Inte bara Honduras har fått en ny vänsterpresident. Socialisten och den tidigare studentaktivisten Gabriel Boric besegrade i Chiles presidentval i december högerorienterade republikanska partiets kandidat José Antonio Kast med nästan 56 procent av rösterna. Kast, en anhängare av landets fascistiska diktator Augusto Pinochet, skyndade sig att erkänna förlusten och gav Boric sitt stöd.
Kast stöddes av militären och kapitalet, som i honom såg en kandidat som förstod dem och som skulle agera för att landet skulle fortsätta att utvecklas i sann nyliberal anda.
Borics seger kom som en överraskning för många, och visade hur polariserat landet är. Han fick röster från feminister, arbetare, sociala aktivister och queergrupper, från bönder och från mapucheindianer som har tröttnat på att bli behandlade som andraklassmedborgare och kräver rättigheter och skydd för den jord de ärvt från sina förfäder.
Trots en anmärkningsvärd brist på transportmöjligheter, vilket gjorde det svårt för många att ta sig till vallokalerna, förklarades Borics seger tidigt på valnatten 19 december. Alla partier betonade demokratisk stabilitet och kontinuitet.
Med sina 35 år är Boric landets yngste president någonsin och världens näst yngsta statsöverhuvud, och många bävar inför framtiden och tvivlar på hans förmåga att ena chilenarna. En ung och oerfaren politiker som kommer från studentrörelsen och som har Greta Thunberg som idol är inte vad företagarna och övre medelklassen vill ha. Han har lovat transparens och ersättningar för de många offren för Pinochets terror och han har samlat kring sig både ekonomer och advokater som kommer att se till att diktaturens arv av social orättvisa och fattigdom åtgärdas.
En av hans sloganer löd: ”I Chile föddes nyliberalismenn, i Chile ska nyberalismen begravas.” Men mycket tyder ändå på att Boric kommer att tvingas till samarbete och kompromisser som urvattnar hans budskap och baxar regeringen åt ett mer centristiskt håll. Redan inför valets andra omgång var han tvungen att moderera sitt budskap för att inte skrämma bort väljare som såg honom som alldeles för radikal.
Gabriel Boric har lovat upphäva många av de beslut som gjorde den tidigare presidenten Sebastián Piñera så impopulär, bland annat lagar som ledde till att utbildningen blev toppstyrd och auktoritär. Utbildningsministern, advokaten Marcela Cubillos, som kallades för ”Piñeras hök”, var en av Chiles mest hatade politiker.
Boric fick stöd från Chiles forna presidenter Ricardo Lagos och Michele Bachelet, de gratulerade honom och lovade att hjälpa honom i hans svåra uppdrag. Han har ett mycket komplext arbete framför sig. Chile har en av Latinamerikas stabilaste ekonomier och många hävdar att det var Pinochets ibruktagande av Milton Friedmans nyliberala modell som gav landet dess sociala trygghet och ekonomiska framgång.
Boric uppger däremot att han kommer att fortsätta i marxisten Salvador Allendes fotspår och garantera alla invånare trygghet och säkerhet. Inom utrikespolitiken tänker han öppna upp för allianser med länder som länge varit bannlysta, bland annat Kuba. Han är också öppet pro-palestinsk och har lovat att agera inom FN för att se till att palestinierna får sin egen stat.
Den unge presidenten har alla möjligheter till framgång, om han lyckas navigera inom landets komplexa politiska landskap. Boric tillträder officiellt som president den 11 mars.
Foto Paulo Slachevsky