Etikettarkiv: Viveca Tallgren

Islamkritik blev säljande poesi

 

Poesi brukar i regel inte sälja i stora upplagor, speciellt inte då det är frågan om debutanter. Danske Yahya Hassan utgör ett slående undantag, skriver Viveca Tallgren.

SJÄLV HAR JAG SKAPAT DET OFÖRSKYLLDA / MITT NAMN ÄR YAHYA HASSAN / OCH MINA FÖRÄLDRAR ÖNSKADE ATT JAG VAR OFÖDD / OCH JAG ÖNSKAR DET SAMMA OM DEM / ÅTMINSTONE ATT DE VAR DÖDFÖDDA / ELLER ATT JAG VAR / DÖD MEN FÖDD / JAG ÄLSKAR ER INTE FÖRÄLDRAR JAG HATAR ERA OLYCKOR / JAG HATAR ERA DUKAR OCH ERA KORANER / OCH ERA ANALFABETISKA PROFETER / ERA INDOKTRINERANDE FÖRÄLDRAR / OCH ERA INDOKTRINERADE BARN / ERA SKAVANKER OCH ERA BÖNER OCH ERT BISTÅND / JAG HATAR LANDET SOM VAR ERT / OCH LANDET SOM BLEV VÅRT

Fortsätt läsa Islamkritik blev säljande poesi

En dansk islamists omvändelse

– Jag trodde att jag hade funnit den slutgiltiga sanningen. Men nu vet jag att så hänger det inte ihop. Idag är jag mer sökande och öppen i mitt förhållningssätt till världen, förklarade den tidigare danska imamen och islamisten Ahmed Akkari i augusti för den danska allmänheten.

Ahmed Akkari föddes 1978 i Libanon och kom till Danmark med sin familj som flykting år 1985. Som 16-åring blev han värvad till islamisk mission, som 19-åring blev han predikant och senare imam. Fram till år 2007 var han också talesman för Islamiska trossamhället och tog en kandidatexamen i islamiska studier men blev aldrig färdig med sin avhandling.

Fortsätt läsa En dansk islamists omvändelse

Den perfekta familjen

I år är det fyrtio år sedan den danska författaren Suzanne Brøggers debut Fräls oss från kärleken utkom. I sin senaste bok återvänder Brøgger till familjetemat. I Til T drabbas kängurumamman Lady Gaga av panik och hotar att begå självmord.

”Alla de äktenskap vi läser om i tidningarna är stjärnlyckliga tills de går i upplösning. Jag tror att dessa desperata förevisningar av lycka baserar sig på ett förfärligt behov av att bekräfta att äktenskapet är möjligt, åtminstone för andra. Det spelar ingen roll hur vårt eget går. Det viktiga är att bevara tron”, skrev Suzanne Brøgger i sin debutbok Fräls oss från kärleken.

Fortsätt läsa Den perfekta familjen

Debatt om könsneutralitet i Danmark

På Prideparaden i Köpenhamn i augusti smälte könsidentiteterna samman, men ett förslag om slopning av könsbeteckningar på pass väcker ramaskri. Foto: Connie Maria Westergaard

Är officiella könsbeteckningar en fråga om statligt förtryck eller den enskilda människans känslor? Viveca Tallgren rapporterar.

Vem skall avgöra den enskildes kön? Myndigheterna eller individen själv?

Frågan har debatterats flitigt i danska medier efter att det socialliberala regeringspartiet Radikale Venstre i augusti föreslog att landet skulle införa könsneutrala pass och personnummer. Partiet är känt bl.a. för sin invandrarvänliga politik.

Ordförande för partiets jämställdhetsutskott, Sofie Carsten Nielsen, vill skapa debatt om hur man kan göra livet lättare för transsexuella som inte kan identifiera sig med myndigheternas beskrivning av deras kön. I pass och personnummer är kontrollsiffran jämn för kvinnor och udda för män. I passet markeras könet med F eller M och för transsexuella med ett X. Om man vill registreras som transsexuell och ändra sitt personnummer, kräver det en diagnos från en sexologisk klinik eller att man genomgått en könskorrigerande operation.

Transsexuella känner sig ofta diskriminerade, och Radikale Venstre efterlyser nu ett system som skall ge dem möjligheten att välja både kön och namn utan att vara tvungna att gå till en sexologisk klinik för att godkännas.

Fortsätt läsa Debatt om könsneutralitet i Danmark