pärm 8 2015 ulla donnerNy Tid 8/2015 är ute!

I det senaste numret av Ny Tid har vi temahelheter på utbildningspolitik och undervisning, samt Grekland och EU.

– Regeringens sparprogram slår hårt mot universiteten, och resultatet är att den högra utbildningen i Finland kommer att krympa i omfång, säger experter.
– Tumma inte på rätten till magistersexamen, säger studerande som Lilian Tikkanen talat med.
– Den finländska utbildningens ambassadör i världen, Pasi Sahlberg, säger att regeringen har svikit sina löften och svänger sig med magiska ord som ”digitalisering” för att skyla över sin totala visionslöshet om utbildningens framtid.
– Vi försöker också reda ut vad det betyder att grundskolan ska ”digitaliseras”.

– Alexis Tsipras hade aldrig någon chans att slingra sig ur trojkans åtstramningskrav, och hela processen med folkomröstningar och nya förhandlingar var endast ett spel för gallerinerna, skriver Petr Silaev som besökt Aten.
– Finländska högerpolitiker utnyttjar krisen i Grekland för att driva sin egen åtstramningspolitik i Finland. Trots att likheterna mellan den grekiska och den finländska offentliga ekonomin är snarast obefintliga varnar man för att ”Finland inte får bli ett nytt Grekland”, skriver Janne Wass.
– Thomas Wallgren tar avstamp i Greklandskrisen och visionerar fram Vägen till Klockrike.
– Den europeiska vänstern måste nu ha tålamod och samarbeta, Syriza hade inte någon chans att ensamma vända Europa på ända, skriver Markus Drake.

– Mångkulturalism är en halmdocka som rasisterna skapat. I stället för att ödsla energi på att försvara något som är ett obestridligt faktum, borde vi ta itu med rasisternas verkliga problem, islamofobin, skriver Janne Wass i veckans ledare.

– I månadens personporträtt träffar vi Anders Carlsson, ny professor för Teaterhögskolans svenska skådespelarutbildning, som vill kämpa för teaterns samhälleliga relevans.

Och mycket mycket mer…

Lämna en kommentar