Pixie odlar sin egen kultur i Istanbul

av Otto Ekman

Metropolen Istanbul genomgår en ny slags gentrifiering då kapitalstarka affärsmän som flyr oroligheter i sina hemländer investerar i hotell och skyskrapor. Korrumperade myndigheter som vill sko sig på fastighetsaffärer gör livet surt för många, bland annat för den unika nattklubben Pixie.

– Senast då vi kom hit var golvet täckt med 5 cm vatten. Men det fixade sig! säger Özgür Baltutan och pekar flinande på en fuktfläck som breder ut sig i hörnet av källartaket ovanför det ungefär 20 kvadratmeter stora dansgolvet.

På en mindre sidogata till Istanbuls glittrande shoppingartär Istiklal Caddesi slår basens puls trots diverse problem med så väl fastigheten som myndigheterna. Baltutan har drivit Pixie Underground sedan 2008, Istanbuls enda nattklubb för soundsystem- och baskultur.

Växande subkultur

– Det började med att vi byggde vårt sound: Dread Culture Soundsystem. Vi använde det på två fester men sedan blev det bara liggande och samlade damm. Soundsystemkulturen är inte känd här, människor visste inte vad det var frågan om så etablerade klubbar hade inget intresse för att hyra in oss, berättar Ögzgür då jag frågar honom om Pixies begynnelse.

– I början av 2000-talet dominerades den elektroniska musikscenen av techno och trance, men eftersom det ändå kändes som det fanns utrymme för fler alternativ som låg utanför mainstream bestämde vi oss för att starta vårt eget ställe och bygga vår egen fankrets. Vi spelade den musik vi gillade, dubstep och drum n’bass, och lärde publiken uppskatta den. I början fanns det bara fyra DJ:s i hela Istanbul som spelade sådan här musik, nu har antalet vuxit till runt 50 stycken.

Miljön kring Pixie har också utgjort en grogrund för internationella namn. DJ:ar som Ex Nihilo och Gantz, Turkiets kanske största namn inom dubstep, som också spelat på Boiler Room i London och gett ut ett album på det ansedda skivbolaget DEEP MEDi, började med att spela skivor på Pixie.

Ny slags gentrifiering

Att fungera som knutpunkt för undergroundkultur är inte det lättaste i en stad där konservativa myndigheter styr och nattlivet traditionellt varit ett privilegium för den rika eliten. Speciellt i Taksim, den centrala stadsdel späckad med restauranger, gallerior och barer, där även Pixie ligger.

– Nu för tiden delas det inte ut några nya alkoholförsäljningslicenser i Taksim om du inte är på väg att öppna en stor, dyr restaurang!

Oroligheterna under den så kallade Arabvåren har lett till en ny slags gentrifiering i Istanbul, då staden fylls av rika affärsmän och miljonärer från Mellanöstern som flyttar sig själva och sina tillgångar bort från de våldsdrabbade hemländerna, förklarar Baltutan. Dessa affärsmän investerar sedan sina pengar i värdefulla centrumfastigheter där de bygger jättelika hotellkomplex, skyskrapor och andra skrytbyggen som tränger bort den ursprungliga stadskulturen.

– Myndigheterna försöker driva bort alla mindre barer och göra området trist och dött. På det sättet vill de sänka fastighetspriserna så de kan sälja marken åt sina rika kompisar. Nu för tiden finns det knappt någonting annat än hotell i hela Taksim, säger Baltutan uppgivet.

Konservatism och korruption

Baltutan säger att myndigheternas konservatism och korruption går hand i hand: det är lätt att trakassera unga urbana anhängare av en suspekt musikalisk subkultur då deras eget politiska stöd kommer från outbildade religiösa människor från landsbygden.

– Vårt största praktiska problem är mängden böter vi får, ljudbegränsningarna är absurt låga och appliceras selektivt av myndigheterna som gillar enkla pengar: de kommer hit och hälsar på rätt ofta.

Här avbryts intervjun: fram tills nu har vi samtalat vid ett bord på en uteservering, som i Istanbuls ännu milda decemberklimat fungerar som ett skönt alternativ till den trånga, mörka och då kvällen fortskrider, allt mer högljudda baren. Nu säger dock ryktet att polisen är på väg och borden måste hastigt flyttas in.

– Kan du fatta att de försöker förbjuda oss att sitta ute på gatan också, i Turkiet? säger Baltutan, skämtsamt men med äkta indignation i rösten.

– De har förbjudit uteserveringar här i Taksim också, dom säger att det är för att ”så gör man i alla europeiska storstäder”, men att sitta ute på gatan och umgås är en helt grundläggande del av att vara turk! Det här är bara ännu ett sätt att försöka gömma undan oss, censurera oss ur stadsbilden!

Otto Ekman

Gantz uppträder i Finland den 26.2 på Ravintola Lämpö. Mer information.
Pixies Facebooksida
Gantz musik på Soundcloud
Ex Nihilos musik på Soundcloud

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.