Vattenkriget har börjat

av Olli-Pekka Haavisto

I Kevin Costner-filmen Waterworld slogs mänskligheten om tillgången till dricksvatten. Men det kriget är redan här, skriver miljöaktivisten Olli-Pekka Haavisto.

Ett vattenkrig pågår i bakgrunden av de militanta sunniternas brutala massakrer i den religiösa stat i Mellanöstern som inbegriper Syrien och Irak. Så skrev den erfarna miljöjournalisten Fred Pearce i augusti i fjol på webbsidan Yale Environment 360, som upprätthålls av Yales universitets fakultet för forstvetenskap och miljöstudier. Kampen om naturresurser är inte ny. Redan 1999 förutspådde en FN-stödd rapport att  konkurrensen om begränsade resurser, som vatten, kommer att vara den största orsaken till stora konflikter i Afrika under de kommande 25 åren, inte olja. En bidragande faktor till det långvariga våldet i Darfur är att efter 25 år av torka räcker vattnet inte längre till för både jordbrukare och för herdarnas djuruppfödning. ”Vatten är (huvud)orsaken till Darfurs problem”, uppger Farouk El-Baz vid universitetet i Boston.

Självförsörjning ett hinder

Fast några av världens främsta oljefynd finns i Mellanöstern, erbjuder områdets klimat och natur stora utmaningar. Ökenbildningen har förstört stora delar av den mark som skulle ha lämpat sig för livsmedelsodling, och följderna har blivit svåra i Syrien, Jordanien, Irak och Iran. 85 procent av regionens vatten används till jordbruk. Destruktiv markanvändning och konstbevattning är vanligt. När dessutom de torra perioderna kommer allt oftare, ringer varningsklockorna för överanvändning av vatten.

Inför den internationella vattenkonferensen, som hålls i Abu Dhabi i januari, publicerades ett pressmeddelande i våras. Enligt det står Jemen, Förenade Arabemiraterena, Saudiarabien och Irak inför aldrig tidigare skådade ”problem, som kräver omedelbar internationell uppmärksamhet”. I Iran når problemet inom kort en kritisk punkt på grund av landets befolkningsexplosion och dess vattenintensiva jordbrukprogram, uppger nyhetssajten Al Arabiya. Men att minska på jordbrukssektorns vattenanvändning ”skulle försvåra landets mål att bli självförsörjande”, påpekade den i Teheran bosatta konsulten Brian Khajehpour för Al Arabiya. Irans president Hassan Rouhani har slagit fast att landet för att uppnå självförsörjning inom jordbruket borde satsa på fem basgrödor.

Emigrationsvåg hotar

Att problemet är internationellt påpekade webbtidningen Al Monitor och varnade för att vattenbristen kan leda till en stor emigrationsvåg från Iran om landet inte halverar sin vattenanvändning. Forskare varnar för att den redan torra staten hotar att förvandlas till en gigantisk öken. Till exempel saltsjön Urmia i nordvästra Iran har krympt till fem procent av sin volym på endast 20 år, i likhet med Aralsjön i Asien, och floden Zayageh är i dag på sina håll snarast en torr flodfora som följd av dammbyggen och omdirigering för konstbevattning. Till Washington Post säger den iranska miljöexperten Kosravi Fard att jordbruket allena sväljer över 90 procent av vattnet, och att vattenbrukseffektiviteten endast är 30 procent inom jordbrukssektorn.

IS är inga ingenjörer

Ett stort problem är att Islamiska staten (IS) har skrämt bort de ingenjörer som sköter om dammarna längs de livsviktiga floderna Tigris och Eufrat, vilket kan leda till en storkatastrof. Vattenforskaren Russell Sticklor vid det globala jorbdrukspartnerskapet CGIAR säger att ”administrationen av arbetet vid Tigris och Eufrat kräver väldigt specialiserade kunskapet, och det finns inga tecken på att någon inom IS besitter dessa”.

En krigssituation leder till en ond spiral: å ena sidan leder vattenbristen till ytterligare spänningar i området, men å andra sidan leder också kriget till en ytterligare förvärring av omständigheterna. Enligt WHO saknar hälften av alla syrier i dag tillgång till rent dricksvatten och sanitetsutrymmen. Samtidigt satsar Förenade Arabemiraterna nu febrilt på att bygga anläggningar för avsaltning av havsvatten och reningsverk för avloppsvatten på grund av bristen på sötvatten. Emiraternas grundvattennivå har sjunkit med en meter per år under de senaste 30 åren, och Abu Dhabis kronprins, shejk Mohammed bin Zayed Al Nahyan konstaterade i The Guardian i våras att ”vatten är nu viktigare för oss än olja”.

Kriget kommer

Än så länge existerar området som kallas ”Den fruktbara halvmånen”, som sträcker sig över en stor del av Mellanöstern, men Pearce varnade 2009 för att torkan antagligen blir permanent, och att detta fruktbara bälte antagligen kommer att försvinna inom det pågående seklet. Josh Clark skrev ett par år tidigare på webbsidan howstuffworks.com att ”när floderna torkar ut, kommer lockelsen att slåss om det som finns kvar endast att växa. Det är en verklig tragedi för våra gemensamma resurser”.

Världsbankens viceordförande Ismail Seralgin konstaterade 1995 att ”det kommande seklets krig kommer att utkämpas om vatten”. Kanske har vi i Norden, med våra trygga vattenreserver, inte fullt insett att dessa krig redan har börjat.

Olli-Pekka Haavisto
är miljöaktivist med inrikting på den globala vattenkrisen
Översättning: Janne wass

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.