På Fredsstationen i Böle, inte långt ifrån den egentliga bokmässan, arrangerade Vapenvägrarförbundet och det anarkistiska antikvariatet Mustan kanin kolo en skuggbokmässa.

Foto: Risto Päikkä

Inne på Fredstationen är det tätt med folk. Olika organisationer, bokhandlar och så kallade distror har lagt upp sina försäljningsbord. En distro är oftast en person eller en liten grupp som säljer böcker eller skivor i samband med olika evenemang och över nätet, men som inte har någon stationär försäljningspunkt.

I ett annat rum dignar borden av diverse bakverk och kaffetermosar, allt helt veganskt. Bland deltagarna finns flera fredsorganisationer, djurrättsföreningen Fauna, Veganförbundet, Animalia, Luonto-Liitto och Ikimetsien ystävät.

Jessica Suni representerar Mustan kanin kolo, men är även medlem i Vapenvägrarförbundet. Hon berättar att ett kriterium för deltagarna är att de inte har någon partipolitisk anknytning. Utbudet är i alla fall brett: det säljs allt från queer-feministisk litteratur och veganska kokböcker till böcker om hur man reparerar sin cykel och anarkistiska pamfletter. Mustan kanin kolo säljer även böcker som de själva trycker och binder in för hand.

– Vi vill föra fram sådana ideologier som vi själva ser som sunda och bra, och som inte finns så bra representerade till exempel på den stora bokmässan eller på bokmarknaden i allmänhet. Sådana titlar som vi säljer i Mustan kanin kolo är inte kommersiellt lönsamma, även om vi ser dem som relevanta för den samhälleliga diskussionen. Vi har till exempel ganska mycket anarkistisk litteratur, och det är sådant som åtminstone jag inte har hittat i vanliga bokaffärer.

Författargäster

Skuggbokmässan gästades även av författare. Olli Tammilehto berättade om hur man kan påverka samhället genom att skriva, medan Leena Vilkka talade om sin bok om vargar och Päivi Mattila berättade om kokboken Härkäpapua sarvista. Dessutom fanns också serietecknaren Nalle Virolainen på plats.

– Vi har också haft diktuppläsning och Ari Vakkilainen har spelat piano och sjungit, så att det inte blir för tungt med allt snack, säger Suni och berättar att arrangörerna via Into-kustannus fått en del författargäster som även har uppträtt i Mässcentrum.

Första gången

Skuggbokmässan arrangerades för första gången i år, men Suni hoppas att den skall bli en tradition. Hon kan tänka sig att den växer till sig och att även utländska gäster bjuds in i framtiden. Ett problem är dock att Fredstationen inte har plats för ett större evenemang.

– Det är ett bra ställe och det är nära den stora bokmässan, så vi kan försöka nappa folk på väg till och från den.

Tack vare Vapenvägrarförbundet har skuggbokmässan fått använda stället gratis. Även all arbetskraft jobbar frivilligt. Suni ser det som viktigt att evenemanget är gratis, så att vem som helst kan delta. Om man inte har råd att köpa böcker kan man i alla fall komma och lyssna på programmet.

– Jag tror det dyraste var att trycka affischerna, de kostade cirka tio euro, säger hon och skrattar.

Janne Nyström

Lämna en kommentar