Guatemala: ”juridiskt krig” mot presidentvald

av Jon Weman

Sedan början av oktober paralyseras Guatemala av ett folkuppror, lett av ursprungsfolkens organisationer, till vilket flera fackföreningar och sociala organisationer anslutit sig. 

 

Minst 15 landsvägar runtom i Guatemala blockerades, samtidigt som en lärarstrejk stängde skolorna i hela landet. Flera multinationella företag, bland annat McDonald’s och Shell, har tillfälligt stängt ned sin verksamhet. Polisen och maskerade motdemonstranter – eventuellt betalda sådana – har drabbat samman med de protesterande på flera platser.

Demonstranternas krav är förvånansvärt smalt och specifikt: att chefsåklagaren Consuelo Porras och domaren Freddy Orellana avgår. Bakgrunden är att landets vänster och ursprungsbefolkningens rörelser upplever sig utsatta för allt hårdare juridisk förföljelse. 

Sedan snart 70 år tillbaka, när vänsternationalistiske Jacobo Arbenz störtades i en militärkupp med USA:s och bananbolaget United Fruits (numera Chiquita) medverkan, har det centralamerikanska landet aldrig haft någon president till vänster om mitten, och har under långa perioder levt under diktatur. Men i årets val gick överraskande Bernardo  Arévalo, från det ett par år gamla socialdemokratiska partiet Semilla (”Frö”) vidare till andra valomgången. Överraskande, därför att möjligen manipulerade opinionsmätningar inte gav honom mer än ett par procents folkligt stöd.

Nio högerpartier inklusive regeringspartiet Vamos svarade med att anmäla ”oegentligheter” i samband med valet. Detta var ett föga trovärdigt påhitt: om det valfuskas görs det normalt av regeringssidan, som kontrollerar de ansvariga myndigheterna. Flera folkrörelser reste sig då i  protest, och talade om en ”de korruptas pakt” mellan det politiska och ekonomiska etablissemanget, militären och rättsväsendet.

Högsta domstolen avslog till slut högerpartiernas klagomål, och Arévalo gick vidare till utslagsomgången, som han vann med 20 procents marginal över konservativa Sandra Torres. ”Pakten” sprack snart, och avgående presidenten Alejandro Giammattei erkände valresultatet. 

Men några av ”paktens” medlemmar  vägrar in i det sista att ge upp: chefsåklagaren Consuela Porras förklarade hela partiet Semilla upplöst och hänvisade till en påstått förfalskad, fem år gammal, namninsamling. Dess nyvalda parlamentsledamöter, som också gjort ett överraskande starkt val och tagit runt en tredjedel av platserna, skulle då bli ofrivilligt partilösa och uteslutas från viktiga delar av parlamentsarbetet. Därefter tog hon valsedlar i beslag – vilket Arévalo och demonstranterna tolkar som en förberedelse för att ogiltigförklara resultatet. Alla åtgärderna godkändes av samma domare, Freddy Orellana.

”Lawfare”, eller ”juridisk krigföring”, har blivit ett ofta använt begrepp inom den latinamerikanska vänstern sedan något årtionde tillbaka, och syftar på att riggade rättsprocesser blivit vår tids alternativ till militärkupper för att störta vänster- och center-vänster-regeringar, bland annat i Argentina, Ecuador och Brasilien. Demonstranterna ser Porras och Orellanas agerande som ett av de mest extrema exemplen hittills på denna ”juridiska krigföring”.

 

Foto: Wikimedia Commons

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.