En gnista av hopp för vänstern i Ungern

av Ida Kreutzman

Vänsterrörelsen Szikra, som knep ett mandat i Ungerns parlamentsval, säger att det viktigaste nu är att slå hål på idén om att ungrarna inte vill ha demokrati.

Jámbi, Jámbi, Jámbi!” Ropen skallar genom festsalen i byggnaden som tillhör de ungerska metallarbetarnas fackförening (Vasas Szakszervezeti Szövetség) när András ”Jámbi” Jámbor kliver upp på scenen. Det är den 3 april 2022 och den 36-åriga journalisten från Budapest har precis blivit invald som en av 199 ledamöter i det ungerska parlamentet. Det enträgna arbetet för en vänstersinnad kandidat har burit frukt. Det är en klen tröst, samma kväll har statsminister Viktor Orbáns högerparti Fidesz säkrat en storseger i ännu ett val och en två tredjedelars majoritet i parlamentet. Det är en bitter förlust för den brokiga skaran oppositionspartier som ställt upp med en gemensam lista bakom den nyliberala borgmästaren Péter Márki-Zay.
Vi befinner oss i Józsefváros i centrala Budapest på en lokal vänstersinnad valvaka. Till Ungerns parlament väljs ledamöterna dels in från partiets listor, dels direkt som representanter för landets 106 olika valdistrikt. Det är genom den senare möjligheten som Jámbor har valts in, genom att han fått flest röster av kandidaterna i det 8:e distriktet i Budapest. I festsalen gnistrar kristallkronorna men ute på gatan är verkligheten en annan. Trots att Józsefváros genomgår en gentrifiering där de fattigaste invånarna fått ge plats för unga utbildade ungrare, kantas området fortfarande av sociala problem som hemlöshet, fattigdom (speciellt bland stadsdelens romska befolkning) och en växande bostadskris. Före årets val var regeringspartiets stöd starkt just här.

Demokratisk rörelse

I det annars så högerorienterade Ungern är det ingen slump att Jámbor lyckats vinna valet i sitt distrikt. Bakom sig har han en gedigen skara av unga aktivister som drömmer om ett annorlunda Ungern. De flesta av dem är organiserade i den obundna vänsterrörelsen Szikra (”gnista”) som föddes i Budapest under kommunalvalet 2019. I dag leds Szikra av en demokratiskt vald styrelse, och för att förbli organisk fokuserar rörelsen på att kontinuerligt utbilda sina frivilliga. I årets valrörelse kämpade ungefär 200 aktivister för social välfärd och gröna värderingar och till fördel för András Jámbor.

Orsolya Sudár och Áron Bereczki hör båda till Szikras innersta krets. När vi möts har det gått mindre än en vecka sedan parlamentsvalet och besvikelsen är fortfarande påtaglig. Som många andra unga ungrare känner de en frustration över det politiska läget, men Szikras vänstervärderingar och politiska strategi har gett dem ett politiskt hem utanför de etablerade partierna.

Orsolya Sudár (mitten) tillsammans med aktivister i Szikra under valrörelsen som bidrog till att András Jámbors valdes in i Ungerns parlament.

Parlamentarism inget självändamål

Under sina 12 år vid makten har Fidesz genom konstitutionella och juridiska förändringar tagit total kontroll över landets oberoende institutioner. Nästan alla stora medier är lojala mot regeringen. När Freedom House jämför världens demokratier år 2021 får Ungern bara 45 poäng av 100 möjliga och tendensen är sjunkande.

Sudár och Bereczki betonar att situationen för oppositionen inte är så omöjlig som utländska medier beskriver. Szikras värdegrund är ideologisk, men strategin har från början varit pragmatisk; det utmanande demokratiska läget har varit en naturlig del av valkampanjen. När Fidesz-anhängare mobiliserades för att förstöra oppositionens valaffischer, gick Szikra-aktivisterna runt på natten och höll vakt i distriktet.

I årets valrörelse vädrade oppositionen plötsligt morgonluft när Ryssland invaderade Ukraina. Orbáns nära relationer till Ryssland såg ut att bli en vändpunkt i valkampen till fördel för den EU-vänliga oppositionen. Istället lyckades Fidesz vända narrativet och ”fred” blev snabbt kärnan i regeringspartiets kampanj. Oppositionen i sin tur målades upp som anhängare av kriget. Sudár ser det som en viktig lärdom.

– Vi måste lära oss vilka budskap som går hem hos befolkningen. När Fidesz började kommunicera om krig och fred kom folk ihåg det. Det var skrämmande när vi plötsligt kopplades ihop med kriget i Ukraina.

Samtidigt betonar Sudár att bilden av Orbán utanför Ungern är alltför ensidig. I valrörelsen talade Fidesz både för och emot EU, för olika publikum. Enligt henne är mycket av partiets kommunikation endast tomt prat som görs i syfte att nå väljarna, ofta i form av ensidig propaganda där alternativa röster begränsas. I de statskontrollerade medierna gavs oppositionen sammanlagt fem minuters sändningstid inför valet. Szikras projekt är ändå mer än bara valrörelser.

– För oss är parlamentarismen bara ett arbetssätt av flera, säger Bereczki. Det är ett verktyg, inte ett slutmål. Så länge det känns vettigt för oss att stödja kandidater i val, gör vi det.

Urban rörelse

Jámbor meddelade efter valet att han tar emot sin plats i parlamentet trots att han som en del av oppositionen endast har en mycket marginell möjlighet att påverka. Hans första handling var att ordna diskussionsfora med invånarna i Józsefváros. Att mötas med människor för att förstå deras behov, är också det som Áron ser som Szikras viktigaste uppdrag.

– Vi måste följa vårt eget exempel i det åttonde distriket. Vi lärde oss att nå ut genom att tala med människor. Det var det ingen annan i oppositionen som gjorde.

Szikras fotfäste är starkt i Budapest. Utanför huvudstaden är levnadsstandarden och utbildningsnivån lägre, och här är det lättare för Fidesz att sprida propaganda. Sedan Ungerns socialistiska parti förlorade makten år 2010, har den ungerska vänstern krympt och förlorat politisk relevans. För många väljare utanför städerna är Fidesz det enda alternativet, och i kombination med ett färskt minne av ett tidvis auktoritärt och våldsamt socialiststyre är det fortfarande svårt för nya vänsterkrafter att vinna mark. Samtidigt är Szikras kärnfrågor som arbetarrättigheter, bättre utbildning och finansiering av sjukvård relevanta för många som bor på mindre orter.

Sudár betonar att en förändring kräver att idén om att ingen kan utmana Fidesz ifrågasätts.

Det finns en essentialistisk idé både i Ungern och utomlands, om ungrare som ett folk som röstar på Orbán för att vi inte vill ha demokrati. Det är inte rimligt, vilket folk är egentligen emot demokrati?

Foto Szikra

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.