Lula vill se en ”latinamerikansk euro”

av Jon Weman

Favoriten i höstens presidentval i Brasilien, Luiz­ Inácio ”Lula” da Silva, kom med ett radikalt utspel i maj: en gemensam valuta för Latinamerika. Att ena världsdelen är en gammal dröm, men kan projektet undvika de fallgropar euron fallit i?

Lula är inte bara den populäraste politikern i världens femte största land, han är också en av de absolut tyngsta politiska rösterna i hela Latinamerika. När han plockade upp ett förslag av två center-vänsterekonomer om att skapa en gemensam valuta för hela Latinamerika, med det föreslagna namnet ”Sur” (syd), blev det snabbt omtalat. Under sin tid som president, under 00-talets vänstervåg, var Lulas reformer inte lika radikala som en del andras, men han var inte känd för att slänga ut lösa högtflygande idéer; när han sade något var han vanligen seriös med det.

– Jag kommer att återupprätta vår relation med Latinamerika och, om Gud vill, skapar vi en valuta för Latinamerika, för att inte vara beroende av dollarn, tillkännagav han i ett tal för ett av partierna i koalitionen som backar honom. ”I den internationella handeln har staterna förlorat sin suveränitet” till dollarn som de facto världsvaluta, förklarade han.

Det är inte minst sanktionerna mot Ryssland som aktualiserat frågan. Att tillgångar är denominerade i dollar, om de inte är fysiska sedlar, betyder normalt att de finns på ett konto i en amerikansk bank, och därmed kan frysas eller konfiskeras av amerikanska myndigheter. Latin­amerikanska center-vänsterregeringar är inte nödvändigtvis motståndare till sanktionerna – Chiles Gabriel Boric har exempelvis uttalat stöd för Ukraina – men de aktualiserar frågan: ”vem skulle kunna vara näst i tur”? Tidigare har Venezuela fått tillgångar som de varit oförsiktiga nog att lämna utomlands frysta, men så länge man använder dollar som reserv- och utrikeshandelsvaluta är det svårt att hitta alternativ. Det dilemmat diskuteras antagligen på fler håll i världen och Sur skulle därmed bli något av en föregångare.

Ett annat skäl är den gamla drömmen om att ena Latinamerika som funnits hos många allt sedan general San Martin och Simon Bolivar­ besegrade den spanska kolonialmakten, men som aldrig har kommit särskilt långt. Venezuela under Hugo Chavez lanserade ett eget valutaprojekt, Sucre, med de radikalare vänsterregeringarna som medlemmar, som faktiskt fungerade under en tid i deras handel med varandra, men som idag i praktiken inte har någon omsättning längre.

En invändning är att världens enda valutaunion på samma skala, euron, knappast längre ses som någon framgångssaga. En representant för Lulas team bemötte den kritiken i en intervju med argentinska nyhetsbyrån Telam: Sur skulle ges ut av en gemensamt kontrollerad bank men inte ersätta nationella valutor fullt ut, förklarade han, utan bara användas i utrikeshandeln. Den ska inte kunna ”användas som när Tyskland utnyttjade euron för att dominera Grekland”.

Det återstår att se om Lula vinner valet i oktober. Om han gör det, har han en hel del vänligt inställda regeringar runtom i regionen. Sur skulle då kunna bli kärnan i ett av honom lett kontinentalt projekt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.