Tre frågor till Joonas Jormalainen

av Mio Lindman

En av initiativtagarna till medborgarinitiativet Sähkön hinta kuriin! (Pli på elpriset!)

1. Vad går medborgarinitiativet ut på?

– Medborgarinitiativet kräver en utredning av möjligheten att sätta ett pristak på el. Det vill säga: att lagberedning inleds. Varför? Elpriset har mångdubblats. För fattiga pensionärer som bor i egnahemshus är situationen katastrofal. Om inte staten agerar nu kan en del medborgare bli tvungna att flytta hemifrån.

2. Hur förhåller sig medborgarinitiativet till övriga förslag som kastats fram för att komma till rätta med de skenande elpriserna?

– Det här är bara ett möjligt förslag. Flera verktyg behövs. Sänkt elskatt eller moms tror jag dock inte riktigt på. Det skulle mest hjälpa elbolagen som redan i det här läget gör otroliga vinster. Sänkta skatter innebär också mindre inkomster till staten för att exempelvis stöda låginkomsttagare. Förhoppningsvis får vi en ny indexhöjning på socialbidrag och höjda bostadsbidrag. Windfallskatt (tillfällig skatt på oväntade vinster) behövs också – bolagens vinster är som sagt stora. Sådan windfallskatt borde också omfatta oljebolag. Själv anser jag att det vore en god idé att satsa på offentlig energiproduktion, exempelvis vindkraft. Energikrisen ger oss en möjlighet att bygga ut finländsk elproduktion som baserar sig på förnybar energi, även om kärnkraft också behövs. Det är helt realistiskt att tänka sig att Finland inom några år skulle vara självförsörjande vad gäller elproduktion.

3. Vilka modeller för att reglera elpriset har tillämpats i andra länder?

– Norge har utarbetat ett system som syftar till att spara el. Den genomsnittliga användningen har ett reglerat pris, och förbrukningen som överskrider detta betalar man marknadspris på. Spanien och Portugal å sin sida har tagit i bruk ett pristak på el. De har fått specialtillstånd från EU för att göra detta. EU:s regler är härvidlag strikta, men man har märkt att sådana regler fungerar dåligt i den situation som råder, så en omvärdering håller eventuellt på att ske. Frankrike,- som inte direkt har någon vänstersinnad ledning, nationaliserar i sin tur energibolaget EDF, en av världens största elproducenter.

Foto: privat

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.