”Varför drabbas alltid studerande?”

av Janne Wass

Studerande är trötta på att ses som en börda för samhället. Kring 3 000 personer drog ut på Helsingfors gator för att protestera mot de planerade nedskärningarna i studiestödet – igen.

Cleas Bergh.

Claes Bergh.

– Beslutsfattarna borde inse att studier inte är en investering i individen, utan i hela samhället.
Det säger Claes Bergh, som är ordförande för Studentorganisationen vid Soc&kom vid Helsingfors universitet (StudOrg). Han är en av tusentals studerande och andra som deltar i demonstrationen mot utredningsmannen, professor Roope Uusitalos förslag om nedskärningar i studiepenningen. Uusitalo, som leder Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken, och arbetar som professor vid universitetet i Jyväskylä, föreslog den 1 mars att de studerande bidrar till regeringens nedskärningspolitik genom att lyfta mer lån. Enligt Uusitalos förslag ska studiepenningen skäras ner med en fjärdedel, från drygt 300 euro till 250 euro, och låneandelen ska i stället höjas från 400 till 650 euro i månaden. Med de här åtgäderna ska staten spara 70 miljoner euro till och med 2019, och 150 miljoner på lång sikt.
De här nedskärningarna får ändå inget gehör på demonstrationen i Helsingfors.
– Det är fel att skära ner överhuvudtaget, säger Henrik Nyholm, lokalpolitiker i Helsingfors och ordförande för Vänsterungas Helsingforsavdelning, och tillägger:
– Även fullkomligt objektivt sett har studerande dragit värsta lotten i statens nedskärningslotteri år efter år. Jag känner ingen som godkänner nu valda rutten.

stud demo 090315 foto janne wass 003

Henrik Nyholm.

Det är många på demonstrationen som drar sig till minnes att det inte är länge sedan samma fråga var uppe tidigare.
– Jag är förbannad! Senast 2013 var vi här på Senatstorget i samma tecken, säger en av studentaktivisterna i mikrofonen på Domkyrkans trappa.
– Minns ni vad det var vi sade åt beslutsfattarna den gången?
– Tassarna bort från studiestödet! svarar demonstranterna.

Jenna Kortelainen

Jenna Kortelainen

Också ordföranden för yrkeshögskolan Arcadas studerandekår Asken, Jenna Kortelainen, påpekar att de studerande redan nu har svårt att få ekonomin att gå ihop.
– Det blir ännu sämre om de här nedskärningarna genomförs, och vi anser att man inte kan tvinga studerande att ta lån.
Kortelainen hoppas och tror på att regeringen lyssnar på de studerande, och inte genomför de planerade nedskärningarna. Men ett ljummet handslag verkar vara allt de studerande får från regeringens håll, om man ska tro Yles nyheter. Till rundradion säger undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen att hon tänker driva igenom nedskärningarna, eftersom de baserar på regeringsprogrammet.
– Fast jag nu säger att nedskärningarna är tråkiga, så hjälper det inte mycket till. Att balansera staten ekonomi är en gemensam fråga för oss alla. Som ansvarskännande politiker måste jag driva igenom besluten, även om de är otrevliga, säger hon till Yle.

A photo posted by Ny Tid (@ny_tid) on

Li Andersson och Mia Haglund från Vänsterförbundet deltog på demonstrationen.

En gnutta hopp finns för de studerande, eftersom oppositionspartierna lämnar in en interpellation om studiestödsnedskärningen. Bland vimplarna som vajar på demonstrationen är det Vänsterförbundets och Vänsterungas som är mest synliga, men också SDP, De Gröna och SFP är välrepresenterade.

StudOrg vandrar mot Medborgartorget invid riksdagshuset under egen fana i sina gula overaller. Ordförande Bergh säger mellan slagorden att det är viktigt att högskolestudier också i framtiden ska vara tillgängliga för alla, oberoende av socioekonomisk ställning.
– Alla måste ha möjlighet att utveckla sig själva inom det område som de själva tycker att är viktigt och de har talanger för. Den möjligheten undermineras med en studiestödspolitik som lägger fokus på lån. Det är en investering för samhället att alla kan bidra med det som de är bra på.

Runt 3 000 personer slöt upp på studiestödsdemonstrationen i Helsingfors.

Runt 3 000 personer slöt upp på studiestödsdemonstrationen i Helsingfors.

Enligt polisens uppgifter deltog kring 3 000 personer i demonstrationen, och samskjutsar till Helsingfors hade organiserats från många olika orter. Till Yle säger polisen att demonstrationen gick lugnt till och ingen greps, men polisen överraskades av det stora deltagarantalet.
Bland annat Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki och SDP:s dito Antti Rinne talade på Medborgarplatsen. Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen fick ingen inbjudan.

Text & foto: Janne Wass

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.