Konkreta handlingar mot cementindustrin

av Martin Ahlö

Martin Ahlö rapporterar från klimataktionen Take Concrete Action på Gotland.

En solig tisdagskväll i slutet av augusti kliver Ny Tid på färjan i Åbo tillsammans med ett femtiotal finländska ungdomar som bär på campingutrustning. Den här gången är destinationen inte en musik­festival, utan klimataktionen Take Concrete Action som ordnas i byn Slite på den gotländska östkusten. I Finland har det hela sommaren ordnats infotillfällen och kurser inför resan och arrangörerna A-ryhmä, Varisnätverket och den helsingforska klimatgruppen Emilia verkar nöjda med uppslutningen på gruppresan.

Väl framme i Stockholm möts vi till vår förvåning inte av taxichaufförer och trötta tulltjänstemän utan av fåordiga poliser, som vill fotografera passen på alla som lämnar båten med vandringsutrustning. Ett par resenärer förs åt sidan, och när några av arrangörerna går för att fråga varför förs de också ut till polisbilarna. Sex aktivister frihetsberövas och förs till en flyktingmottagning i Märsta. Polisen informerar oss att aktivisterna inte begått brott men misstänks för att vara i landet ”för att syssla med olagligheter”, vilket ger myndigheterna möjlighet att deportera. Många av dem jag reser med blir upprörda och chockade. Ett par arrangörer stannar i Stockholm för att kontakta en advokat medan resten av gruppen fortsätter resan. Vi har ännu många timmar framför oss i buss och på färja innan vi är framme på Gotland.

Internationellt läger

På en äng ett par kilometer från betongfabriken Cementa börjar aktivister anlända under onsdagen och slå upp sina tält. Det pratas svenska, engelska, tyska och finska i lägret. Den internationella mobiliseringen verkar ha nått många länder. På skyltar finns regler för lägerdeltagarna: fotografera inte, stör inte grannarna och låt inte vattenstationen rinna i onödan. Gotland plågas av brist på grundvatten, vilket de senaste åren förvärrats av hettan och gruvdriften.

Leo, en av arrangörerna, berättar att han är glad över uppslutningen.
Varför arrangeras Take Concrete Action?
– Det är viktigt att vi inför nya metoder för klimatkampen i en skandinavisk kontext. Många av oss har åkt på Ende Gelände-blockaderna mot kolbrytning i Tyskland. Vi vill se färre symboliska handlingar och flera aktioner som faktiskt stänger ner produktionen och gör direkt ekonomisk skada. Vi vill tvinga företagen och politikerna att göra stora förändringar för klimatets skull.
Varför blev just Cementa ert mål?
– Cementa står för en väldigt stor del av koldioxidutsläppen i Sverige, men vi fick upp ögonen för dem förra året när de syntes mycket i media. Riksdagen valde att kringå miljölagstiftning och grundlagen för att hålla Cementa öppet. Därför tycker vi att de är ett legitimt mål, och jag tror alla kan skriva under på att så här ska det inte få gå till, sådan här verksamhet borde stängas ner.

Utbildningar och juridik

Under torsdagen hålls workshops om hur aktionen ska gå till och vad deltagarna kan förvänta sig. Deltagarna uppmanas använda vita målaroveraller och munskydd för att enskilda inte ska kunna identfieras, en taktik som använts sedan 1990-talet vid olika massaktioner och nu igen fått ett uppsving. Aktionens minsta beståndsdel är par om två eller tre deltagare som ansvarar för varandra, och de här får i sin tur bilda en vängrupp på 4-8 personer som alla kan tänka sig att handla på samma sätt och ta ungefär lika stora risker. Vängrupperna väljer sedan vilket ”finger” de vill delta i under själva aktionen.

På kvällen håller en jurist en lektion om vilka juridiska konsekvenser det kan innebära att delta på fredagen. Deltagarna har många frågor, för de senaste dagarna har diskussionerna i lägret kretsat kring de frihetsberövade aktivisterna och de svenska myndigheternas hårda tag. Juristen berättar att de vanligaste brottsrubriceringarna för att blockera vägar är olaga intrång och egenmäktigt förfarande, brott som oftast bara innebär dagsböter. Men den senaste tiden har myndigheternas attityd hårdnat, och helgen före har polisen gripit Extinction Rebellion-­aktivister vid en vägblockad med misstanke om sabotage, vilket är ett grövre brott. Det är oklart ifall den här tolkningen skulle gå igenom i domstol eller om det är polisens taktik för att avskräcka alltför radikala miljöaktivister.

Arrangörerna delar ut broschyrer om vilka rättigheter en anhållen har, men medger att de sex finländarna anhållits enligt utlänningslagen och i teorin kan bli kvar på flyktingboendet många veckor även om det saknas bevis för att de skulle ha brutit mot svensk lag. En oroväckande påminnelse om den ovisshet och det limbo tusentals asylsökande befinner sig i för tillfället.

Förenade krafter

Klimataktivister lyckades genom sin vägblockad stänga ner cementfabriken Cementas gruvdrift på Gotland för en dag i slutet av augusti 2022.

Att organisera en protest ute på den gotländska landsbygden kräver mycket mera än i en storstad, och förutom intresserade aktivister behövs mängder av frivilliga för att hålla igång lägret. Varje dag kokas flera hundra portioner mat, och dygnet runt hålls infotält och sjukvårdstält öppna. En av dem som hjälper till är Sanna Amberg.

Varför tycker du det är viktigt att delta?
– Det är viktigt att göra vad man kan för att sakta ner klimatkatastrofen, och jag tycker det är viktigt att visa för sig själv och andra att det faktiskt går att göra motstånd mot kapitalismen. Jag har upplevt att polisen går in ganska hårt mot radikal aktivism också förr, men det känns som det har eskalerat nu inför valet.

Många har beskrivit riksdagsvalet som ett ödesval för klimatet. Den här aktionen organiseras ju av utomparlamentariska rörelser, men vad tänker du om saken?
– Jag kan bara tala för mig själv, men det gör inte så stor skillnad vem som vinner. Man kan väl säga att av de två blocken så är det ena värre, men om socialdemokraterna får bilda regering igen så har de inte heller intresse av att på riktigt ta tag i de här enorma utmaningarna. Samma sak med repressionen mot oss, de har ju redan nu lagförslag som riskerar att göra det svårare att vara politiskt radikal.

Ett av era aktionsmål är att föra samman miljörörelsen med vänsterrörelser, på vilka andra sätt kunde de samarbeta?
– Det går inte att skilja klimatkampen från antikapitalismen eller antifascismen till exempel. Motståndarna är de samma, poliserna och fascisterna och storföretagen som förstör planeten. De är beroende av varandra och stödjer varandra, så det är väldigt viktigt att förena våra kamper om vi ska kunna kämpa mot dem. Jag är glad för att det redan börjat ske lite, och att Take Concrete­ Action redan fått så mycket uppmärksamhet, för det här är saker som inte alltid syns i media.

Vita overaller och kalkdamm

På fredagen vaknar lägret till strax efter gryningen och efter en snabb frukost börjar folk dra på sig de vita overallerna och fylla vattenflaskor. Ungefär 140 personer har kvällen före förbundit sig att delta i aktionen vid lägrets aktionsplenum medan resten blir kvar i lägret.

Stäng ner Cementa, stäng ner kapitalismen! Slagorden ekar på flera språk mellan egnahemshusen i det yrvakna Slite. När vi efter en halvtimmes vandring passerar den väldiga fabrikens låsta portar blir stämningen spänd, men fingret fortsätter genom småstaden och börjar istället vandra längs skogsvägar nära fabrikens kalkbrott. Dialogpoliserna och en radioreporter pratar konstant i sina telefoner. Har de stannat ännu, försöker de ta sig in någonstans? Vet nån var den andra gruppen är? Efter några kilometers vandring och en mellanmålspaus är det ännu ett mysterium vart vi är på väg.

Plötsligt signalerar någon i människomassan att vi ska till höger, och den vitklädda folkmassan följer efter in i skogen. Med en polispatrull hack i häl joggar aktivisterna ut på en väg och sätter sig tvärs över. Fingrets mål har varit en privat väg som Cementa använder för att transportera råmaterial ur kalkbrotten till sin produktion, och den blockeras nu av de sittande demonstranterna. Efter ett par timmar informerar polisen oss om att gruvdriften stängts ner för dagen och att Take Concrete Action för tillfället inte misstänks för brott ifall de enbart sitter på vägen. Beskedet innebär att fabrikens produktion störs och orsakar förluster för en dag, och aktivisterna börjar applådera.

En miljöbov med starkt stöd

Aktionen har uppnått ett av sina mål och gjort en repa i fossilkapitalismens pansar. Men bortom vägblockaden reser sig en jätte i näringslivet. Globalt sett står cementproduktionen för cirka 7 procent av växthusgasutsläppen, flera gånger mera än flygindustrin. Cementa svarar för en majoritet av den svenska byggnadsindustrins efterfrågan på cement, vilket är orsaken till att den svenska riksdagen år 2021 röstade för att ge bolaget ett speciellt nödtillstånd att utöka sin kalkstensbrytning. I ett Sverige präglat av bostadsbrist och i en värld som allt mera präglas av industrialisering och urbanisering har cementindustrin en mäktig roll och bundsförvanter bland många ledande politiker.

Även i lilla Slite, där grundvattnet allvarligt påverkats av kalkbrytningen, är det många lokalinvånare som tycker att de tillresta aktivisterna valt fel mål. Fabriken är den största arbetsgivaren och sponsor för både idrottsarenan och andra investeringar. Debatten kring den har polariserat det lilla samhället.

I värmeböljan och kalkdammet på Gotland blir det påtagligt för oss hur stora och svåra beslut som kommer att behöva tas om vi ska ha en chans att avvärja klimatkatastrofen.

Efter fyra dagar som frihetsberövade blir de finska miljöaktivisterna avvisade till gränsen och ges ett tvåårigt inreseförbud till Sverige. Aktivisterna kommer att överklaga beslutet, och i skrivande stund pågår en debatt i svenska medier kring polisinsatserna mot den nya miljörörelsen.

 

Flera foton från Take Concrete Action kan ses som highlights på Ny Tids Instagramkonto
(@ny__tid)

 

Text och foto: Martin Ahlö

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.