Högerextrem allians tar makten i Italien

av Christin Sandberg

Hur kommer det politiska landskapet i Italien att förändras efter att nyfascistiska Italiens bröder vann valet?

Är Italien redo för Giorgia­ Meloni? Det frågade dagstidningen La Stampa morgonen efter det italienska valet. Frågan syftade på det som tidningens chefredaktör Massimo­ Giannini underströk under valnatten när det stod klart att nationalisten och postfascisten Melonis parti Italiens bröder som väntat fick flest röster i det italienska parlamentsvalet.
– Det är ett historiskt val. Det är första gången Italien får en post­fascistisk regering sedan andra världskriget och det är också den första postfascistiska regeringen i Europa, sade Giannini till Sky TG24.

Giannini är en ganska ensam röst som markerade var Melonis parti har sin ideologiska bakgrund. Det är till fascismens rötter som det italienska folket har vänt sig för att få förändring. Människor har kämpat med att få ihop vardagen. Politiska kriser har varvats med ekonomiska kriser. Nu även kriget i Ukraina. Innan dess coronapandemin. Lägg därtill energikrisen.

Femstjärnerörelsen tappade mark

I den högerkoalition som Italiens bröder ska bilda regering tillsammans med finns även Matteo Salvini­ och hans främlingsfientliga parti Lega. I koalitionen ingår också Silvio Berlusconis och liberalkonservativa Forza Italia.
Antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) som fick flest röster av alla partier i förra valet 2018 dök däremot. Femstjärnerörelsen grundades av medborgare från vänster och klimatrörelsen, men kom också att ha anhängare som var invandringskritiska. Sedan valet 2018 har partiet splittrats. I årets valrörelse lyckades partiet ändå spela en roll genom att bland annat driva ett löfte om bibehållen medborgarlön, en åtgärd partiet genomförde när det hade regeringsmakten. Partiet blev en stor konkurrent till Meloni och hennes allianspartier i det traditionella konservativa högerfästet i södra Italien, där fattigdomen är utbredd.

Den segrande ytterhögerkoalitionen fick majoritet i båda av parlamentets kamrar, vilket ökar deras möjlighet att få igenom reformer. Vänsterpartiet och De Gröna som gick till val som en allians fick knappt över 3 procent av rösterna och klarade därmed tröskeln för att få sitta kvar i parlamentet. Det största­ oppositionspartiet till vänster blev det social­demokratiska Demokratiska partiet lett av den tidigare premiärministern Enrico Letta. De får det tufft i opposition under en tid av starka högervindar.

Modernt högerextremt parti?

Med en politisk karriär som började i ungdomsgrenen av ett nyfascistiskt parti, med beundran för fascistiska ledare och med partiets fascistiska symbol är och har fascismen varit en stor del av Giorgia Melonis politiska liv fram tills nu. Ändå har hon försökt tona ner de fascistiska rötterna och driva Italiens bröder, som hon själv var med och grundade, i en bredare nationalistisk, värdekonservativ och högerpopulistisk riktning.

Enligt den italienska journalisten Annalisa Camilli bär Italiens bröder på en rad drag som ligger nära fascismens fundament, såsom traditionskulten, rädslan för olikhet, populism och machismo, som brukar förknippas med aggressivitet och maskulinitet.

– De har en stark diskurs mot invandring och mot kvinnors rättigheter, de är mot abort och vill öka födelsetalen i Italien, vilka är bland de lägsta i Europa. I denna mening är de traditionalister, därav mottot ”Gud, fosterland, familj”, säger ­Camilli.

Men, menar Camilli, de har försökt frigöra sig från det förflutna och kan i dag liknas vid ett modernt höger­extremt parti, mer likt exempelvis Marine Le Pens Nationell samling, Vox i Spanien eller Viktor Orbáns parti i Ungern. Det de här partierna har gemensamt är att de söker samförstånd kring frågor såsom kampen mot illegal invandring, främjandet av en nationell identitet och politik för att stödja de inhemska födelsetalen.

Italiens bröder har en stark retorik mot den globaliserade vänstern, det högernationalister kallar ”hbtqi-lobbyn” och mot det de kallar massinvandring och beskriver som ett hot mot den kristna italienska befolkningen. Ändå finns det inte någon uttalad önskan om att använda våld, såsom fascismen använde ”svartskjortorna”, det vill säga de paramilitära fascistiska grupperna som fanns i Italien efter första världskriget, för att terrorisera befolkningen.

Utsatta minoriteter och utrikes födda

Författaren Igiaba Scego, bosatt i Rom med föräldrar som är från Somalia, skriver i en kommentar på sociala medier att vänstern inte bjöd på något motstånd när det handlar om migranter och rasism, och inte heller hade några konkreta förslag som skulle förbättra situationen för migranter, rasifierade personer eller andra minoriteter, redan utsatta grupper i Italien. Hon menar att kampen för rätten till medborgarskap bland unga italienare födda i Italien och med föräldrar som är utrikesfödda aldrig fått gehör, inte­ heller under en regering styrd av det social­demokratiska Demokratiska partiet.

I samband med inledningen av valkampanjen under sommaren slogs gatuförsäljaren Alika ­Ogorchuckwu, ursprungligen från Nigeria, till döds av en italienare på öppen gata i staden Civitanova. Människor filmade händelsen, men ingen ingrep. När polisen kom till platsen var det för sent. Dödsorsaken fastställdes senare till våldsam kvävning.

Dödsmisshandeln inträffade i regionen Marche, den första region som Italiens bröder styr och där Meloni även öppnade sin valkampanj ett par veckor senare. Med Italiens bröders styre i regionen har abort­rätten kritiserats och det har blivit svårare att få möjlighet att genomföra en abort. Rätten till abort är lagstadgad sedan 1978, men hotas av att över 70 procent av läkarna på offentliga sjukhus i landet vägrar utföra­ aborter med hänvisning till samvetsfrihet. Användningen av abortpiller och tillgång till dagen-efter-piller har försvårats, vilket leder till att fler kvinnor måste utsätta sig för kirurgiska ingrepp på sjukhus eller övertalas till att behålla barnet.

Regionstyret stoppade även årets Pride-event som ordnats i staden under många år. Partiet har även kritiserat det de kallar ”genusideologi”, vilket enligt dem barn ska skyddas ifrån.

Dessa exempel är skolboksexempel på värdekonservativa frågor som högernationalister driver. Igiaba­ Scego efterlyser nu en ny opposition som inte är elitistisk utan inkluderande. Kampen och motståndet kommer parallellt och som alltid att fortsätta på gräsrotsnivå.

 

Text och foto: Christin Sandberg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.