Nej, kapitalismen är inget naturligt tillstånd

av Janne Wass

Beskattning, den offentliga sektorns storlek, nedskärningar, konkurrenskraft, välfärd, basservice. Bekanta begrepp såhär i valtider. Det som är häpnadsväckande är vilket järngrepp högern har om begreppen i de diskussioner som förs. Även välmenande vänsterkandidater går lätt i fällan och börjar diskutera ”var vi ska skära ner” om vi höjer den offentliga finansieringen för något ändamål. Som om den offentliga ekonomin var ett nollsummespel med en fast, oföränderlig summa pengar. 

I diskussioner om nationalekonomi framgår hur tydligt högern lyckats med sin propaganda. Häromdagen kallade en bekant kapitalismen för ”det naturliga systemet”. Det är det naturligtvis inte, kapitalismen är ett ekonomiskt system som uppstod kring 1500-talet. En annan klassiker är påståendet att företag måste existera eftersom det är de som ”skapar det välstånd som sedan fördelas”. 

Det vi arbetar för är ju i slutändan inte pengar, utan pengar är endast ett verktyg för att mäta värde. Vi arbetar för att uppnå ett värdefullt liv. 

En allmän uppfattning bland finländare verkar vara att företag bidrar med enorma mängder pengar i skatter. Men år 2021 uppbar den offentliga sektorn kring 39 miljarder euro i inkomstskatt. Endast drygt 6 miljarder av dessa kom från företagsbeskattningen – medan hushållen bidrog med 32 miljarder. Någon kan kontra med att företagen betalade 16 miljarder i social­skyddsavgifter. Men dessa avgifter är i själva verket en kompensation för att den offentliga sektorn har övertagit ansvaret för arbetstagarnas hälsa och välfärd, något som tidigare låg på arbetsgivarens axlar. 

De som argumenterar för företagens naturliga nödvändighet har rätt i att det krävs arbete för att skapa värde. Men för att skapa värde behövs inte företag. Helsingfors stad är Finlands största enskilda arbetsgivare, och genererar varje dag såväl arbetsplatser som värde och välfärd. 

 

I ett kapitalistiskt samhälle är det naturligtvis ändå företagen som bidrar med merparten av alla arbetsplatser, eftersom vi har gjort en samhällelig överenskommelse om att den offentliga sektorn tar hand om människors grundbehov och den privata dito har huvudansvaret för varuproduktion. Men det här är inget ”naturligt tillstånd”. Välfärd skapas av människor i ett samhälle, och en skofabrik eller restaurang kan lika väl vara kollektivt och offentligt, som privat ägd. 

Det som skymmer sikten för dem som anser att privat företagande är det enda sättet att skapa mervärde är uppfattningen om att kollektiva (läs: socialistiska) lösningar inte skulle ha utrymme för företagsamhet. Detta är klassisk kapitalistisk propaganda i kombination med bristande kunskap om socialism. Det vi arbetar för är ju i slutändan inte pengar, utan pengar är endast ett verktyg för att mäta värde. Vi arbetar för att uppnå ett värdefullt liv. 

Klimatkrisen har visat att vi behöver en omställning, eftersom evig tillväxt inte är möjlig med begränsade resurser. Kapitalismen förutsätter evig tillväxt för att fungera, och har därför förvandlat själva pengarna till syftet för arbetet – det är därför så mycket av världens resurser i dag finns inneslutna i bankvalv i lågskatteländer. Resurser som samhället behöver för att skapa värde. 

Lösningen måste grunda sig på någon form av kollektivism – en gemensam, demokratisk och rättvis administration av våra resurser. Kalla det sedan för delningsekonomi, deltagarekonomi eller något annat, om ordet socialism känns för skrämmande. Men för att ens komma i startgroparna måste en majoritet av jordens befolkning först inse att kapitalismen inte är en naturlag. 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.