Israel försökte få Anna Kontula att ”skriva under felaktiga anklagelser”

av Janne Wass

Vänsterförbundets riksdagsledamot Anna Kontula greps av myndigheterna i Israel på måndagen, meddelar hennes team i ett pressmeddelande som publicerats på Kontulas blogg. Kontula deltog i en demonstration vid gränsen till Gaza som enligt hennes egen utsago försökte fästa uppmärksamhet vid missförhållandena i området. Kontula greps på förmiddagen och släpptes fri kring 21-tiden efter tio timmars förvar. Enligt Kontula själv hade hon släppts fri tidigare om hon hade gått med på att skriva under ett dokument enligt vilket hon ”accepterar” anklagelser om att hon gjort sig skyldig till försvårande av utredning och äventyrande av allmän säkerhet. Riksdagsledamoten uppger att hon vägrade skriva under dokumentet, eftersom hon ansåg att anklagelserna saknade grund. Hon befann sig på tisdagen i Jerusalem. Kontulas riksdagsassistent Taneli Hämäläinen poängterar på Twitter att Kontula frisläpptes utan åtal och misstänks inte för att ha brutit mot några lagar under deltagandet i aktionen.

I pressmeddelandet uppger Kontula att en av orsakerna till att hon beslöt sig för att resa till de palestinska områdena var att hon ville väcka uppmärksamhet kring den finländska vapenhandeln med israeliska företag. Genom att begå handel med israeliska företag stöder Finland bygget av den så kallade skyddsmuren på Västbanken, en mur som enligt Kontula strider mot internationell rätt och internationella avtal.

– Genom sin vapenhandel stödet Finland aktörer som gynnas av den israeliska ockupationen och fortsatta krigshandlingar. Genom att köpa vapensystem från Israel drar också Finland nytta av den vapenutveckling som bedrivs på de ockuperade områdena, uppger Kontula.

FN och EU begränsar vapenförsäljning till krigförande länder. Däremot förbjuder internationella avtal och organisationer inte köp av vapen från dylika länder.

– Israeliska vapentillverkare drar direkt nytta av att Israel-Palestina-konflikten fortgår. Den inflammerade situationen garanterar dem regelbundna beställningar och ett nära samarbete med det israeliska försvaret. Dessutom använder de de ockuperade palestinska områdena som testområden för att utveckla nya vapensystem – de till och med marknadsför sina produkter med att de är testade i verkliga situationer, säger Kontula.

– Finlands vapenhandel med Israel sänder ut en politisk signal om att den över ett sekel långa ockupationen och grova brott mot internationell rätt inte har några följder för Israel.

Finland har köpt vapen från Israel för minst 400 miljoner euro. Finland ingick 2018 ett avtal om leverans av ett missilförsvarssystem med bolaget Israel Aerospace Industries för 162 miljoner euro, som även inkluderade en framtida option på ett köp på 192 miljoner euro. I januari 2019 köpte försvarsmakten artilleriradarsystem av IAI:s dotterbolag Elta Systems, och i december i fjol beställdes splittergranater av en annan israelisk vapentillverkare.

Framför allt Vänsterförbundet har också tidigare i hårda ordalag kritiserat Finlands vapenhandel med Israel. Både Paavo Arhinmäki och Li Andersson har under sina partiordförandeperioder kallat de finländska inköpen av vapen och försvarsmateriel från Israel för omoraliska och hävdat att Finland med affärerna stöder Israels olagliga ockupationer och brott mot internationell rätt. Nu skriver Andersson på Twitter att ”Fredlig medborgaraktivism för mänskliga rättigheter är i linje med Vänsterförbundets värden. Vapenhandeln med Israel är en fråga som vi länge har kritiserat, och som vi försöker åtgärda inom ramen för regeringen.”

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) uppger att både de israeliska myndigheternas och Kontulas agerande ska utredas, men vill i detta nu inte närmare kommentera det skedda. På sociala medier har både politiker som Centerns Mikko Kärnä och andra personer dragit paralleller mellan Timo Soinis (Sannf) deltagande i en demonstration mot abort i Kanada på våren 2018, och Kontulas aktivism i Israel. Soini, då sittande utrikesminister, tvingades förklara sina aktioner inför regeringen och skicka en utredning till justitiekanslern. Enligt flera av Soinis regeringskumpaner var det opassande att Soini i egenskap av utrikesminister deltog i en manifestation som gick stick i stäv med Finlands officiella politik. Kontulas assistent Hämäläinen påpekar ändå att Kontula inte är minister, om dock riksdagsledamot. En annan skillnad, enligt Hämäläinen, är att Soini protesterade mot mänskliga rättigheter, medan Kontula demonstrerade för de samma.

Foto: Wikimedia Commons

Lämna en kommentar