Ju mer sannolikt det blir att USA eller några NATO-länder attackerar syriska mål, desto mera stiger spänningen i Israel. Här utesluter man inte möjligheten att Bashar al-Assad skulle reagera på en sådan attack med att angripa mål i Israel. Sådana hot har också yttrats. Visserligen är den syriska utrikesministern Valid Moualem försiktigare i sina uttalanden, men i Israel är man redo för alla eventualiteter. Här återkallar man minnet av hur Saddam Hussein sände missiler mot israeliska mål då Irak år 1990-91 blev angripet av amerikanerna och en bred internationell koalition.

Benjamin Netanyahu har å sin sida gjort klart att ett syriskt angrep mot Israel, antigen direkt eller via Hizbollah som är al-Assads och Irans trogna bundsförvant, kommer att besvaras med hård hand från Israels sida.

Hittills under det drygt två år långa inbördeskriget i Syrien har Israels regering ändå avhållit sig från att involvera sig i konflikten. Dess svallvågor har nått Turkiet, Jordanien och Libanon bland annat i form av två miljoner människor som flytt undan våldsamheterna. Flyktingarna har hittills inte nått Israel, men hundratals sårade syrier har blivit omhändertagna på israeliska sjukhus.

Netanyahus regering har förhållit sig ambivalent till händelserna i Syrien. Å ena sidan är man också här uppskakad av den brutalitet som al-Assads regim visat mot sin egen civilbefolkning – en ny chockerande höjdpunkt är uppnådd om det går att bekräfta att al-Assad har använt giftgas. Å andra sidan ser man med stigande oro hur revolten mot al-Assads regim präglas av en brokig samling motstridiga grupper och falanger som omfattar också extrema element som tillhör eller identifierar sig med al-Qaida. Är det värt att ersätta al-Assads regim med en instabil och splittrad regim som omfattar också dessa extremistiska grupper, frågar man sig i Jerusalem. Under tiden har myndigheterna börjat dela ut gasmasker åt befolkningen som visar tecken på oro inför vad som kan tänkas hända.

Netanyahu har tidigare signalerat åt al-Assad att Israel inte stillatigande kan se att Syrien överlämnar raketer och möjligen också icke-konventionella vapen åt Hizbollah. Enligt utländska källor, som inte bekräftats av Israel, har Israel åtminstone ett par gånger angripit mål inne i Syrien för att förhindra att detta sker. Al-Assad har inte reagerat på dessa angrepp, men i Jerusalem drar man på grund av detta inga slutsatser om hur Assad kan tänkas svara på en internationell attack, och har alltså gjort sig redo för en sådan. Genom att involvera Israel i den syriska konflikten kunde al-Assad bryta udden av inbördeskriget och ge konflikten karaktären av ett berättigat krig mot den israeliska fienden.  Därigenom kunde inbördeskriget få en för al-Assad välkommen legitimitet.

 

Semy Kahan


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.