Feministiska författaren Nawal El Saadawi död

av Ny Tid

Nawal El Saadawi, egyptisk författare – tillika också läkare – avled den 21 mars, 89 år gammal. Som läkare mötte hon det sexuella våld som riktas mot kvinnor i Egypten, och detta skrev hon också om, hur män kontrollerar och förtrycker kvinnor. Hon skrev modigt om sexualitet, makt och orättvisor och väjde inte heller för frågor om imperialism och kapitalism. Även om hon är berömd för sitt självbiografiska skrivande, exempelvis i form av A Daughter of Isis, föredrog hon själv att kallas romanförfattare. El Saadawi var en orädd aktivist som bland annat kritiserade kvinnlig könsstympning, en utbredd praktik i hennes hemland. När hon ifrågasatte något gjorde hon det ofta i starka ordalag, vilket visades bland annat i hur hon kritiserade bärandet av slöja. Hon var medveten om att hon uppfattades som alltför aggressiv:­ ”Vi behöver människor som sjunger ut när det gäller orättvisor.”

El Saadawi fick betala ett högt pris för sin hållning. Under 1980-­talets början fängslades hon av Sadatregimen. Hennes böcker har tidvis varit förbjudna i Egypten och under ett antal år levde hon i exil i USA.

Ibland beskrivs El Saadawi som en arabvärldens ­Simone de Beauvoir. Det här är en etikett som kan ifrågasättas. Själv reagerade hon när en Dagens Nyheter-journalist kallade henne ’a non-western feminist’. Hon påpekade: ”Jag använder inte ordet ”icke-västlig”. Jag beskriver inte mig själv i negativa termer, jag beskriver inte dig som en ”icke-östlig” feminist, svarar El Saadawi.” (DN 21.9 2018)

På svenska kan man stifta bekantskap med hennes böcker bland annat genom Revolutionsskrivarna­ och Den stulna romanen på Ordfronts förlag.

red

Lämna en kommentar