Vetenskap om biobränsle och cancermedicin prisbelönades i Åbo

av Ny Tid

Elias Tillandz-priset för bästa vetenskapliga artikel vid BioCity Turku delades i år mellan två artiklar som behandlar klimatneutralt biobränsle respektive cancermedicinering, skriver Åbo Akademi i ett pressmeddelande.

Cancerforskningen, ledd av medicine doktor Otto Kauko, undersökte hur man kan öka effekten av precisionsmediciner i cancerbehandlingen. Tillsammans med forskare vid FIMM-institutet vid Helsingfors universitet kom Kauko fram till att det går att öka effekten av läkemedel genom att aktivera cellernas så kallade bromspedal, eller fosfataserna. Forskarna undersökte hur en ökning av aktiviteten i fosfatasen PP2A-entzymet påverkar effekten av över 200 precisionsmediciner på elakartade lungcancerceller.

– Läkemedel som aktiverar PP2A-bromsen är en helt ny möjlighet inom cancervården. De nu publicerade resultaten visar att de verkar kunna användas för att effektivera verkningsgraden i flera precisionsmediciner som redan nu är i användning, säger Kauko.

En forskningsgrupp vid Åbo universitet har för sin del upptäckt ett sätt att effektivt förändra solens ljusenergi till kemisk energi i vätgas, genom att använda fotosyntesen i grönalger som cellfabriker. Nyckeln till upptäckten var att finna ett sätt att förlänga den korta period som algerna producerar väte då de utsätts för ljus i syrefria förhållanden.

Den nya metoden är enligt forskargruppen värdefull vid utvecklingen av nya teknologier för storskalig produktion av kolneutrala biobränslen.

Elias Tillandz publicerade i slutet av 1600-talet den första vetenskapliga artikeln vid Åbo Akademi. BioCity Turkus vetenskapliga råd väljer mottagarna av Tillandz-priset på förslag av forskarkåren. I priset ingår ett stipendium med stöd av Stiftelsen för Åbo Akademi.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.