Finland fördömer turkisk attack, Haavisto kritiseras

av Janne Wass

Finland beviljar inga nya tillstånd för vapenexport till Turkiet, men vad som händer med de redan existerande tillstånden är än så länge oklart. Aktivister i solidaritetsgruppen Rojavan puolesta kritiserar utrikesminister Pekka Haavisto för halvmesyrer i sitt ställningstagande. 

Finland fördömer den turkiska militärens attack mot de kurdiska områdena i nordöstra Syrien, uppger statsminister Antti Rinne (SDP, se bilden) enligt ett pressmeddelande från statsrådet. Samtidigt stoppas vapenexporten till Turkiet.

Turkiets president meddelade i dag att Turkiet inlett ett anfall mot de kurdiska trupperna i det område som i flera år idkat de facto självstyre under kurdiska Syriska demokratiska styrkorna (SDF). De mestadels kurdiska styrkorna i nordöstra Syrien har varit en bastion mot Islamiska staten och en nyckelspelare bland annat i försvaret av yazidierna i området. Området inbegriper också Rojava, där kurderna etablerat ett demokratiskt, självstyrt samhälle inspirerat av socialistiska principer. På grund av det kurdiska folkets kamp för självstyre har de kurdiska trupperna i nordöstra Syrien ändå varit en nagel i ögat på den turkiska regeringen, och kurderna har tvingats försvara sig på två fronter: dels mot IS på ena sidan och mot Turkiet på den andra. Turkiet och de islamistiska grupper som stöder landets militär har sedan våren 2018 ockuperat området Afrin i nordvästra Syrien.

Finland fördömer enligt Rinne attacken och stöder EU-kommissionens orfdörande Jean-Claude Junckers uttalande i vilket han kräver att det turkiska anfallet omedelbart ska upphöra. Enligt Rinne finns det ingen militär lösning på krisen i Syrien, och liksom i går flera politiska ungdomsförbund, varnar han också för att den turkiska militära aktionen kan äventyra de segrar som nåtts i kampen mot terroristorganisationen Islamiska staten.

– Turkiets agerande förvärrar den redan invecklade krisen i Syrien, säger Rinne.

– Vi är mycket oroliga för hur Turkiets agerande påverkar det humanitära läget i Syrien. Krigsföring i området kan leda till att nya flyktingar flyr från regionen. Det här är det viktigt att förbereda sig på också på EU-nivå.

Den turkiska aggressionen inleddes efter att USA med president Donald Trumps order drog bort sitt stöd till SDF. I går varnade SDP:s, Vänsterförbundets och De grönas ungdomsförbund för att en turkisk aggression skulle innebära brutal etnisk rensning av folkgrupperna i nordöstra Syrien. Ungdomsorganisationerna påminde också om att Turkiet i området stöds av islamistiska grupper som ligger IS nära, och som i och med ett angrepp skulle få kontroll över de fångläger där för tillfället 12 000 krigsfångar från IS för tillfället hålls inlåsta.

– Vi kan vänta oss att terroristorganisationen igen växer i styrka som ett globalt hot, sa Vänsterungas ordförande Hanna-Marilla Zidan.

Vänsterförbundets riksdagsgrupps ordförande Paavo Arhinmäki lämnade tidigare i dag in en skriftlig fråga till regeringen angående Turkiets agerande, uppger partiet på sin webbsida.

– Trump vänder ryggen åt kurderna och den internationella alliansen [som stött kurderna i norra Irak och nordöstra Syrien] genom att ge Turkiet tillstånd att inleda en militäroperation i de områden i Syrien som kontrolleras av kurderna. Det är ett brott mot internationella principer att ett land ger ett annat tillstånd att attackera ett tredje, uppger Arhinmäki.

Centerns försvarsminister Antti Kaikkonen meddelade i dag via Twitter att Finland inte beviljar nya exporttillstånd för vapen till Turkiet. På en direkt fråga om hur de redan slutna vapenexportavtalen påverkas av situationen svarade Kaikkonen att ”situationen utreds”.

Vänsterförbundets ordförande, undervisningsminister Li Andersson, krävde tidigare i dag att det internationella samfundet agerar. FN:s säkerhetsråd sammanträdder i morgon, torsdag, för att ta ställning till situationen. FN.s generalsekreterare Antònio Guterres uppmanade i dag Turkiet att observera internationell humanitär rätt i krigföringen, och skydda civila och deras hem. EU:s utrikesministrar ska för sin del hålla ordinarie möte på måndagen, och enligt Rinne kommer Finland att på mötet lyfta den den turkiska attacken, dess inverkan på flyktingläget i områden och de humanitära behoven i Syrien. Enligt den tyska tidningen Der Spiegel förberedde EU-kommissionen redan i går en varning till Turkiet, men Ungern lade in veto mot den.

I en intervju med Helsingin Sanomat uppgav utrikesminister Pekka Haavisto att han oroar sig för hur säkerhetsläget för civila i norra Syrien utvecklas, och att det förvärrar flyktingsituationen. Det pro-kurdiska aktivistnätverket Rojavan puolesta skriver i ett kritiskt inlägg på Twitter att ”utrikesminister Pekka Haavisto kommer tyvärr att minnas för att han undvek att ta ställning till Turkiets ockupationskrig och snarast talade om flyktingsituationen, medan andra ministrar fryser vapenhandeln och tydligt fördömer krigshandlingen”. En extempore-demonstration mot den turkiska attacken organiserades i kväll vid Helsingfors järnvägsstation.

Foto: SDP

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.