Etikettarkiv: Jan Liesaho

Sex frågor till Antti Nylén

Antti Nylén. Foto: Lotta Djupsund

Essäisten Antti Nylén har många järn i elden. Han översätter, skriver beställningsarbeten och essäer och syns i teatersammanhang, senast i regi av Kristian Smeds och Janne Reinikainen på Helsingfors festspel. Han avskyr bokmässor och är arg på människor som slentrianmässigt hånar katolicismen.

Jan Liesaho träffade honom och ställde sex frågor.

Fortsätt läsa Sex frågor till Antti Nylén

Fiskaren och dandyn på ruinens brant

Civilisationskritikens grand old man Pentti Linkola och enfant terrible Antti Nylén har blivit dedikerade en teaterpjäs på Helsingfors Festspel. För regi står Kristian Smeds och Janne Reinikainen, som till vardags sysselsätter sig med internationella teaterspektakel av varierande angelägenhetsgrad. Att herrarna har tagit sig an två bitska och kontroversiella författare, och skalat ned produktionen till en mänsklig nivå, känns minst sagt uppfriskande.

Fortsätt läsa Fiskaren och dandyn på ruinens brant

Vem segrar i Indien?

I sin senaste bok återvänder den nu 84-åriga svenska författaren och journalisten Jan Myrdal till Indien för att tillbringa några veckor hos den maoistiska naxalitgerillan.

Varje gång Ny Tid skiver om Jan Myrdal lär någon säga upp sin prenumeration, har jag hört. Myrdal gör det varken lätt för sig själv eller sina anhängare.

Han vägrar tjurnackat be om ursäkt för sina politiska ståndpunkter som många menar är oetiska, framför allt hans försvar av Pol Pots mördarregim. Men Myrdal har förtjänster som få ifrågasätter. Dit hör hans reseskildringar från det som en gång kallades tredje världen. Idag använder man helt andra termer och toner när man talar om länder som Indien, Kina och Mexiko.

Fortsätt läsa Vem segrar i Indien?

Änglar, finns de?

Ett mångfacetterat USA framträder i föreställningen Angels in America som haft en oväntad succé under vintern.
– Det USA som Kushner skriver om har många röster och är djupt kultiverat, säger regissören Johanna Freundlich.

Välvalda delar av New York har kommit till liv i den gamla banklokalen på Viborgsgatan i Helsingfors, där teatergruppen Angels in America har huserat sedan mars 2010. Pjäsen, med samma namn som teatergruppen, hade premiär i novemeber ifjol och har sedan dess spelats sparsamt för utsålda läktare. Succén är så överväldigande, att arbetsgruppens anhöriga haft det svårt att få biljetter.

Fortsätt läsa Änglar, finns de?

Raseri och förlamning

Den anrika kulturföreningen Kiila har tidvis haft en tongivande roll inom kulturvänstern. Under de senaste åren har det varit ganska tyst kring föreningen, men Kiilas album har trots allt kommit ut utan avbrott sedan år 1937. Det femtonde albumet heter Raivoa ja lamaannusta (Raseri och förlamning) och har redigerats av serietecknaren Johanna Rojola. Albumet består följaktligen uteslutande av tecknade serier av unga finska serietecknare, samt två essäer som ger en inblick i den politiska seriens historia.

Fortsätt läsa Raseri och förlamning