I juli förra året var den pensionerade byggnadsarbetaren Jorge Julio López huvudvittne i rättegången mot Miguel Etchecolatz, en torterare från militärdiktaturens dagar.
Några månader efter att han vittnat, den 18 september för snart ett år sedan, lämnade López sitt hem i Buenos Aires-förorten Los Hornos. Strax före klockan tio på morgonen stötte han på en granne vid förortens köpcenter. De bytte några ord och gick sedan åt var sitt håll. Där slutar spåren efter Julio Jorge López.
Det otänkbara hade hänt. Mer än tjugo år efter diktaturens fall hade en argentinsk medborgare ”försvunnit” på nytt.
Historien hade upprepat sig för den gamle byggjobbaren. López var en av de tiotusentals vänstersympatisörer som kidnappades av säkerhetsstyrkorna efter statskuppen 1976. Han torterades under en tid men släpptes levande. I fängelset blev han vittne till avrättningar av andra fångar.
Till en början trodde myndigheterna att López hade gått vilse eftersom han visat tecken på en begynnande Alzheimer. Men trots att 76-årige López fårade ansikte snabbt blev ett av Argentinas mest kända, var det ingen som hade sett honom. En belöning om 50 000 pesos utlystes. Människorättsorganisationer och arga medborgare marscherade under parollen: ”Vi vill ha honom tillbaka levande”. Men ingenting hände.
Belöningen har fördubblats flera gånger och är nu uppe i en miljon pesos (250 000 euro). President Kirchner och hans ministrar har sedan länge slutat att vara ”övertygade om att López kommer att återfinnas levande”. Trots ett omfattande polisarbete finns inga spår efter vare sig López eller hans kidnappare. Allmänheten är övertygad om att han kidnappades av agenter från militärdiktaturens tid, som hämnd för hans vittnesmål mot Miguel Etchecolatz.
López fick till slut en slags upprättelse för sitt lidande för trettio år sedan. Två dagar efter hans försvinnande dömdes Etchecolatz till livstids fängelse för mord, tortyr och olagliga frihetsberövanden.
Men många tvivlar på att López någonsin får upprättelse för sitt andra försvinnande, det som nu har varat i nästan ett år. Lika länge har en och samma fråga hemsökt det argentinska samhället: Var är Jorge Julio López?

Martin Garat

Lämna en kommentar