På måndagen meddelades att USA:s justitieminister Alberto Gonzales avgår. Efter försvarsminister Donald Rumsfelds avgång i december 2006, har Gonzales varit regeringens mest kritiserade medlem. Han har bland annat anklagats för att ha vilselett kongressen, för att ha politiserat rättsväsendet genom att avskeda politiska motståndare och för att ha ansvarat för en politik där rättssäkerheten har satts ur spel i kampen mot terrorismen.

 

Alberto Gonzales kommer från en enkel bakgrund som son till mexikanska immigranter. Hans karriär tog fart när han blev en av George Bushs nära förtrogna, då denne var guvernör i Texas. Där var Gonzales rådgivare till Bush och även domare i delstatens högsta domstol.

Kritiken mot Alberto Gonzales har dock stadigt tilltagit. Han har anklagats för att bedriva en politik som försvarar tortyr av terrormisstänkta och undergräver Genèvekonventionen. Även de generösa reglerna för övervakning av amerikanska medborgare har fått mycket kritik.
Det som fick honom på fall var dock beslutet att avskeda ett flertal åklagare runtom i landet på politiska grunder. Sju åklagare som inte har varit lojala med republikanerna har avskedats. Detta har betydelse bland annat för hur regler för vem som är röstberättigad tolkas i de olika delstaterna.

Den här politiseringen av rättsväsendet har mött massiv kritik. Krisen förvärrades när Alberto Gonzales undvek att svara på frågor om saken i utfrågningar i kongressen. Efter Gonzales mycket bleka framträdanden, där han verkade ha glömt en stor del av bakgrunden till avskedandena, anklagades han för att försöka vilseleda kongressen. Han mötte kritik även från republikanska ledamöter.

Oavsett vem George Bush kommer att föreslå som efterträdare på justitieministerposten, så kommer den nya nomineringen att granskas noga i kongressen. Med den demokratiska majoriteten i de bägge kamrarna är tiden över då Bush utan problem kunde utse lojala anhängare till viktiga poster.

Bush framstår som allt mer ensam och handlingsförlamad. Flera av hans allra närmaste allierade har avgått. För några veckor sedan var det Bushs viktigaste rådgivare och valstrateg Karl Roves tur att avgå.

Kritiken växer också mot vicepresident Dick Cheney. En majoritet av de amerikanska väljarna anser inte bara att Cheney borde avgå utan att han dessutom borde ställas inför riksrätt.

Jonas Sjöstedt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.