Svårgreppbart och fängslande om våra eskapistiska begär

av Linn Karlsson

Roulettenburg – Total Entertainment Forever är det första regiarbetet av Viirus nya konstnärliga chef Jussi Sorjanen. Föreställningen baserar sig delvis på Fjodor Dostojevskis roman Spelaren (1866), som lär skildra författarens eget spelberoende.

Alldeles i början av föreställningen värmer en leende Oskar Pöysti­ upp publiken (som denna kväll främst består av en grupp gymnasie-elever) med att fråga vad de tjänar och vad de skulle vilja tjäna. 10 000? 20 000? 30 000? Stämningen är påtagligt besvärad.

Föreställningen utspelar sig på den fiktiva badorten Roulettenburg där Alexej och hans följe söker efter upplevelser i något slags eskapistiskt rus.

Vi följer till en början främst med karaktärerna, som befinner sig inne på casinot, via tv-skärmar. Det skapar en distans, som att se på Big Brother. Det är lätt att sitta och döma dessa personer när man ser dem på en skärm. Den lyckade videoplaneringen har utförts av Ville Seppänen Han står också för den snygga scenografin, som är både härligt nostalgisk och Las Vegas-kitschig.

Skådespelarna har haft ett utmanande manus att jobba med, men Pöysti, Martin Bahne, Sue Lemström, Petra Heinänen och Jessica Raita ger sitt allt. Stämningen är nästan hela tiden laddad och explosiv. Lemström är klockren som farmodern som vägrar dö och lämna efter sig ett arv, trots att det är vad som förväntas av henne, och Heinänen, ett nytt ansikte för mig, övertygar med sin komiska timing.

Speltiden på nästan 2,5 timme är något lång, mot slutet börjar föreställningen onekligen kännas som en transportsträcka. Samtidigt infinner sig en slags avdomnad känsla – jag känner nästan fysiskt den tomhet som genomsyrar hela föreställningen och dess karaktärer. Att sukta efter upplevelser av rus, men bara vara tom inuti.

Trots att föreställningen stundvis var svår att greppa och kopplingen till boken vag, berördes jag av dess budskap.

Roulettenburg – Total Entertainment Forever.
Ursprungstext: Fjodor Dostojevski.
Regi och bearbetning: Jussi Sorjanen.
Scenografi, videoplanering: Ville Seppänen.
Ljusplanering: Erno Aaltonen.
Ljudplanering: Kasperi Laine.
Kostymkonsult: Tuomas Lampinen.
På scen: Martin Bahne, Petra Heinänen, Sue Lemström, Oskar Pöysti, Jessica Raita.
Spelas på Viirus fram till 2.11.2019.

Foto: Noora Geagea
På bilden: Sue Lemström

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.