Många frågor

av Anna Simberg

De flesta jag talar med förstår ingenting. Hur har budgetunderskottet plötsligt blivit så gigantiskt stort? Varför ska det plötsligt sparas tre miljarder till utöver de sex miljarder det redan sparas? Har vi så urusel ekonomi? Så enorma skulder? Var och hur hittade finansministern plötsligt det svarta hålet? Varifrån får hon sina siffror? Varningarna strömmar ut från statsrådsborgen, förklaringarna uteblir, vanliga medborgare har inte en chans att granska vilka siffror påståendena grundar sig på. Men alla verkar just nu övertygade om att det går extra dåligt för Finland. 

Jag försöker begripa ens nånting av det här. Jag hör på radio, ser på TV, bläddrar runt på olika webbsidor och det leder genast till nya frågor. Byggfirmor går i konkurs på löpande band. Samtidigt gör andra företag fantastiska resultat. Kreditvärderingsinstitutet Fitch håller kvar Finland i näst högsta kategorin. Finland får betyget AA+. Hur är det möjligt om vi är skuldsatta upp över öronen?

 

När avgående presidenten i sitt tal vid riksdagens öppnande sa att ”det är dags att komma upp ur skyttegravarna, slänga fakta på bordet och sluta gömma sig bakom floskler” tänkte jag att han riktade sig till oppositionen och fackföreningsrörelsen. Men han kanske också talade till regeringen. Frågan är bara om de lyssnade på honom. För strax därpå stod statsministern upp i riksdagen och försökte skrämma de strejkande med hot om att Finland får straffavgifter från EU om de inte genast accepterar alla regeringens sparåtgärder och beskyllde dem ensidigt för alla förluster företagen gjort under de dagar strejkerna pågått. Han sa att regeringen vill rädda Finland från att hamna i EU:s klor och börja styras därifrån. Var det fakta eller floskler?

Nästa dag hör jag chefen för EU-kommissionens Finlandsrepresentation Maria Blässar, gäst i Yle Ykkönens ”Brysselin kone”, säga att man tillfälligt får ha större underskott i budgeten än 3 procent men ska då uppvisa bra planer för hur det ska åtgärdas. Hon säger att EU inte jobbar med bestraffningar, utan att man granskar ett lands budget och ger rekommendationer. Vet inte statsministern det? 

I själva verket, säger hon, har de redan tittat på vår ekonomi: de har rekommenderat att Finland slutar ge energistöd till företag och med de pengarna minskar underskottet i de offentliga utgifterna, att vi satsar mer på att utbilda folk för de branscher där det är brist på arbetskraft och att vi bör minska på beroendet av fossil energi och satsa mera på att få igång användningen av förnybar energi.  

Fattar inte regeringspartierna att de för en politik som ökar klyftorna i landet, slår mot de som redan ligger, och att det kommer att bli ännu dyrare i längden? 

Vad tycker de om regeringens sparåtgärder då? Enligt det jag hittar när jag bläddrar runt så understöder både EU-kommissionens budgetgranskare, Internationella valutafonden IMF och kreditvärderingsinstitutet Fitch regeringens sparåtgärder. Men de säger inte varför det är bra att det ska drabba de fattigaste och löntagarna hårdast. Alla tre verkar tycka att svackan i Finlands ekonomi är tillfällig och beror på att efterfrågan på exportvaror minskar globalt. Det går dåligt för industrin i Europa. Industrin säger upp arbetare. Det här drabbar alla.

Alex Pienkowski på Internationella valutafonden IMF tycker att vårdreformen på sikt kommer att bli bra, och att Finland kunde höja koldioxidskatterna. Allmänt tycker han att Finland återhämtat sig bra från covid 19-epidemin, och att Rysslands anfall mot Ukraina har lett till höga räntor, hög inflation som har dämpat konsumtionen. 

Kreditvärderingsinstitutet Fitch bedömer att orsaken till att Finlands ekonomi krympte 0,3 procent i fjol var att efterfrågan globalt var sämre och räntorna högre, det påverkade konsumtionen och investeringarna. För i år bedömer de att byggsektorn och industrin fortsätter att ha det svårt. De verkar inte särskilt oroade för Finlands ekonomiska läge, tvärtom tycker de att det går ungefär lika för oss som för de flesta länder. 

 

Så varför har regeringen då så bråttom med ytterligare nedskärningar? Har regeringspartierna faktiskt fått mandat av sina väljare att driva igenom nedskärningar på nio miljarder? Eller var det bara skrämsel och ett politiskt utspel för att minska på strejklusten? Börjar det komma kritik inifrån? Hur ska man veta?

Tänk om man kunde vara en fluga i taket. Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna förlorar understöd, funderar de kanske på att dra sig ur regeringssamarbetet? Eller är man rädd för att det snart går upp för Sannfinländarnas väljare på vilket sätt nedskärningarna drabbar dem, i synnerhet som vallöftet var att socialskyddet inte skulle röras. För att inte tala om bensinpriserna som skulle sänkas men inte gjort det. Hur länge nöjer de sig med stramare invandrarpolitik och att humanitärt bistånd dras in? 

Hur bra tycker Samlingspartiet att det går för regeringen? De gick ju till val på att de skulle minska budgetunderskottet med sex miljarder. Varifrån fick de sina siffror när de kritiserade den förra regeringen som sa att det var möjligt att spara högst fyra miljarder under en valperiod? Finansministeriet ansåg också sparplanerna på sex miljarder vara orealistiska. Inget alls har sparats fram till idag, tvärtom har skulden ökat. Vad hade Samlingspartiet sagt om det hade varit en vänster-center-regering som hade ökat på skulden? Är det automatiskt mera förlåtligt när en högerregering inte kan göra underverk i en värld där alla slåss med samma problem, minskad efterfrågan, höga räntor, energipolitik som behövts läggas om efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina?

Fattar inte regeringspartierna att de för en politik som ökar klyftorna i landet, slår mot de som redan ligger, och att det kommer att bli ännu dyrare i längden? De säger att tillväxt är deras mål, för vem? Vet de inte att tillväxt i all evighet inte är möjlig eller ens önskvärd, att man högst kan eftersträva hållbarhet? Om de nu ändå vill att konsumtionen ska komma igång, fattar de inte att de gör så att vi vanliga låginkomsttagare sparar och sparar och sparar, medan konsumtionen minskar och minskar och minskar… Och på sikt också deras väljarunderstöd?  

Lämna en kommentar