Till Eltigern: Ny Tids favorit-cyber-länkar

Här hittar du Ny Tid-redaktionens mest använda bokmärken. I regel är länkarna i varje grupp placerade i någon sorts geografisk ordning (finländska-svenska-europeiska-amerikanska-globala), och de öppnas alla i ett nytt fönster. Länklistan är uppdaterad i augusti 2002.

Tycker du att något saknas? Tipsa oss! Tryck till!

Vad händer? Nyheter hemifrån och bortifrån | Nyheter med skruv | Fördjupningen | Tidningar vi läser, på papper och på nätet | Hitta flera tidningar | På svenska, tack! | Andra språk | Kulturellt | Sök en bok, en artikel, en tidning… | Sök vad som helst | Myndigheter | Datorhörnan

Kalla fakta om världen och allt

http://www.ne.se/
Nationalencyklopedin i Sverige. Utmärkt uppslagsverk och ordbok, tyvärr inte gratis.

http://www.odci.gov/cia/publications/factbook/index.html
CIA:s World Fact Book. Basinfo om alla jordens länder, relativt up-to-date.

http://www.sitesatlas.com/
Var ligger Chisinau? Amerikansk sajt med kartor, samt länkar till andra sajter som ger basinformation om olika länder.

http://www.ifes.org/eguide/elecguide.htm
När går man till valurnorna i Honduras? International Foundation for Election Systems berättar om val i alla länder.

Vad händer? Nyheter hemifrån och bortifrån

http://www.yle.fi/internytt/
Rundradions svenska nyhetssidor innehåller både telegram och inslag från TV-Nytts och Aktuellts sändningar, s.g.s. i realtid. Sökbart arkiv och välfungerande textversion för dig som vill ha nyheter i handdatorn: http://www.yle.fi/mobil/

http://www.helsinginsanomat.fi/
Helsingin Sanomat. Störst på finska. Uppdateras hela tiden. Textversionen för dig med handdator finns på http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/.

http://195.255.83.67/cgi-bin/mediaweb
Gå direkt till Hufuvudstadsbladets paradsida och läs dagens nyheter (nåja, gårdagens). Sökbart arkiv, som ibland hittar det man söker.

http://www.vasabladet.fi/
Vasabladet har både regionala österbottniska nyheter och en del övrigt inrikes och utrikes. Sökbart arkiv. Wap-versionen finns på http://www.vasabladet.fi/wap/index.asp och handdatorversionen på http://www.vasabladet.fi/pda/.

http://www.dn.se/
Dagens Nyheters hemsida är lite svårnavigerad, men innehåller massor av artiklar och notiser. Sökfunktionen fungerar bara för det allra nyaste stoffet – det riktiga tidningsarkivet tar betalt.

http://www.nytimes.com/
The New York Times – världen på civiliserad amerikanska. Både nyheter och en del läsvärda artiklar. Kräver inloggning, men är gratis.

http://www.itar-tass.com/newsdir.htm
Itar-Tass, nyheter från Ryssland och världen (främst OSS-staterna), på engelska.

http://belta.minsk.by/Engl.nsf/ByDate?OpenView&ExpandView
Sanningen om Vitryssland, åtminstone enligt statliga vitryska nyhetsbyrån Belta. På engelska.

http://www1.chinadaily.com.cn/news/index.html
China Daily ger den officiella kinesiska synen på Kina & världen för den som inte kan kinesiska.

Nyheter med skruv

http://www.oneworld.net/fi/
Maailma.net, ”portti parempaan maailmaan” är nyhetsbyrån för medborgarorganisationer och andra som dels vill ge bakgrundsinfo till aktuella frågor, dels berätta om sina egna projekt. På finska.

http://www.indymedia.org/
Independent Media Center ger en annan syn på händelser än de etablerade medierna. För den som t.ex. vill kolla vad som egentligen hände under toppmötesdemonstrationerna i Seattle, i Genua eller i Göteborg: ”Indymedia is a democratic media outlet for the creation of radical, accurate, and passionate tellings of truth”, heter det. Ursprungligen amerikansk, men har avläggare också i Europa.

http://www.urban75.com/index.html
Brittisk indymedia, släkt med IMC (se länken ovan). Berättar också om t.ex. rave och Reclaim the street-aktioner, har en kul sida med ”useless stuff”.

http://www.commondreams.org/
Radikala tankar finns också i USA. CommonDreams NewsCenter presenterar ”Breaking news & views for the progressive community”.

Fördjupningen

http://www.iwpr.net/
Institute for War & Peace Report (IWPR) har den bästa rapporteringen om det som händer på Balkan (Kaukasus och Centralasien hör också till IWPR:s bevakningsområde). Artiklarna är vanligen skrivna av lokala journalister, men de sammanställs i London och från London vakar ledningen över objektiviteten. Rapporter två gånger i veckan. I specialrapporterna ingår en utförlig bakgrundsrapport om Makedonien. Löpande rapportering från tribunalen i Haag.

http://www.intl-crisis-group.org/
International Crisis Group (ICG) är en internationell icke-statlig organisation på hög nivå som strävar till att motarbeta och lösa konflikter genom rekommendationer till det s.k. internationella samfundet. Det sker i form av grundliga rapporter som också publiceras på nätet. Det rör sig inte om journalistiska artiklar, utan om pläderingar för en viss policy, men bakgrundsmaterialet är rikt. Balkan har ägnats stor uppmärksamhet, men också andra konfliktområden, från Algeriet till Indonesien, behandlas.

http://www.aimpress.org/
AIM är ett nätverk av oberoende journalister inom ex-Jugoslavien med närområden.

http://www.ce-review.org/
Central Europe Review är en nättidskrift med en lätt organisation (i Prag) och ett omfattande nät av medarbetare.

http://www.transitions-online.org/
Transitions var ursprungligen en tidskrift på papper, men finns numera enbart i elektronisk form och redigeras i Prag.

http://www.rferl.org/newsline/
Radio Free Europe/Radio Liberty har daglig nyhetsrapportering från östra och sydöstra Europa, Ryssland, Kaukasus och Centralasien. Verkar i Prag.
http://www.mia.com.mk/
http://www.mango.org.mk/
En rad makedonska medier. Den albanska synvinkeln saknas helt.

http://www.vitryssland.nu/
Bra svensk sajt för den som vill ha bakgrundsinfo om Lukasjenka-landet Vitryssland.

http://rawa.fancymarketing.net/index.html
RAWA – Revolutionary Association of the Women of Afghanistan. ”If you are freedom-loving and anti-fundamentalist, you are with RAWA”. Texter, bilder, video om de afghanistans kvinnornas kamp för social rättvisa.

Tidningar vi läser, på papper och på nätet

http://www.bang.a.se/
Svenska feministiska tidskriften Bang underskattar inte sina läsare.

http://www.bleck.org/innehall.html
Bleck har en yngre approach än Bang, men motarbetar också patriarkatets övermakt på svenska. Nyaste numret 2-4/2000.

http://www.clarte.nu/index.html
Partipolitiskt obundna socialistiska tidskriften Clarté har ett bra sökbart arkiv.
(Kolla också ansvariga utgivaren, författaren Mikael Nybergs hemsida på http://www.mikaelnyberg.nu/)

http://www.yelah.net/
Vänstersinnad svensk nätplats för samhälle, kultur och nyheter. Det välmatade artikelarkivet är indelat i lockande sektioner som Aktivism, Fängelsesystemet, Sexualpolitik och Syndikalism.

http://www.radikala.com/
Under ”Media”-fliken hittar du alla läsvärda tidningar i Sverige – Arbetaren, Bang, ETC, le Monde Diplomatique på svenska, Råd&Rön, Vegan.nu… Svenska rättänkande föreningar och sammanslutningar finns under ”Organisationer” . Att Linux har revolutionär potential bevisas av att det finns en avdelning också för Linus Torvalds’ operativsystem.

http://www.redpepper.org.uk/home.html
RepPepper är en brittisk vänstertidning med mycket läsvärt stoff, både aktuella grejer och ett arkiv som det lönar sig att rota i.

http://www.eurozine.org/
Webbtidningen som samlar det bästa av kulturartiklar från en rad högtstående europeiska kulturtidskrifter (bland dem Ny Tid!), texter på flera europeiska språk.

http://www.zmag.org/ZNET.htm
ZNet är ett välfyllt amerikanskt vänsternätverk, där man bl.a. hittar Noam Chomskys nyaste texter. Månadstidningen ZMagazines artiklar kommer man åt på http://zena.secureforum.com/Znet/zmag/zmag.cfm

Hitta flera tidningar

http://www.hurrar.net/medi.html
Hurrarnets lista över svenskspråkiga medier i Finland.

http://www.esperanto.se/kiosk/index.html
Svenska Kiosken hjälper dig att hitta tidningar och nyhetsbyråer över hela världen.

http://www.altpress.org/
Alternative Press Index kallar sig själv för ”a leading guide to the alternative press in the United States and around the world”.

På svenska, tack!

http://www.kotus.fi/svenska/
Svenska språkbyrån. Länkar, artiklar, kontaktuppgifter för den som inte vill falla i språkliga gropar.
http://www.kotus.fi/svenska/ortnamn/finsksvensklista.shtml
Svenska ortsnamn i Finland. Tänk om alla de svenska journalister som skriver om operafestspelen i ”Savonlinna” hittade hit! Bra också för den som vill veta att Kontula faktiskt har ett svenskt namn.
http://www.kotus.fi/svenska/lankar.shtml
Språkbyråns länklista leder dig vidare i de språkliga djunglerna.

http://www.prh.fi/yh/yhdnetru.html
Nu behöver du inte längre göra ”heimlaga” översättningar av ”Palvelualojen ammattiliitto PAM ry”. Patent- och registerstyrelsen vet om en organisation har ett officiellt svenskt namn, och vilket det i så fall är.

http://spraakbanken.gu.se/
Språkbanken vid Göteborgs universitet är oumbärlig för språkbrukare. Här finns länkar till språkdatabaser, konkordanser (bl.a. ur svenska dagstidningar), korpusar (bl.a. Bellmans samlade verk i elektronisk form), ordböcker på nätet och mycket mera. De språkvetenskapliga länkarna är också välfungerande.

http://g3.spraakdata.gu.se/osa/
Svenska Akademiens Ordbok har i oktober 2001 kommit fram till ”sälta”. Det första bandet av SAOB (A-Anlöpning) publicerades 1898. ”I SAOB kan man se hur enskilda ord har använts under århundradena, vad de betyder, varifrån de kommer o.s.v. Eftersom ordboken befann sig i början av alfabetet omkring sekelskiftet 1900, hittar man ord som i dag är föråldrade (automobil och bicykel) och man saknar i gengäld ord som kommit till under senare tid (aids, anorektisk)”, berättar Akademin.

http://www.bibeln.se/
Hur var det där med hälleberget nu igen? Och var i Bibeln fanns det? Sök i Bibel 2000!
http://bible.gospelcom.net/bible?language=swedish
Här kan du kolla samma saker i Levande Bibeln och 1917 års Bibel – och få det relevanta avsnittet översatt till 14 olika språk.

http://skrivihop.nu/
Skrivihop är den roligaste språkpolisen på nätet. Obligatorisk länk för alla som har drabbats av den nyaste språkliga farsoten och inte längre kan skriva ”samman satta ord”. Exempellistan är kul.

Andra språk

http://eurodic.ip.lu/cgi-bin/edicbin/EuroDicWWW.pl?page=Support/presentationfr
EuroDicAutom översätter mellan tolv EU-språk. Bäst för EU-termer (vad betyder ”coherence”?), men kan också en del annan terminologi. Är ibland hopplöst långsam, dock. Välj ”Options” -> ”Main Query” på ingångssidan.

http://www.cogsci.princeton.edu/cgi-bin/webwn
WordNet är en lexikalisk databas för engelska språket,upprätthålls av ”Cognitive Science Laboratory” vid Princeton-universitetet. Ger bl.a. synonymer, hypernymer och annat skoj.

http://www.uwasa.fi/termino/tframe/index.html
Det finskspråkiga universitetet i Vasa upprätthåller den här listan med länkar till både vanliga ordböcker på nätet (Word-Online) och specialterminologi på nätet (Term-Online). En del av länkarna är tyvärr döda, men än så länge är Terminology Collection värt att testa. Fungerar på engelska.

Kulturellt

http://www.kulttuuri.net/main.php3
Kulttuuri.net kallar sig för ”portti suomalaiseen kulttuuriin”. Händer det nåt kulturellt i kväll – kolla här (men tyvärr bara på finska).

http://www.kultur.nu/
Kulturnät Sverige är en massiv webbplats med länkar till kulturproducenter och happenings. Kulturnätets webbtidning heter kulturpunktnu och finns på http://www.kultur.nu/magasinet/

Sök en bok, en artikel, en tidning…

http://www.libplussa.fi/cgi-bin/plussa?lib=H&sivu=pikahaku-se
Här söker du böcker, skivor, mikrofilmer etc. i alla bibliotek i huvudstadsregionen. Fungerar bra också för den som inte vill låna något, utan bara kolla titlar, författare, utgivningsår.

http://www.lib.helsinki.fi/svenska/tjanster/databaser.htm
Helsingfors Universitetsbiblioteks lista över databaser. Hittar du inte din bok eller artikel här så finns den nog inte alls.
http://www.lib.helsinki.fi/svenska/index.htm
Ingångssidan till Universitetsbiblioteket.

http://www.abo.fi/library/dbs/
Åbo Akademis utmärkta lista över databaser och elektroniska tidskrifter. En del av tjänsterna är tyvärr bara tillgängliga för ÅA:s eget folk.

http://www.libris.kb.se/sok.html
Söker du en bok som har getts ut i Sverige? Kolla i Libris!

Sök vad som helst

http://www.google.com/intl/sv/
http://www.google.com/
Google är för tillfället den bästa sökroboten på nätet. Snabb och effektiv (men räkna med att det tar nån vecka innan Google har registrerat nytt material).

http://www.makupalat.fi/
Länklista som upprätthålls av Tavastehus bibliotek. Välordnad och för det mesta up-to-date. På finska.

http://www.inetmedia.nu/
Inetmedia är en länklista som bl.a. också innehåller nyheter. Bra för den som vill hitta listor över svenska bibliotek, kommuner, massmedier, myndigheter, skolor eller universitet i Sverige.

http://dmoz.org/
Dmoz Open Directory Project är egentligen bara en länksamling. Men till skillnad från många andra (typ Yahoo) är det levande människor som har samlat ihop länkarna för att se till att de är värda något.

Myndigheter

http://www.stat.fi/index_ru.html
Statistikcentralen ger basfakta om Finland på svenska.

http://valtioneuvosto.fi/liston/base.lsp?l=1
Vad gör statsrådet? Hur hittar jag utrikesministeriets hemsida? Vem sitter i regeringen nu? Statsrådets sida, på svenska.

http://www.finlex.fi/svenska/index.html
Finlex låter dig söka bland finländska lagar, rättspraxis, myndighetsnormer, statsfördrag och regeringspropositioner – åtminstone delvis på svenska.

Datorhörnan

http://www.macmaailma.fi/
Macmaailma, nyheter från Macintoshvärlden på finska.

http://www.macpressen.se/
Macpressen, nyheter från Macintoshvärlden på svenska.

http://www.acc.umu.se/~handbok/00_huvudsidor/innehall.html
Hur fungerar en dator? Hur funkar Windows, eller Mac, eller Unix? Umeå universitets lilla datorhandbok kan vara ett steg på vägen.

http://divine.mac.tucows.com/macintosh.html
Tucows – massor av program för din dator. Den här länken leder till Tucows Mac-sida, men alla andra operativsystem är åtkomliga under rubriken ”Channels” i sidobalken.

http://www.versiontracker.com/
Har det gjorts någon ny version av det där lustiga lilla programmet som du en gång laddade ner? VersionTracker hittar både gratisprogram och kommersiella dito, för Mac, Windows och Palm.

http://www.zdnet.com/downloads/mac/download.html
ZDNet – ännu mera Macprogram. Från huvudsidan http://www.zdnet.com/ kommer du åt datornyheter, test och programvara för övriga operativsystem.

http://www.f-secure.com/news/hoax.htm
Låt dig inte luras! F-Secure berättar på finska och engelska om de där virusvarningarna som fyller din epostlåda är sanna eller falska. På http://www.f-secure.com/virus-info/ får man också information om riktiga virus.

http://www.symantec.com/avcenter/hoax.html
Falska virus enligt Symantec, på http://www.symantec.com/avcenter/ finns info om de riktiga virusen.

Okänd skribent

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.