EU rekryterar billig arbetskraft från Afrika

av Gordana Malešević

EU har öppnat arbetsförmedling i Bamako, huvudstaden i Mali. Det är den första av många kommande arbetsförmedlingar i Afrika, som är tänkt att förse EU med lågutbildad arbetskraft.De branscher i medlemsländerna som förmedlingarna främst skall förse med arbetskraft från Mali och Afrika i allmänhet är byggnadsindustrin, jordbruket, vårdsektorn och turistnäringen. Tanken är att medlemsstaterna skall informera EU:s arbetsförmedlingar i Afrika om vilken lågutbildad arbetskraft länderna behöver. De som får anställning – visstidsanställning – skall då även få hjälp med att söka bostad och begränsat uppehållstillstånd.
Spanien och Mali har ett eget avtal, enligt  vilket Spanien bidrar med en egen förmedling i Mali för låglöneyrken. Samtidigt betalar regeringen i Mali för utvisning av de malier som tagit sig till Spanien med egen kraft.
Frankrike, å sin sida, har infört en lag om selektiv invandring. Den gäller dock inte lågutbildade från Afrika utan är skräddarsydd för högutbildade från länder utanför EU.
För de högutbildade som kan tänka sig en visstidsanställning blir det nu lättare att flytta till Frankrike. EU:s selektiva invandringspolitik får både intern och extern kritik. Båda pekar på moraliska och ekonomiska aspekter som man anser att EU valt att bortse från.
Jacek Protasiewicz, polsk ledamot i EU-parlamentet, sade till BBC att ”det finns miljoner polacker, litauer, rumäner som gärna skulle ta mindre kvalificerade arbeten inom jordbrukssektorn i EU”. Enligt Protasiewicz bör EU-kommissionen först se till att de murar som existerar för arbetare inom EU tas bort och att rörligheten gäller för alla, innan man öppnar arbetsförmedlingar i annan världsdel.
Till African Courier säger Senegals president Abdoulaye Wade att han anser att Frankrike åter dränerar den afrikanska kontinenten på dess tillgångar, denna gång den del av befolkningen som är högutbildad. Han kommenterade lagen med att afrikanska länder som Senegal lägger en betydande del av sin årliga budget på utbildning, endast för att se utbildade individer försvinna till länder som Frankrike.
President Wade får stöd av FN:s befolkningsfond UNFPA. Enligt UNFPA:s senaste årsrapport är den massiva flykten av högutbildad vårdpersonal från fattiga till rika länder ett av de största problemen med migrationen i världen.
Sjukvården är det område som drabbas hårdast av migrationen från u-länder till i-länder, enligt UNFPA. Sjukvårdssystemen i fattiga länder håller på att kollapsa på grund av enorma behov, och utvandringen av läkare och sjuksköterskor påskyndar kollapsen.
Enligt den av FN initierade kommissionen GCIM (Global Commission on International Migration) arbetar fler malawiska läkare i Manchester än i hela Malawi. Och endast 50 av de cirka 600 läkare som har utbildats i Zambia sedan landet blev självständigt arbetar fortfarande i sitt hemland.
2005 lockade USA till sig över 30 000 högutbildade afrikaner. Senaten har tagit bort sin tidigare begränsning på “import” av 500 sjuksköterskor per år, för att istället ta emot ett obegränsat antal från hela världen. Detta, menar den senegalesiska presidenten, skapar oro hos afrikanska regeringar som inte kan konkurrera lönemässigt med USA och EU. EU tycks gå över ån efter vatten, men också bryta mot de mål som ställts upp för det nya millenniet – om global rättvisa och en hållbar utveckling.

Gordana Malesevic

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.