Etikettarkiv: Nils Svensson

Drömmar inbäddade i snö

Jonas Modig debuterade som poet redan 1968 med En sorts fattning. Men det skulle dröja nästan 40 år innan nästa diktsamling, Annandagar från 2007, kom ut. Annandagar fick ett fint mottagande. Kritikerna berömde Modigs direkta och avskalade beskrivning av sorgen; dikterna hade en biografisk klangbotten: Jonas Modig hade förlorat sin son i tsunamin i Thailand 2003.

Fortsätt läsa Drömmar inbäddade i snö

Fiktion utan fogar

Med sina essäer lyckas Peter Handberg utan besvär flytta läsaren från en sylta på Söder till Bellmans 1700-tal. Det är rasande elegant, men ibland blir perspektivet aningen grabbigt och reaktionärt, skriver Nils Svensson.

Den kanske främsta förtjänsten med översättaren och författaren Peter Handbergs senaste essäsamling, Den nedkopplade himlen, är hur den låter litteraturen övergå i verklighet och verkligheten i litteratur, utan några synliga fogar. Är det inte detta som gör litteraturen så speciell, att den lånar sig till sådana tids- och rumsöverskridande rörelser? Åtminstone är det vad jag upplever när jag läser Handberg.

Ett exempel: man kan befinna sig mitt inne i en utläggning om Fredmans Epistel 53 när ridån plötsligt dras undan och man befinner sig på en sunkig kvarterskrog på Södermalm i Stockholm där repriserade fotbollsmatcher rullar på tv-apparaterna – och man inser att det inte hänt så mycket sedan Bellmans 1700-tal – att fyllan då som nu är människans desperata försök att trotsa tyngdlagen, tiden och rummet.

”Fredmans epistlar har onekligen den kvaliteten”, skriver Handberg, ”man kan läsa dem på andra planeter, i andra solsystem, om tusen år och inför tumultet människa skalas tidens mörka eller glittrande attiraljer av som simpla variationer, medan killarna och tjejerna, gubbarna och gummorna blir kvar med sina såriga liv och sin outrotliga drömmar som ibland, här på Läckerbiten, nu briserar när bollen skjuts i mål, även om det nu bara var en två dagar gammal repris.”

Fortsätt läsa Fiktion utan fogar