Drömmarnas ljus i hopplöshetens mörker

av Artur Djupsjöbacka

Den turnerande barn- och ungdomsteatern Teater Taimine firar sitt 20-årsjubileum i år med pjäsen Knock Out, som handlar om den flytande gränsen mellan att vara tonåring och vuxen.

 

I pjäsen får vi följa med Alvar (Mikael Strömberg) och Juha-Matti­ (Oskar Silén), två unga killar som är offer för de tunga känslor som många tonåringar i dagens värld lider av, hopplöshet och en känsla av att ingen förstår en, man känner sig ”knocked out”. De drömmer om att bli bäst på boxning och på att spela gitarr, som idolerna Jimi Hendrix och Muhammad Ali. Killarnas smeknamn är Ali och Jimi.

I pjäsen behandlas också andra problem som kan bidra till den överväldigande känslan av desperation ungdomar ofta har. Ali lider av att hans föräldrar har skilt sig. Hans odiagnostiserade koncentrationssvårigheter gör att han känner sig missförstådd. 

I pjäsen fick man lära känna andra rollfigurer än bara de två killarna och det var skickligt gjort med olika föremål som fungerade som de andra personligheterna som var viktiga för tonårspojkarna, till exempel användes boxningshandskar som Alis boxningstränare och en dyna med två knappar som ögon får fungera som Jimis terapeut, som inte visste hur Jimi kände sig och som inte var till stor nytta för Jimis mående. Det störde inte att de här rollerna spelades av föremål eftersom de smälte bra in i pjäsen för det mesta och skådespelarna spelade skickligt i samspel med föremålen. Att rollfigurerna talade olika språk stod ibland lite i vägen då dialogerna snabbt bytte språk. Det störde ändå inte i inslagen av ungdomsröster som användes mellan scenerna, med ungdomar som berättade om sina upplevelser av depression, utanförskap samt marginalisering.

Vikten av att ha framtidsdrömmar lyfts fram på ett bra sätt i föreställningen. Även om temat är dystert så försöker ändå Teater Taimine få fram en mera ljus betoning. Det var viktigt att pjäsen slutade på ett positivt sätt eftersom målgruppen är tonåringar i den åldern då många kan relatera till det man ser och därmed leva sig in i det. Det kunde vara destruktivt för ungdomars självkänsla ifall föreställningen skulle sluta med hopplöshet. 

Överlag tycker jag att Knock Out för fram aktuella teman på ett realistiskt sätt, fastän det ibland ändå kändes som att skådespelarna inte helt vet hur det är att vara tonåring i dagens värld. Stundvis kändes det som att skådespelarna omedvetet drev med problemen och eftersom det är ett känsligt tema är det något man måste vara försiktig med. Därför upplevde jag ibland en paradoxal effekt då det kändes som att skådespelarna inte riktigt själva visste hur ungdomarna känner sig, lite som terapeuten i pjäsen.

 

Foto: Ville Vappula

 

Teater Taimine: Knock Out
Text och regi: Paul Olin. I rollerna: Mikael Strömberg och Oskar Silén. Visuell helhet: Lars Idman.
Ljudvärld: Oskar Silén. 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.