En ny generation av kritiker

av Felix Fortelius

Den 30 maj myllrar det samtida konstmuseet Kiasma med folk. Det är nämligen gratis inträde i dag, och många har bestämt sig för att utnyttja tillfället. Men bland folkvimlet hittar vi en skara som är betydligt yngre än genomsnittsbesökaren. Det är årskurs åtta från Perhon Keskuskoulu i Perho kommun i Mellersta Österbotten.

Eleverna är här tack vare Konsttestarna: ett omfattande projekt som erbjuder skolelever möjligheten att resa till olika konstevenemang och museer för att sedan ge sin åsikt om vad de upplevt. Det kallas världens största konstrecension, då alla åttondeklassister i Finland har möjlighet att delta.

– Om man endast räknar eleverna som besökt Kiasma talar vi om cirka 2 000 stycken. Nationalgalleriet sammanlagt, det vill säga Kiasma, Ateneum och Konstmuséet har haft omkring 10 000 konsttestare på besök, säger Aura Dufva, koordinator vid Nationalgalleriet.

Efter lite vallande är årskursen på nästan 50 elever uppdelad i mer hanterliga grupper på drygt 25 personer var, och rundturen kan börja.

Den första etappen är verkstaden, där eleverna får skapa egen konst. Upplägget är att eleverna delas upp i fyra grupper som med fem minuters mellanrum roterar mellan fem olika stationer, var och en med en ny uppgift. Vid en av stationerna är uppgiften att med röd modellera skapa en ny kroppsdel och fästa den på en Barbie- eller Ken-docka. Fjortonåringarna skrider till verket och det dröjer inte länge innan Barbie försetts med en stor röd kuk.

Efteråt samlas alla i en ring för att diskutera upplevelsen. Guiden förklarar att syftet med Barbie-stationen i själva verket var att få deltagaren att reflektera över kroppsideal och kön, och man anar att någon av eleverna plötsligt känner sig betydligt mindre påhittig och rolig.

– Min favoritupplevelse här med Konsttestarna var när en pojke efteråt kom och tackade mig personligen för att vi lyfte upp kön och begrepp som intersex. Jag är inte säker på att det nödvändigtvis kommer på tal så ofta i mindre kommuner. Det är givande att få vara med och skapa sådana upplevelser, säger Elina Gylden, en annan koordinator.

Efter verkstaden bär det av till själva rundturen. Utställningen som visas heter Tur-Retur och består främst av baltiska konstnärers verk som på olika sätt berör identitet och relationerna mellan östeuropeiska länder. Vi stöter genast på mångas favorit: Waiting for the Ship of Empties. Verket är en slags katamaran där de parallella skroven består av sammanfogade tomma ölburkar. En iPad spelar upp en video av hur den estniska konstnären, Karel Koplimets, åker från Finland till Estland med skeppet.

Två av eleverna, Veera Vikman och Mariella Lampela, båda 14, uppger efter rundturen att skeppet var deras favoritverk. Det är den första moderna konstutställningen för bägge två.

– Jag tyckte det var intressant. Det är jättetrevligt att vi får göra sådant här med skolan, och jag vet inte om jag nödvändigtvis skulle ha kommit hit på eget bevåg, säger Wickman.

– Det är spännande att se att konst inte alltid bara är gamla tavlor, tillägger Lampela.

Under rundturen är det eleverna som bestämmer vilka konstverk guiden berättar om. I varje rum får alla peka på två stycken, och de två mest populära får en utförlig beskrivning. Det är över huvud taget mycket fysiskt i elevernas deltagande: om de gillar något ger de tummen upp, om inte ger de tummen ner, och vid vissa konstverk blir det aktiviteter.

– Vi guider har en slags verktygslåda för att få eleverna att öppna sig och delta, berättar Elina Gylden. Den lever ju såklart, och det beror i mycket på situationen, men vissa grejer är allmängiltiga. Mycket av det vi gör utgår från ett manuskript, men vi har också ändrat på det längs med året.

I början av rundturen kör guiden med bland annat ordassociationer med barnen: alla ska säga ett ord de kommer att tänka på när de hör frasen ”samtida konst”.

– Det är viktigt att börja med att försöka bryta isen, fyller museikoordinator Annabel Kajetski i.

Efter kulturbesöket får de medverkande eleverna dela med sig av sina åsikter på nätet. Dessa synpunkter, omdömen – kortrecensioner – går att hitta på Konsttestarnas websida.

Projektet Konsttestarna, med konstrelaterade evenemang och besök, började ifjol och pågår till slutet av år 2019. Det är Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden och Förbundet för barnkulturcenter i Finland som organiserar det hela.

text Felix Fortelius
bild Karel Koplimets

Konsttestarna-projektet finns på
www.konsttestarna.fi

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.