Viktigt förstå väljarnas motiv

av Li Andersson

Det har i skrivande stund gått dryga tre veckor sedan riksdagsvalet. Regeringssonderaren Petteri Orpo­ har satt igång med att forma en ny regering. Efter fyra år av social­demokratiskt styre och vänsterinslag i synnerhet inom utbildning, social- och hälsovård samt ­socialskydd, blåser det nu högervindar.

Socialdemokraterna var i valet de enda som gynnades av den populära regeringen. Alla andra regeringspartier gjorde ett historiskt dåligt valresultat. Under valkampanjen gick social­demokraterna hårt ut med att det bara är genom att rösta på dem som man kan möjliggöra en fortsättning för Sanna Marins regering. Så är det inte, sa alla vi andra. Alla partiers resultat har betydelse för regeringsbildningen. Nu ser vi det.

 

Förra veckan publicerades den första gallupen om hur väljare valde sitt parti i riksdagsvalet. Samlingspartiets tankesmedja Toivo bekräftar det som många märkte under kampanjen: ett starkt motiv för många var det så kallade ”statsministervalet”, att vilja rösta på ett parti med möjlighet att få posten som nästa statsminister.

Ett annat motiv som väljare talade om var att vilja rösta mot sannfinländskt regeringsdeltagande, och att rösta för en socialdemokratisk statsminister. Enligt Toivos utredning röstade cirka en femtedel av socialdemokraternas väljare på partiet av andra skäl än att de i första hand stöder partiets politik.

Analysen av väljarnas motiv är oerhört viktig för att kunna ta olika väljare i beaktande i kommande val. Nu blev följden av att flera väljare vill stöda vänsterpolitik att Vänsterförbundet förlorade 5 mandat, i vissa distrikt med mycket liten marginal, medan Socialdemokraterna vann endast 3 mandat. Då vänstern inte kom över röstspärren i flera distrikt var det istället högern som gynnades av socialdemokraternas nya röster. Detta i sig påvisar att taktiskt röstande inte riktigt fungerar i vårt proportionella valsystem, där regionala röstspärrar kan vara stora och helt utesluta medelstora partier regionalt.

 

Samtidigt: inget enskilt förklarar allt i ett valresultat. Vänsterförbundet tappade stöd särskilt i norr och i många industriområden. På dessa orter hade vi tre avgående riksdagsledamöter och flera andra politiker som tidigare fått mycket röster och som nu inte kandiderade.

Min egen tolkning är att det på dessa orter var mer attraktivt för före detta vänsterväljare att rösta på SDP på grund av Marins mera vänsterorienterade retorik och kampanj. Dessutom ses sossarna som mera pragmatiska och Vänsterförbundet som mer ”grönt” vilket kan ha påverkat på industriorterna. Med detta vill jag inte säga att vi ska sluta prata om klimat- och naturkriserna, utan att vi tyvärr ännu inte hittat rätt sätt att betona nödvändigheten av klimatarbete även för dessa väljare. Istället har Sannfinländarnas retorik om att det är klimatarbetet som ökar levandskostnaderna fått genomslag fast den egentliga orsaken är Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

 

Var och en av våra kandidater gjorde ett fantastiskt jobb. Det är dock ingen överraskning att förstagångskandidater sällan samlar stora röstetal i riksdagsval. Då andelen nybörjare på vår lista var hög krävs det flera års arbete av dem för att bli aspirerande riksdagsledamoter. På detta arbete vill vi nu satsa tillsammans med våra kandidater under de kommande åren.

 

 slutändan är en valförlust något att vara ödmjuk inför. Jag är oerhört ledsen över att en del människor upplevt att vänstern inte längre känner till deras vardag. Därför är det klart att vår viktigaste uppgift i Vänsterförbundet nu är att ta ett steg närmare människor från olika bakgrunder. Vi måste stanna upp och fundera på vad vi vill fokusera på härnäst och vilken typ av framtid vi vill bygga inom partiet. Vi vill också gärna att du är med i denna reflektion och detta långsiktiga arbete.

2 kommentarer

Hugo Pettersson 27 maj, 2023 - 01:30

Intressant och bra analys. Det finns dock en mindre invändning. LA skriver ” Istället har Sannfinländarnas retorik om att det är klimatarbetet som ökar levnadskostnaderna fått genomslag fast den egentliga orsaken är Rysslands anfallskrig mot Ukraina. ” Kapitalismen är alltid i kris – den globala kapitalismen har alltid kris (av olika slag). Det är helt enkelt så att kriser alltid uppkommer under kapitalistiska produktionsförhållanden. Förstörelse och återuppbyggnad är i grunden kapitalismens obligatoriska funktionssätt. Och försvarsindustrin förtjänar miljarder EURO. Kampen om det globala herraväldet ser vi alltid – USA mot statskapitalistiska Kina – ” USA/västkapitalet och EU mot Ryssland etc. etc. Ryssland är oligarkkapitalistiskt, Ukraina har liknande produktionsförhållanden. Det innebär inte att Rysslands hemska anfallskrig är ursäktat. Däremot är det kapitalismen (marknadsekonomin) som i grunden utlöser problemen nu som i framtiden.

Reply
Ernst Mecke 27 maj, 2023 - 21:39

This is certainly a very good and thoughtful comment on the outcome of the election. The headline ”Vigtigt förstå väljarnas motiv” points to a need for more psychological analysis, and for that I should wish for more attention and more feedback to the Facebook group ”Political Psychology” (where I am at present writing every now and then, but unfortunetely without getting much feedback in the form of comments or questions which could stimulate my thoughts). Further, I should like to point and invite to the events advertised on Facebook under the headline ”The Left Alliance in English – Vasemmistoliitto englanneksi”. After missing the first event under the headline ”Reinvigorating the Left” I was anyway able to participate in the second one, and I can only say that I was impressed how much spirit there was. The events are open to any Left-leaning person who feels willing and able to follow a discussion in English. As to myself, I intend to contribute to the topics psychology and also technology, which I think BOTH very important for discussions about the future. And what I should think rather desirable in this context would be some ”channel” via which possible results of the discussions could be brought to the attention of those who have a seat and voice in the OFFICIAL political institutions, so that the discussions there could profit a bit from the discussions in the less official circles.

Reply

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.