Mörka pengar driver klimatförnekelsen

av Lars Sund

Hädangångne miljardären David Kochs imperium finansierade mycket av den amerikanska klimatskeptiska rörelsen. Efter hans död fortsätter broder Charles arbetet.

När den amerikanske miljardären David Koch (uttalas ”Coke”,- som läskedrycken) avled i slutet av augusti, 79 år gammal, noterades det knappast i Finland. Här verkar få känna till att David Koch tillsammans med brodern Charles var en av huvudfinansiärerna av USA:s klimatförnekarindustri. Ja, man kan verkligen tala om en formlig industri, som i mer än tre decennier ägnat sig åt att systematiskt angripa klimatvetenskapen och enskilda klimatforskare, för att utså tvivel på den globala uppvärmningen hos väljarna och förhindra politiska åtgärder för att få ner utsläppen av växthusgaser.

Förnekarindustrin har varit mycket framgångsrik. Under de gångna 30 åren har användningen av kol, olja och naturgas trots forskarnas varningar accelererat. Koldioxidhalten i atmosfären överskrider nu 410 ppm – den högsta nivån på minst tre miljoner år. Ska mänskligheten klara av att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader måste utsläppen av växthusgaser minska med 10-15 procent årligen fram till 2030. Mycket litet har gjorts för att möjliggöra omställningen. Det är inte försent – men tiden är knapp, mycket knapp.

Ärkereaktionär

Under de här åren har klimatfrågan också politiserats – och det är högern som stått för politiseringen genom att framställa alla åtgärder för att begränsa uppvärmningen som ett direkt hot mot ekonomi, välstånd och i sista hand människors frihet. Enligt högern har klimatet blivit en täckmantel för ”vänsterns” projekt att erövra världsherraväldet. Trots att språkbruket är en aning mer dämpat på vår sida om Atlanten än i USA hörs ekon av den här berättelsen också i retoriken hos oss, inte minst från högerpopulisterna, som nu på många i håll i Europa tagit klimatförnekelsen på entreprenad och framställer sig som partier för dem som vill fortsätta med business as usual.

Situationen när det gäller klimatet kunde idag ha sett väsentligt annorlunda ut, om det inte vara för sådana som bröderna Koch och deras pengar.

David och Charles Koch är arvingar till Koch Industries, som av grundades 1940 av deras far Fred Koch. Fred och hustrun Mary hade fyra söner, men David och Charles köpte snart ut sina båda bröder från företaget, som under deras ledning utvecklats till USA:s näst största privatägda bolag (efter varhuskedjan Walmart); Koch Industries är verksamt inom en mängd områden, från oljeutvinning och -raffinering till gödseltillverkning och dagligvaruhandel. David och Charles verkar inte bara ha ärvt företaget utan också politiken av fadern: Fred Koch var med och startade det ärkereaktionära och antikommunistiska John Birch Society 1958.

God för 50 miljarder

Bröderna Koch har använt sina pengar – och pengar har de gott om, David Koch var vid sin död god för 50 miljarder dollar – till att finansiera en lång rad konservativa tankesmedjor och politiker, inte minst Cato- Institute, den ledande megafonen för liberitarianska idéer i USA. Parallellt har bröderna alltså också finansierat klimatförnekelse. De har naturligtvis handlat i rent egenintresse. Enligt en rapport från 2011 släppte Koch Industries det året ut över 24 miljoner ton växthusgaser från 50 anläggningar. Greenpeace, som undersökt bröderna Kochs finansiering av förnekarindustrin, konstaterar att de under 20 år mellan 1997 och 2017 skänkt 127 miljoner dollar till 92 organisationer som ägnar sig åt att ifrågasätta antropogen global uppvärmning; bland mottagarna finns falska ”gräsrotsorganisationer” som Americans for Prosperity, ovan nämnda Cato Institute, och tankesmedjor som Heritage Foundation, Fraser Institute och Manhattan Institute.

Även enskilda forskare som den numera djupt diskrediterade Willie Soon, som menar att uppvärmningen beror på solen, har fått anslag från Kochs nätverk. Enligt Brian Kahn, som skriver på webbtidningen Gizmodo, bidrog pengar från bröderna Koch till att ett lagförslag om utsläppshandel fälldes i den amerikanska kongressen 2009. Det var inte första gången David och Charles Koch medverkat till att stoppa internationella försök att reglera utsläppen av klimatgaser. Redan i början av 1990-talet var de med om att blockera förslag till regleringar, vilket ledde till att Kyotoavtalet i praktiken fick försumbar effekt på klimatet.

Även filantrop

Det här är bara några exempel på hur bröderna använt sina pengar för att förhindra effektiva åtgärder för klimatet. I amerikansk debatt har bröderna Koch kommit att personifiera klimatförnekelse. Om de inte bidragit till att fördröja effektiva åtgärder redan i början av 1990-talet hade vi kanske kunnat hålla temperaturökningen med rätt små nedskärningar, skriver Brian Kahn i sin kommentar i Gizmodo till David Kochs död. ”Alla donationer som Koch gav till konsten och cancerforskning spelar ingen roll om världen brinner ner – som den just nu gör i Amazonas”, skriver Kahn.

Ja, det finns också en annan sida av David Koch – filantropen som skänkte stora belopp till bland annat Lincoln Center och Metropolitan-operan i New York och till museer och forskning. Bilden av David blir därigenom mer komplex än den av äldre broderns Charles, som ”bara är intresserad av att förändra världen”, enligt en anställd på Koch Industries som citeras i en artikel av Daniel Schulman i Mother Jones.

Nu är Charles Koch ensam kvar och kommer med all sannolikhet att fortsätta ge pengar till klimatförnekarindustrin. Det är den som fortsätter att förse också våra förnekare och förvillare med ”argument”. Citationstecknen är nödvändiga. Trots att de här ”argumenten” gång på gång har vederlagts fortsätter man att upprepa dem, och tyvärr fortsätter människor att lyssna till dem. Vi måste förstå omfattningen av det bedrägeri som pågår. Klimatförnekelsens drivs av betydande grad av ”mörka pengar”, för att anspela på titeln till journalisten Jane Mayers granskning av den nya högern och dess finansiärer, Dark Money:The Hidden History of the Billionaires Behind the New Right.

Bröderna Koch är långt ifrån ensamma om att finansiera högerpolitik och klimatförvillelse.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.