Finländsk konst ledde till kravaller i Israel; verket används utan lov

av Janne Wass

Tre poliser skadades i fredags, i samband med kravaller utanför Haifa Konstmuseum i staden Haifa i Israel. Orsaken till kravallerna: den finländska konstnären Jani Leinonens konstverk ”McJesus”, som föreställer Ronald McDonald på ett krucifix. Det skriver israeliska medier. Enligt Leinonen används hans konstverk i utställningen utan hans tillåtelse.

Enligt Israels största dagstidning Haaretz började protesterna på fredag efter att en brandbomb kastats mot museet under natten till fredag. Den utlösande faktorn verkar ha varit att kulturminister Miri Regev på torsdagen uppmanade museet att ta ner det uppmärksammade konstverket, efter flera klagomål från den kristna minoriteten i Israel. Under fredagens protester beskyllde en av demonstranterna, enligt nyhetsbyrån Walla! myndigheterna för att inte ta frågan på allvar eftersom det är den kristna symboliken som det görs narr av: ”Om de skulle ha hängt upp en skulptur av Hitler med en Tora-rulle, så skulle det nog genast ha blivit fart på myndigheterna”, sa demonstranten.

Enligt Leinonen”McJesus”-skulpturen inte är avsedd att såra kristna, utan är en kommentar om hur kommersiella brand i populärkulturen i dag tillbes på ett nästan religiöst sätt. Leinonen säger också till Helsingin Sanomat att hans verk ställs ut utan hans tillåtelse, och han har bett utställningens kurator att ta ner det. Själv bojkottar Leinonen Israel, och säger att han inte vill att hans konst ställs ut på ett statligt finansierat museum: ”Utställningen är en del av en kampanj med vilken Israels regeringen vill leda bort uppmärksamheten från den pågående ockupationen och förtrycket av palestiner, genom att marknadsföra Israel med konst och kulturjippon. Jag vill inte ha del i det här försöket att vitmåla Israels människorättskränkningar, och bad redan i augusti att museet skulle avlägsna mitt verk. Efter att jag igår hörde att det fortfarande hänger uppe, skickade jag ett nytt krav på att det omedelbart ska tas ned.”, skriver Leinonen i ett textmeddelande till tidningen.

Det här är inte första gången Leinonens konst skapar rabalder, och han har ett förflutet med Ronald McDonald. Den 1978 födda konstnären dök upp i det allmänna medvetandet år 2011 då han ”kidnappade” en fullstor skulptur av McDonalds maskot från en restaurang i Helsingfors, och sedan publicerade satiriska videor, där han hotade att ”halshugga” Ronald om inte McDonalds svarade på frågor om företagets etik. 2014 skapade han rubriken genom installationen Hunger King i Budpest, som kritiserade den ungerska regeringens beslut att förbjuda hemlösa att sova utomhus.

Hundratals demonstranter försökte på fredagen storma Haifa Konstmuseum, och tre poliser fick lindriga skador i samband med protesterna. Protesterna började efter att kulturminister Regev krävde att ”McJesus” skulle tas ner: ”Kränkning av religiösa symboler som är heliga för många utövare runtom i världen som en form av konstnärlig protest är oacceptabelt och kan inte fungera som konst i en kulturinstitution som stöds av statlig finansiering,”, skrev Regev i ett öppet brev till museichefen Nissim Tal. Enligt Haaretz hotade Regev också med att skära stödet till museet om Leinonens verk inte togs ned. Nedan kan du sen en video från protesterna i Haifa, från den israeliska tv-kanalen Channel 10.


Ett möte mellan Haifas religiösa ledare, kulturministern och museichefen ledde ändå till en kompromisslösning enligt vilken museet ska sätta upp skyltar vid ingången som varnar besökare om att utställningen innehåller verk som kan uppfattas som stötande. Museichefen Nissim Tal vädjade också för konstnärlig frihet:

”Diskussionen om konst, hur komplex den än må vara, får inte utmynna i våld, utan måste föras med respekt, även i laddade situationer”, sade hon enligt Times of Israel.

Leinonens verk är en del av en samling internationell samtidskonst som ställs ut i Haifa Konstmuseum i samband med utställningen Heliga varor, som kommenterar mötet mellan religion och konsumtionssamhället. Utställningen har varit öppen sedan augusti i fjol.

EDIT: 13.1.2018 kl 21.01: Uppdaterade med Leinonens kommentarer till HS, ändrade rubriken.

Janne Wass

1 kommentar

Glad Filur 13 januari, 2019 - 14:33

Inte lätt att kombinera yttrandefrihet med god uppfostran (att inte såra andra människor).

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.