Mordmysterium i suveränt, men för välpolerat, samspel

av Linn Karlsson

Går en klassisk brittisk fars ännu hem år 2019? Att Svenska Teatern kan genren sedan gammalt råder det ingen tvekan om. Handlingen i The Play That Goes Wrong kretsar kring en amatörteatergrupp som ska sätta upp ett brittiskt mordmysterium på stora scenen.

Själva mordmysteriet hamnar ändå i skymundan, eftersom allt med föreställningen går åt fanders. Scenografin faller ihop, repliker glöms bort och uttalas helt fel och skådespelarna försvinner på de mest absurda sätt.

Den brittiska farsen The Play That Goes Wrong hade urpremiär år 2012. Den har spelats bland annat på Broadway och flera gånger också i Finland. Nu är det dags för den första svenska versionen – för regin står svenska ståuppkomikern Adde Malmberg.

Svenska Teaterns kärngäng levererar än en gång; Max Forsman som teaterföreningens ordförande, Simon Häger som butler och Mitja­ Sirén och Nina Hukkinen som föreställningens tekniska personal, som tvingas in på scen utan några som helst förberedelser.

Föreställningens skådespelarglädje och det Agatha Christie-aktiga mordmysteriet för tankarna till ett spex, ofta­ drabbas man av lusten att ropa ”omstart”! Till exempel efter Dennis Nylunds fyndiga pantomimspel och våghalsiga volter – Nylunds dansbakgrund kommer väl till pass här.

Den mustiga 20-talsscenografin
i Downton Abbey-anda av Erik Salvesen­ innehåller många små tekniska element, allt det där som ”går fel” ska klaffa i precis rätt ögonblick – scenteknikerna gör ett mycket skickligt jobb bakom kulisserna.

Farsen är en ingen lätt genre, det krävs timing och precision för att den ska funka. Samspelet mellan skådespelarna är suveränt – det märks att största delen av ensemblen jobbat tillsammans i många produktioner.

Men trots att föreställningen bygger på att saker ”går på tok” känns den för elegant och välpolerad – jag saknar ännu lite mer desperation för att skratta så jag kiknar och bli berörd på djupet.

The Play That Goes Wrong.
Manus: Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields.
Regi: Adde Malmberg.
Översättning: Sven Melander.
Scenografi: Erik Salvesen.
Kostymdesign: Hanne Horte-Garner.
Mask och hår: Pirjo Ristola.
Ljusdesign: Tom Kumlin.
Ljuddesign: Hanna Mikander.
På scen: Max Forsman, Jon Henriksen, Patrick Henriksen, Nina Hukkinen, Simon Häger, Emma Klingenberg, Dennis Nylund, Mitja Sirén.
Spelas på Svenska Teaterns stora scen fram till 28.3.2020.

Foto: Cata Portin

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.