Lyssna på en stadsdel

av Camilla Thelestam

Busholmen, öarna som under historiens gång först blev hamn och nu har byggts till ett stort bostadsområde vid havet i sydvästra Helsingfors, har inspirerat Teater Viirus att skapa en ljudpromenad. Oskar Pöysti, vars ursprungsidé promenaden är, sade när jag träffade honom i Godahoppsparken att ljudpromenaden är en gåva till Busholmsborna. Men vem som helst som tycker om att vandra och upptäcka nya saker kan bege sig ut på Busholmen för att gratis ta del av den i sin mobil.

Man vet inte riktig varifrån namnet Busholmen kommer. Det finns många olika teorier men historikern Sebastian Lindberg tror själv främst att namnet kommer från ordet buss, ett gammalt namn på ett tvåmastat sillfartyg. I varje fall har idén att det skulle komma från ordet (hamn-)buse visat sig vara falsk, men före man kom underfund med det hade man redan döpt området till Jätkäsaari på finska. Bland annat detta och mycket mera får vi höra under ljudpromenaden Busholmen Walk & Play.

Teater Viirus har sina utrymmen på Medelhavsgatan ungefär mitt på Busholmen. Både Oscar Pöysti och Matti Raita, som står för ljudvärlden i promenaden, berättar att de, som så många av oss, vanligen bara gick kortaste vägen till och från jobbet utan att fundera på omgivningen så mycket. I och med arbetet med audiowalken har Busholmen öppnats upp för dem båda både i tid och rum. Deras arbete har pågått, om än sporadiskt,  under nästan ett helt år då coronarestriktionerna har hindrat många andra projekt. Idén om en ljudpromenad platsade mer än väl i dessa coronatider. Vid lanseringen den 14.5 har dessutom våren kommit med sommarvärme och det är behagligt att lufta sig på Busholmens gator och i den långa, ormaktiga Godahoppsparken.

Ljudpromenaden består av intervjuer, effekter och musik och liknar till sin utformning ett featureprogram i radio. Man kan lyssna på det hemma i sin soffa om man så vill. Men då går man miste om mera än hälften av upplevelsen. Det som gör programmet uppslukande är att man lyssnar medan man befinner sig mitt i smeten – på Busholmen. Området är mycket större än man skulle föreställa sig; det är fråga om 116 hektar alldeles vid havet. Helt färdig är Busholmen inte heller utan byggarbeten pågår ännu i sydväst.

På ljudspåret får vi träffa personer som berättar om stadsdelen: människor som bor där, sådana som har jobbat där medan den ännu var hamn och sådana som har varit med om att planera stadsdelen. Det blir berättelser om minnen och framtidsdrömmar, rädslor och förhoppningar samt historik och tankar om hur man planerar en helt ny stadsdel. Tillsammans bildar alla dessa en social mosaik där en vänlig bild av Busholmen igår och idag vävs in i din personliga promenad.

Oskar Pöysti berättar att man först hade tänkt sig flera tekniskt mera krävande lösningar men att han tillsammans med Matti Raita ändå beslöt sig för något som kräver så få finesser, applikationer, skannanden med mera som möjligt. De såg inget mervärde i att krångla till det tekniskt. Detta beslut ger lyssnaren en enorm frihet. Det som gör projektet interaktivt är att du själv får bestämma hur du vill gå på ön (en visit i Godahoppsparken rekommenderas dock). Du får också bestämma när du går; upplevelsen är garanterat annorlunda om man går på morgonen eller kvällen. Våren, sommaren, hösten och vintern ger sin egen atmosfär.

Matti Raita har skapat en rik ljudvärld med en behaglig rytm. Den böljar snyggt i takt med dina steg på vägen. Den avspända musiken sitter precis rätt och ger också utrymme för allt annat man kan stöta på under vandringen. Omgivningen finns både i dina lurar i form av till exempel skridskognissel, lyftkransbuller och barnröster och ljuden som omger dig i verkligheten där du går. Pöysti står för intervjuerna och ett varmt intresse genomsyrar hans arbete. Slutresultatet är ett angenämt och gediget paket att ta med sig på en sommarpromenad i det växande Helsingfors.

Promenaden finns både i en svenskspråkig och en finskspråkig version. De är inte kopior av varandra utan innehåller olika berättelser; den finska innehåller bland annat mera av planerarnas och hamnarbetarnas historier. Projektet har inget slutdatum utan man tänker sig att det kan leva vidare för evigt och att man genom att samla information om hur det har nått publiken kan omforma det, säger producenten Fanny Sallinen. Ljudfilen hittas på Viirus hemsida.

 

Busholmen Walk & Play. Teater Viirus. Idé, koncept & editering: Oskar Pöysti och Matti Raita. Ljuddesign och musik: Matti Raita. Produktion: Oskar Pöysti och Fanny Sallinen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.