Kapitalismkritik i essätävlingen Sputnik

av Ny Tid

Det knepiga temat i Tigerns essätävling för unga ledde till ett jämnstarkt och högklassigt startfält. 

 

Essätävlingen Sputnik för unga i åldern 16–20 arrangerades i år för andra gången av den kulturradikala föreningen Tigern rf, bäst känd som utgivare av kultur- och samhällstidskriften Ny Tid. Förra året var det Malte von Essen som tog hem segern. Vinnaren i årets tävling var Jorunn Slotte, vars essä publiceras i detta nummer av Ny Tid.

Tävlingens syfte är att ge unga tillfälle, verktyg och övning i att uttrycka sig om samhälleliga och filosofiska frågor i längre format. Tävlingen utgår varje år från ett givet tema. Förra året var temat ”framtiden” och i år var det ”politikens gränser”. Årets tema var både snävare och mer invecklat att skriva om, säger juryns ordförande, Ny Tids chefredaktör Janne Wass.

– Dels märktes det i att vi i år fick in färre bidrag trots betydligt aktivare marknadsföring och fler gymnasiebesök. Men det märktes också i att nivån på bidragen genomgående var mycket hög – de som skrivit essäer har varit både insatta i och intresserade av temat. 

 

Flera av de 15 skribenter som deltog i tävlingen behandlade aktuella frågor som jämställdhet mellan könen, klimatförändringen och den nya teknikens inverkan på samhället. Enligt Wass är det glädjande att såpass många av de unga skribenterna också var intresserade av att analysera breda strukturella frågor gällande demokrati och delaktighet.

Förutom ett förstapris på 500 euro, delar Tigern ut ett andra- och tredjepris på 300, respektive 200 euro. Alla pristagare samt hedersomnämnda får även en årsprenumeration på Ny Tid till ett värde på 89 euro. Pristagarnas essäer publiceras under våren och sommaren 2024 i Ny Tid, samt online på nytid.fi.

 

I juryn satt journalisten Janne Wass (ordf), poeten Rosanna Fellman, forskaren i politisk teori Mattias Lehtinen, filosofen och redaktören Mio Lindman, samt filosofen Valter Holmström.
Bifogat juryns fulla utlåtanden om alla omnämnda essäer.

Essätävlingen Sputnik 2023 erhöll finansiering av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Svenska Folkskolans Vänner, William Thurings stiftelse, Siftelsen Tre Smeder, samt Gesellius fond. 

 

Essätävlingen Sputnik 2023 – juryns utlåtande

 

1. PRIS
Illusionen av framsteg
Jorunn Slotte

Jorunn Slottes essä ”Illusionen om framsteg” angriper med kapitalismkritisk blick och systematisk analys konflikten mellan stora ekonomiska system och politisk påverkan. Klarsynt och utan uppehåll går texten rakt till roten av många av samtidens samhällsproblem, framför allt frågan kring hur vårt rådande ekonomiska system är riggat, för att låna skribentens väl uttalade diagnos: ”desperationen finns inbyggd i systemet”. Ur ett både personligt och kollektivistiskt perspektiv kritiserar Slotte med en imponerande kännedom om samhälleliga fenomen den kapitalistiska paradoxen: hur det fria valet egentligen inte är fritt. Med ett gott, löpande språk  formulerar essän oron över kapitalism, samhälle och demokrati på ett sätt som fångar läsaren och får en att tänka vidare. 

 

2. PRIS
Politiken på efterkälken
Viggo Wolff 

I sin essä ”Politiken på efterkälken” vittnar Viggo Wolff om en bred beläsenhet och arbetar genom associationer, exempel och reflektioner sig fram mot brännande samhällsfrågor om vad demokrati är och kan vara. Texten erbjuder en utmärkt analys av populismen och av förhållandet mellan beslutsfattandets och samhällsutvecklingens temporalitet. Med ett stabilt och moget språk tecknar Wolff en medryckande dramatisk kurva, och guidar säkert läsaren på en resa som utmynnar i en tillfredsställande sluten cirkel. 

 

3. PRIS
Politik är inte att göra läppennor
Edith Friis 

Edith Friis essä ”Politik är inte att göra läppennor” erbjuder en unik inblick i en ung generations konsumtion av politiska nyheter, som sällan syns i etablerade medier. Med en resonansbotten av oro granskar skribenten balanserat och tänkvärt hur politik framstår inom ungdomskulturen, och den sköra gränsen mellan politik, publik och påverkan på sociala medier. Friis erbjuder ett fräscht och tidsenligt perspektiv på tävlingens tema: ”politikens gränser”, och essän skördar lagrar med god stringens och en överraskande och väl använd gimmick. 

Hedersomnämnande gick till Jonathan Lindroos, Stella Sannholm och Sara Snickars.

 

Foto: Janne Wass

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.