Världens första anarko­kapitaliska president

av Jon Weman

Ultraliberalen Javier Milei lyckades samla den etablerade högern i Argentina bakom sig och vända andraplatsen från första presidentvals-valomgången till en klar seger i den andra.

 

Redan tidigt på söndagkvällen den 19 november stod det klart: ­Javier Milei segrade med nästan 56 procent av rösterna mot 44 för regeringskandidaten, nuvararande finansministern Sergio Massa. 

– Jag är förkrossad. Jag hade inte väntat mig detta. Jag trodde att folket hade mer minne än så, säger Mauro Ruiz Diaz, en aktivist i den kooperativa rörelsen, från Buenos Aires västra förorter.

Matematiskt var resultatet egentligen det förväntade: om man slår ihop Mileis egna röster med de för den traditionella högerns kandidat Patricia Bullrich från den första val­omgången ger bara det 53 procent. Likväl hade Milei efter första valomgången visat osäkerhet, tonat ned sin aggressiva stil och verkat backa från en del av sina mest kontroversiella förslag. I gengäld säkrade han stöd från den traditionella högerns kandidat Patricia Bullrich och ex-presidenten Mauricio Macri­. De mer moderata politikerna som stött Bullrich uppmanade istället folk att rösta blankt och deras koalition, som existerat ett drygt årtionde, sprack. 

 

Från regeringshållet, å andra sidan, representerade valet av Massa – som kallas ”pannkaka” för att han så många gånger tidigare vänt sig åt olika håll i politiken – som kandidat att lägga sig så nära mitten som det alls är möjligt. Mauro Ruiz Diaz tror inte det var fel.

– Stämningarna bland folket gjorde inte det möjligt att satsa på något annat. Om man ska leta efter fel måste man gå längre tillbaka i tiden. Det har skett en demobilisering av folkrörelserna, ledare har distanserat sig från gräsrötterna, man har glömt att lyssna nedåt. Det här kan bli en parentes på fyra år, som ­Bolsonaro, om Milei misslyckas, vilket jag räknar med att han kommer göra. Problemet är att vi inte har någon Lula här. Det behövs en folkledare, och det var aldrig Sergio Massa,­ säger han.

 

Den närmaste tiden ser oviss ut. Fortfarande är det oklart om Milei kommer att gå vidare med sina mest radikala förslag, framförallt att ersätta den nationella valutan med dollar. Den enda ljusglimten för den avgående regeringen är att deras oväntat starka resultat i oktober låter dem behålla kontrollen över senaten, medan representanthuset är uppdelat i tredjedelar mellan peronisterna, libertarianerna och den traditionella högern. Peronismen behåller också provinsen Buenos Aires, där 44 procent av befolkningen lever, medan Mileis allians inte har en enda egen guvernör. Efter valet gick aktiemarknaden upp, men den parallella växelkursen stack också iväg från 900 till över 1 000 pesos per dollar, ett tecken på att marknadsaktörerna tror att han faktiskt kommer genomdriva dollariseringen – en svår operation när landet saknar besparingar att köpa dollar för.

– Det kommer bli massivt motstånd om han försöker genomdriva sitt program, i det politiska systemet, men framförallt på gatorna, det är där vi måste mobilisera, säger Ruiz­ Diaz. 

Milei, å andra sidan, har lovat att möta protester som vägblockader med hårda tag. ”Lagar är till för att följas”, sa han i en av sina första intervjuer efter valet.

 

Foto: DPA Picture Alliance / Alamy

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.