Tre frågor till Johanna Eurakoski

av Jan Gardberg

chef för kommunikation och medelanskaffning på Världen i byn-festivalen.

1. Förutom ökenbluesgitarristen Bombino, vad annat kan du rekommendera i festivalprogrammet i år?

– Själv ser jag speciellt fram emot Teho Majamäki & Travelogue Ensembles konsert. Majamäki har komponerat sin musik baserad på resor har gjort under de senaste 15 åren, från Tanzania till Australien, från Indien till Lappland. På festivalen uppträder han tillsammans med artister som Paleface, Ismo Alanko och Linda Fredriksson.

– Förutom strålande konserter har vi också intressanta dokumentärer på årets festival. Den Emmynominerade dokumentaristen Deeyah Khan hämtar sin senaste dokumentär Jihad: a Story of Others till festivalen. Khan har intervjuat tiotals ex-jihadister och före detta extremister, som rest från Europa för att delta i det ”heliga kriget”. Khan deltar också i några diskussioner.

– Vi har tiotals intressanta paneldebatter om till exempel flyktingkrisen, medborgarsamhällets roll, EU:s framtid och nordisk identitet. Vi har också en hel del program för barn, till exempel Bollywood-dans och filosofi-café för barn!

2. Hur ser du på Världen i byns roll i dagens finska och
europeiska klimat?

– Vi har en viktig roll i att mjuka upp det nuvarande klimatet, skapa dialog mellan människor och inspirera folk att delta i byggandet av en rättvis värld. Den internationella stämningen på festivalen ger hopp om en framtid där människor oberoende av ursprung kan komma överens och leva tillsammans. Många festivalbesökare med internationell bakgrund har tackat oss för att de åtminstone ett veckoslut i året känner sig hundra procent välkomna i det finska samhället. Vi är också ett viktigt forum för hundratals medborgarorganisationer, som ställer ut på festivalen, presenterar sin verksamhet och erbjuder besökarna olika sätt att påverka.

3. Hur ser framtiden ut för festivalen?

– Framtiden ser rätt så ljus ut och vi har många utvecklingsplaner och idéer som vi för vidare tillsammans med olika aktörer. Världen i byn är en central del av medborgarorganisationernas takorganisation Kepas verksamhet. Vi utgår ifrån att festivalen också i fortsättningen kommer att att ordnas, men allt beror givetvis på finansieringen, som nu är säkrad ända till slutet av 2017. Nedskärningarna i samhället har påverkat festivalens budget en del, men vi har försökt undvika att festivalens karaktär direkt påverkas. I år har vi något mindre musikutbud än tidigare och ordnar inga festivalklubbar på kvällarna. En del av de ekonomiska utmaningarna har vi tacklat tack vare nya finansiärer, som Nordisk Kulturfond.

Text: Jan Gardberg
Foto: Ville Kulmala

Lämna en kommentar