas regering och grundaren av en egen gren av sandinisternas parti. Feminister och aktivister som Tamara Davila och Ana -Margarita Vigil är också fängslade.

Daniel Ortega är i krig mot sitt eget folk, säger motståndsledarna, och använder armén och polisen för att kväva alla försök till politisk mångfald.

Den sandinistiska revolutionen som hälsades av bland annat Noam Chomsky och Eduardo Galeano som en av de vackraste i världen, gör som Kronos och äter upp sina egna barn.

 

Foto: Wikimedia Commons

Lämna en kommentar