Från serier till poesi

av Fredrik Sonck

Nästa höst ska Ny Tid ge ut ett stort temanummer om nutida finlandssvensk poesi, skriver chefredaktör Fredrik Sonck i sin rapport från årets bokmässa.

Bokmässan i Helsingfors är på gott och ont en julafton för författare och förläggare. Också för en tidning som Ny Tid är den en av årets viktigaste anhalter. Det handlar inte så mycket om att kränga prenumerationer och Muminböcker, som om att få möta läsare, medarbetare, kollegor och annat kulturfolk.

I år delade Ny Tid monter med några andra finlandssvenska kulturtidskrifter och vi upplevde att samarbetet fungerade bra. Även om vi i viss mån riktar oss till samma publik, är det inte konkurrens som präglar vårt förhållande. Tvärtom var känslan att vi i hög grad har liknade intressen, och att vi tillsammans med Astra, Nya Argus, Filmjournalen, Presens m.fl. kunde vi få större synlighet än annars.

Under bokmässan har Ny Tid delat ut exemplar av årets temanummer och diskuterat dem, både med intresserade läsare och inför en större publik på Edith Södergran-scenen. Där samtalade Mika Helander och Laura Tuominen om den nya arbetsmarknaden, prekariatet och fackförbundens roll, medan forskaren Fred Andersson kommenterade årets serietema.

Med anledning av våra två temanummer om seriekonsten och samhällskritiken ordnade vi också en tävling där det gällde att förse pratbubblorna i en enruting med text. Bidragen har behandlats anonymt och juryn – Ny Tids redaktion – har utsett Raine Johnsson från Helsingfors till vinnare av en årsprenumeration. Metha Skog vinner i sin tur en bokmössa. Till övriga deltagare vill vi rikta ett stort tack!

Poesitema

Under bokmässan fick vi vid flera tillfällen anledning att  konstatera att seriemediet är en form av litteratur som upplever ett tydligt uppsving.

Lyriken, däremot, har svårt att få synlighet och utrymme. Strax innan bokmässan initierade poeterna Ralf Andtbacka, Agneta Enckell, Peter Mickwitz och Henrika Ringbom en debatt med anledning av Tuva Korsströms färska litteraturhistorik(?) Från Lexå till Glitterscenen som i huvudsak koncentrerar sig på prosan, samtidigt som Schildts & Söderströms – trots många vänliga ord – de facto inte uppmärksammar lyriken på motsvarande sätt. Också på ett allmänt plan kan poesin betraktas som eftersatt, och därför har Ny Tid beslutat att till nästa bokmässa satsa på en större temahelhet om den nutida finlandssvenska poesin.

Ett temanummer kan på inga sätt ersätta en historik eller en systematisk genomgång av det senaste halvseklets finlandssvenska poesi. På den punkten ska vi vara väldigt tydliga. Men visst ligger det i Ny Tids uppdrag att emellanåt göra något utöver den löpande recensionsverksamheten, som ju i huvudsak koncentrerar sig på enskilda verk. Temanummer ger möjligheter till fördjupning, till att granska trender och institutionella förutsättningar. I planeringen av nästa års verksamhet var tanken sedan tidigare att fokusera antingen på novellen eller på poesin, som båda fått det allt svårare i skuggan av romanen. Den debatt som uppstod på Peter Mickwitz blogg gjorde valet ganska lätt.

Poeter, kritiker, litteraturvetare och vanliga poesiälskare är välkomna att höra av sig med tips och uppslag. Det är ännu ett år till nästa bokmässa. Men man når mig på [email protected].

Fredrik Sonck


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.