Makedonien – landet som förfaller inifrån

av Andreas Irebring

Makedonien skakas av en avlyssningsskandal på högsta politiska nivå. Trycket på den korrumperade regeringen är stort, och nyligen hölls den största demonstrationen i landets historia.

Iförra årets regeringsval i Makedonien segrade det Konservativa partiet (VMRO-DPMNE) med Nicola Gruevski i spetsen. Zoran Zaev, partiledare för den socialdemokratiska oppositionen, menade ändå att valet inte hade gått rätt till och anklagade vinnarna för valfusk. Han valde att bojkotta parlamentet, men historien tar inte slut där.

Zaev, som står anklagad för spionage, har sedan början av maj läckt ett antal ljudinspelningar där premiärministern Gruevski, inrikesministern Gordana Jankulovsa och andra högt uppsatta personer sägs försöka dölja mordet på Martin Neskovski som blev ihjälslagen av polisen 2011, strax efter Konservativa partiets segerfest.

Polisen blev fälld, och sitter sedan 2011 av ett 14 år långt fängelsestraff.

Men oppositionen menar att den sittande regeringen försökt dölja och undvika ansvar för mordet. Vid 32 tillfällen har Zaev offentliggjort olika ljudinspelningar som han säger sig ha fått av källor inom säkerhetstjänsten. I dessa ska det ha framkommit att regeringen avlyssnat över 20 000 personer, bland dem domare, politiker och journalister.

Efter att ljudinspelningarna började släppas har landet drabbats av politisk turbulens, och demonstrationer mot regeringen har avlöst varandra dagligen. Den största i Makedoniens historia hölls den 17 maj. Då befann sig runt 50 000 personer på gatorna i Skopje.

– Vi kommer att protestera tills regeringen avgår. Redan innan ljudinspelningarna släpptes visste vi att det Konservativa partiet hade ljugit om saker. Nu har vi fått det svart på vitt, säger Irena Sterijovska, en av demonstranterna.

Gigantisk arbetslöshet

Samtidigt som demonstrationerna fortsätter att rasa står de Konservativa inför stora interna problem. Flera ministrar har avsatts från sina regeringsuppdrag, bland annat inrikesministern Jankulovsa och landets underrättelsechef Saso Mijalkov.

Makedonien lider för tillfället av svåra ekonomiska bekymmer med ständiga underskott i statsbudgeten. Hela 27 procent av landets befolkning på strax över två miljoner invånare är arbetslösa. Samtidigt har regeringen valt att bygga om stadens hela centrum för en summa på mellan 280 till 350 miljoner euro.

– Det är inte konstigt att folk är rasande, säger journalisten Ognen Janeski, som vandrar i det främsta ledet i de dagliga protesterna.

Jag misstänker att du vill att Zoran Zaev ska ta över, men är han själv en trovärdig kandidat?

– Det är av mindre betydelse just nu. Först och främst måste det ses till att Makedoniens konstitution efterföljs och respekteras. Som det är just nu är hela systemet korrupt, därför skulle ett nyval inte ha någon som helst betydelse. Men visst, Zoran Zaev skulle kunna vara en lämplig kandidat i det långa loppet.

Det finns också ett etniskt element i oroligheterna. I Kumanovo, Makedoniens tredje största stad, drabbade polisen samman med en grupp beväpnade män bara tre dagar efter att de omtalade ljudinspelningarna släpptes. Det slutade med att åtta poliser och fjorton från den beväpnade gruppen blev ihjälskjutna. En fjärdedel av Makedoniens befolkning är av albansk härkomst. Mycket tyder på att det är medlemmar ur Kosovos befrielsearmé (UCK) som låg bakom attacken, åtminstone enligt de uppgifter som regeringen valt att offentliggöra. Många menar ändå att attacken kom alldeles för lägligt, och att det istället är regeringen som vill skifta fokus från den stundande krisen.

Ingenting är normalt

När vi befinner oss i Kumanovo, dagen efter de blodiga sammandrabbningarna, har det nyss varit skottlossning på nytt. Staden är översållad med polis och militär som kontrollerar alla vägar ut och in ur staden. Trots det är lugnet påfallande.

– Folk lever som om allt vore normalt, men ingenting är normalt, säger Oliver Gickevski från Röda korset som levererar förnödenheter till behövande i det drabbade området i Kumanovos norra hörn.

Konspirationsteorierna flödar i Makedonien. Enligt Jasmina Golubovska, politisk rådgivare på Helsingforskommittén i Skopje, är åtminstone en sak säker.

– Situationen kan komma att explodera, vilket den Europeiska unionen har varnat för. Detta eftersom det Konservativa partiet är genomkorrupt, och inte lever upp till de förpliktelser som Makedoniens konstitution kräver.

Tror du att det är möjligt att Makedonien kan drabbas av en etnisk konflikt mellan albaner och makedonier?

– Nej, det tror jag inte. Den senaste tidens händelser har snarare fått albaner och makedonier att gå samman i gemensam sak mot regeringen. Vad som egentligen hände i Kumanovo är det ingen som egentligen vet just nu. Regeringen ger medvetet felaktig information till folket, och som jag sade innan, det är någonstans där problemet ligger i Makedonien i dag.

Text & foto
Andreas Irebring

Lämna en kommentar