Säijälä och Wass ordförande för Kultti

av Ny Tid

Kultur-, opinions-, och vetenskapstidskrifternas förbund Kultti rf:s styrelse höll sitt konstituerande möte 11.5.2017. Till ny styrelseordförande valdes Juha Säijälä, och till viceordförande Janne Wass. Juha Säijälä är redaktionschef för tidskriften Kulttuurivihkot, och har tidigare suttit i Kulttis styrelse under en mandatperiod. Janne Wass är chefredaktör för tidskriften Ny Tid, och fortsätter i styrelsen för andra perioden i rad.

Ordförande Juha Säijälä uppger att åtminstone ekonomin kommer att bli en utmaning för Kultti under den nyss inledda styrelseperioden.
– Kulttis uppgift är att övertyga beslutsfattarna och den stora publiken om kulturtidskrifternas betydelse. Kultti bör kämpa för att kulturtidskrifternas finansiering tryggas, det vill säga att det inte görs några nedskärningar i kulturtidskriftsstödet i framtiden, utan snarare att det skulle höjas åtminstone i samma mån som kostnadsnivån har stigit. Också en nivåhöjning av stödet skulle naturligtvis vara på sin plats.

– Produktions-, post- och personalkostnaderna stiger, annonsintäkterna tryter och många tidskrifters upplagor sjunker, på Samma gång krävs allt högre nivå på innehållet i tidningarna för att de ska kunna konkurrera med gratismaterialet på internet. Här ligger också de små tidskrifternas största utmaning för framtiden: varifrån ska pengarna tas? funderar också viceordförande Janne Wass.

Vidare påminner Säijälä om att en av att en central roll för Kultti är att hjälpa kulturtidskrifterna att få mer synlighet.
– Kanske kunde man också fundera på vad Kulttis insats kunde vara i diskussionen kring mediernas trovärdighet och så kallad ”lögnmedia”. Det skulle vara viktigt att se till att man inte börjar misstänkliggöra allt det som avviker från de likriktade mainstreammedierna i jakten på lögnmedier.

Ordföranden säger att kultur-, opinions-, och vetenskapstidskrifternas fält är mycket mångsidigt. Det här är eniigt honom naturligtvis en utmaning för Kultti – hur ska organisationen kunna uppträda med en enhetlig röst som företrädare för en så blanda grupp?
– Många inträssen är ändå gemensamma, som till exempel behovet av finansiering, synlighet och marknadsföring. Gemensamt för alla är också den journalistiska etiken och kvaliteten, och med det menar jag nu inte bara medlemskapet i ONM. Kulttis tidningar tillför verkligen mycket till den samhälleliga diskussionen. Ofta skiljer sig ändå i dag diskussionsämnena i kultur- och opinionstidskrifterna avsevärt från dem som syns i mainstreammedia. Endast i marginalen kan det uppstå något nytt, och det här är något som bland annat Kulttis tidskrifter lyfter fram, konstaterar Säijälä.

Kultur-, opinions- och vetenskapstidskrifternas roll accentueras också enligt viceordförande Janne Wass i vår tids bedieomvälvning, då de stora dagstidningarna och mediehusen försöker konkurrera med sociala medier i snabbhet och klatschighet.
– Tidskrifterna erbjuder sina läsare långsamma och genomtänkta analyser och synvinklar på vår tids fenomen. Det här måste vi också bli bättre på att marknadsföra. Det finns en otrolig mängd exceptionellt högklassiga små tidskrifter i Finland, som en stor del av mediekonsumenterna inte ens vet om att existerar.

Wass är också orolig över kritikens ställning.
– När vi talar om kulturtidskrifter, är en annan stor fråga framtiden för frilanskritiker och kulturkritiken. På den svenskspråkiga sidan kan man redan tala om en kritikkris, då många lokaltidningar lagts ner och flera kulturredaktioner antingen har krympts eller stängts helt och hållet. I dag finns endast en handfull svenskspråkiga kulturkritiker som kan livnära sig själva på sitt yrke. Och här framhävs ytterligare kulturtidskrifternas roll.

– Som viceordförande för Kultti tänker jag också sträva till att förbättra förbundets svenskspråkiga information och verksamhet, säger Wass.

Text: Red
Foto: Noora Ojala & Otto Donner

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.